
Kadhi – Indiase yoghurtsoep
Kadhi is een Indiaas gerecht en bestaat uit een dikke saus of soep die is gebaseerd op kikkererwtenmeel en yoghurt. In Punjab, in het noorden van India, wordt er vaak pakora, in beslag gefrituurde groente, aan toegevoegd. In Gujarat, in het westen, wordt het meestal gegeten met roti, paratha of rijst. In het zuiden wordt de soep op een andere wijze ingedikt door gepureerde chana dal (splitkikkererwten) een nacht te weken met hele koriander zaadjes en gedroogde peper. En de soep wordt er meestal op smaak gebracht met asafoetida en fenegriek. Yoghurt geeft het gerecht een zure smaak, de reden waarom er soms suiker wordt toegevoegd. Er zijn veel variaties van dik tot dun en met verschillende specerijen. Zo kun je ook een beetje kaneel en kruidnagel toevoegen. En is je yoghurt niet zuur genoeg van smaak, dan voeg je wat amchurpoeder (gedroogd mangopoeder) toe tijdens het kookproces. Kadhi is vrij eenvoudig te maken en je kan de smaken makkelijk aanpassen aan de eters. Als voorafje alleen als soep, met een beetje rijst als voedzaam ontbijt of wat meer als frisse lunch en gevuld met pakora als een goed vullende avondmaaltijd.
- 400 ml yoghurt
- 300 ml water (wil je een dunne soep, verdubbel dan de hoeveelheid water)
- 40 gr besan (meel van chana dal)
- 1/2 tl chilipoeder
- 1/2 tl kurkuma
- 2 groene pepers (zonder zaadjes en fijngehakt)
Meng in een pan de yoghurt met het meel. Gebruik een zeefje terwijl je roert, dat voorkomt klonteren. Voeg op dezelfde wijze chilipoeder en kurkuma toe. Zet de pan op het vuur en voeg al roerende het water toe. Breng aan de kook en voeg de groene pepers toe. Laat het rustig koken voor een minuut of 10, blijf af en toe roeren. Let er op dat het vuur niet te hoog staat, zodat de boel niet overkookt. Intussen kun je de volgende stap voorbereiden.
- 1 el ghee of (pinda)olie
- 1/2 tl zwart mosterdzaad
- 4 gedroogde (kasmiri)pepers
- 1 tl komijn
- 3 tn knoflook, grof gehakt
- 2 cm gember, geraspt
- 8-12 curryblaadjes
- plukje korianderblaadjes
Verhit een eetlepel ghee in een koekenpan. Voeg de mosterdzaad en de gedroogde pepers toe. Als het mosterdzaad begint te ‘poppen’, voeg je de komijn toe. Als de pepers donker beginnen te kleuren, voeg je de knoflook en gember toe en bakt deze tot ze een kleurtje krijgen. Voeg dan de curryblaadjes toe en bak deze even aan.
Voeg het mengsel toe aan de yoghurt en roer het goed door. Laat het geheel nog een minuut of 10 zachtjes koken, onder af en toe roeren. De soep is klaar als deze gebonden is. Vind je de soep te dik? Voeg dan een klein beetje warm water toe, net zo veel tot je de gewenste dikte hebt. Hak de korianderblaadjes fijn en strooi deze over de soep. Serveer heet.