Kaaskletskop met
spiegelei als ontbijt

Kaaskletskop met
spiegelei als ontbijt

In het weekend nemen we wat meer tijd voor het ontbijt dan doordeweeks. En een ei-gerechtje gaat er dan goed in.

Bakken we een eitje dan strooien we er regelmatig een lekker kaasje overheen. Kaas kan overal bij, niet waar. Dit keer het omgekeerde gedaan. Ei over gebakken kaas gegoten.

Een dunne laag gebakken kaas heet ook wel een kaaskletskop. De kaaskletskop ontstond vast toen iemand zag dat kaas, die naast de andere ingrediënten op de bodem belande, krokant werd. Het is dan een kleine stap om die andere ingrediënten een keertje weg te laten. En een volgende stap is om er toch weer iets bij te doen, een ei dit keer.

Kaaskletskop met spiegelei.

Kaaskletskop maken werkt het best met harde kazen.

Nog niet opeten

  • 1 ei
  • 15 gram Gruyère
  • 15 gram Parmezaanse kaas

Aan het werk

Rasp de kazen.

Verdeel de geraspte Gruyère over de bodem van een kleine koekenpan, met een bodemdiameter van 15 centimeter. Leg er de geraspte Parmezaanse kaas bovenop.

Verwarm de koekenpan op laag vuur voor 5 à 6 minuten. De kaas zal zachtjes bubbelen en gaten vertonen.

Breek het ei boven een kom. Blijft de dooier heel, dan kun je een spiegelei maken.

Na 5 à 6 minuten het vuur een heel klein beetje hoger zetten. De kaas zal zich verdikken en hard worden. Leuk gezicht omdat kleine delen even oppoppen van de bodem. Het vuur niet te hoog zetten anders gaat de kaas roken en wat bitter smaken.

Zet het vuur weer op de laagste stand en giet het ei voorzichtig op de kaas. Duw meteen de eierdooier naar het midden.

Bak het ei in circa 3 à 4 minuten gaar. Het vuur staat relatief laag, we willen geen aangebakken eiwit.

Het eiwit moet gebakken zijn en de dooier nog zacht.

Resultaat

Zacht gebakken kaaslaag, met een spiegelei dat nog een zachte dooier heeft. Het eiwit proef je niet echt. De eidooier en de kaas domineren.

Variatie

Weer omgekeerd erg lekker met een snee wit tijgerbrood, wat rucola sla en komkommer waar de waterige kern uit is gesneden.

Na het bakken van kaaskletskop met spiegelei even checken met een spatel dat de kaaskletskop los komt van de bodem. Dan de eidooier doorprikken en verdelen over het eiwit. Bedekken met wat rucola sla en stukjes komkommer.

Een snee tijgerbrood erop leggen en een bord op de pan leggen. Het geheel omdraaien zodat de kaaskletskop bovenop ligt. Garneren met een paar blaadjes rucola sla.

Wil je een harde kaaskletskop dan moet je die laten afkoelen. Dat doe je niet als er een spiegelei op ligt, maar wel bij

KAASKLETSKOPPEN ALS BORRELHAPJE

En dan maken we er meteen veel van. En die grotere hoeveelheid, daar gaat de oven voor aan.

Zoals geschreven, een knapperige kaaskletskop maken werkt het best met harde kazen. Nu kun je veel over van Cheddar kaas schrijven, maar niet dat die hard is bij kamertemperatuur. Je kunt er zo doorheen duwen. Cheddar raspen werkt ook alleen maar als Cheddar koelkastkoud is.

Dus kies bijvoorbeeld Goudse, Edammer, boerenkaas of harde buitenlandse kazen zoals Gruyère of Parmezaanse kaas. Geen Cheddar. Zeker geen Cheddar. Maar ja, die had ik wel in de koelkast liggen, en die andere kaasjes niet. Proberen dus.

Nog niet opeten

  • 100 gram rijpe Cheddar uit de koelkast
  • 100 gram Parmezaanse kaas

Aan het werk

Verwarm de elektrische oven voor op 180°C. Leg bakpapier op twee bakplaten.

Een nadeel van Cheddar is dat deze zich na het raspen niet zo goed laat oppakken. Dan wordt het meteen weer een geheel. Rasp daarom de kazen een voor een boven de bakplaat. Begin met de Cheddar.

Met een vinger alles bijeenvegen tot 9 kaascirkels met een diameter van 6 centimeter. De cirkels moeten een paar centimeter uit elkaar liggen.

Daarna de Parmezaanse kaas boven de kaascirkels raspen.

Bakken in de oven voor 10 minuten. Wel opletten dat ze niet te bruin worden, dan wordt de kaas wat bitter, niet lekker.

Uit de oven laten afkoelen en het vet weg dippen. Worden de kaaskletskoppen niet knapperig, dan zijn ze te vroeg uit de oven gehaald en zit er nog te veel vet in. Gewoon verder bakken. De kaaskletskoppen worden dan knapperig. Wel lastig want te lang bakken maakt de kaaskletskoppen er niet lekkerder op.

Doorbakken tot alle kaas op is.

Resultaat

Knapperige kaaskletskoppen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *