
Kadayif – Turkse deegslierten met custard
Mijn ogen bepalen regelmatig wat ik ga eten. Als ik dingen zie die ik niet ken, dan is de kans groot dat ik het even later afreken bij de kassa. Thuis zoek ik dan wel uit wat ik er mee kan maken. Een tactiek die tot verrassende resultaten kan leiden. En eerlijk is eerlijk, ook niet altijd goed uitpakt. Vooral in een Chinese toko is het aan te raden om toch eerst even uit te zoeken waar het voor bedoeld is, aangezien niet alles is om te eten of gewoon niet mijn smaak is. Zo vind ik bittermeloen er echt geweldig uitzien, maar jammer genoeg vind ik het echt niet lekker. Ook Chinese kruiden zijn niet altijd bedoeld om te eten, maar hebben soms een (semi-)medicinaal doeleinde. Door schade en schande wordt men wijs heet dat.
Met deegwaren is het echter vaak wel duidelijk wat de bedoeling, alleen is het nog wel even uitzoeken wat je er allemaal mee kan doen. In de winkel bedacht ik gelijk al wat ik met taze kadayif wilde maken, namelijk taartjes in mijn muffin-bakvorm.
Kadayif wordt vooral gebruikt om künefe of kanafeh te maken, een dessert van deeg gevuld met kaas, overgoten met siroop en bestrooid met stukjes pistachenoot. Ik besloot daarentegen mijn vormpjes te vullen met custard. Het experiment kon beginnen.
Het was overigens al negen jaar geleden dat ik custard maakte, maar toen zonder eigeel. Wat dan eigenlijk geen custard zou mogen heten, terwijl custardpoeder ook geen ei bevat. Maar dat is voor een andere keer.
De verpakking bevatte 500 gram sliertjesdeeg, dat is meer dan voldoende voor 12 vormpjes. Het restant besloot ik te gebruiken voor een tweede recept met dezelfde ingrediënten. De eerste stappen zijn daarom voor twee recepten.
De custard
- 6 dl (volle) melk
- 6 eidooiers
- 50 gr suiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- 3 el maizena
Roer de eidooiers met twee eetlepels melk goed door elkaar, totdat je een homogene vloeistof hebt.
Breng de overige melk aan de kook (blijf wel roeren) en voeg daar de suiker, vanillesuiker en maizena aan toe. Als de suiker is opgelost, haal je de pan van het vuur.
Voeg nu een flinke lepel melk aan de eidooiers toe en roer het goed door. Herhaal dit een paar keer. Dit voorkomt dat je eidooiers anders gaan stollen als je het bij de melk voegt.
Zet nu de melk weer op het vuur en voeg in een keer de eidooiers toe. Blijf intussen goed roeren. Breng het mengsel rustig aan de kook en laat de custard dik worden. Als die dik genoeg is naar je zin, zet je het vuur uit en bedekt de pan met aluminiumfolie om te voorkomen dat er een vel op je custard komt.
Voorbereiding kadayif
Verwarm de oven voor op 180 graden.
- 500 gr kadayif
- 40 gr ghee (of ongezouten boter)
- 5 el poedersuiker
Laat de boter smelten. En haal de kadayif uit elkaar. Meng de boter en de poedersuiker door de kadayif. Zet vervolgens 200 gram van het deeg apart met een theedoek over de kom.
Kadayif gevuld met custard
Beboter de muffinvorm lichtjes. Vul de vormpjes met kadayif en neem een klein kommetje of borrelglaasje om de bodem aan te drukken en een holle vorm te maken. Bak de vormpjes in 15-20 minuten gaar.

Het resultaat zijn knapperige vormpjes die zich makkelijk laten vullen, zonder bang te hoeven zijn dat ze gaan lekken.
Vul de vormpjes met custard en bestrooi ze met wat (gehakte) pistachenoten. Laat ze afkoelen voor je ze serveert. Vormpjes die je niet gebruikt, blijven afgesloten in een trommel een paar dagen goed.
Kadayiftaart met custard
- 200 gr kadayif
- handje gehakte ongezouten pistachenoten
- 150-200 ml custard
Neem de 200 gram kadayif die je apart hebt gezet en bak deze onder voortdurende roeren gaar in een koekenpan. Als de kadayif begint te verkleuren, is deze gaar.
Bedek de bodem van een kleine springvorm met de helft van de kadayif. Druk goed aan. Breng vervolgens de custard aan en strooi er de pistachenoten over. Bedek de laag met de rest van de kadayif en druk voorzichtig aan.
Zet de springvorm nog een minuut of 10 in de oven op 180 graden.
Laat de taart vervolgens volledig afkoelen voordat je deze met een scherp mes snijdt.

En…?
De kadayif in muffinvorm maakte in ieder geval duidelijk dat mijn oven, zoals veel ovens, ongelijk verwarmd wordt. Met een delicaat deeg als kadayif is dat wel oppassen. Eigenlijk wilde ik de gevulde kadayif met custard nog even doorbakken in de oven, maar daar heb ik vanaf gezien. Het resultaat is er niet minder om.
De kadayif in taartvorm is een stuk makkelijker te maken. Deze vorm wordt ook veel gebruikt in de Turkse keuken, maar dan met kaas als vulling en besprenkelt met siroop, de kanafeh.
Hoewel ik niet vaak toetjes maak, is deze zeker voor herhaling vatbaar. Bijvoorbeeld voor kerstmis 2021, gezellig met de familie.
Wordt vervolgd in ieder geval!