Kalamata olijven verpakt in een krokant jasje

Kalamata olijven verpakt in een krokant jasje

Kalamata olijven mogen alleen afkomstig zijn uit de Kalamata regio rond de havenstad met dezelfde naam, in het zuiden van Griekenland. Kalamata olijven groeien aan Koroneiki olijfbomen. Dezelfde olijven uit andere gebieden mogen geen kalamata heten, kalamon is dan een veel gebruikte naam voor die olijven.

Prachtige diep paars gekleurde olijven. Met de hand geplukt zodat de huid onbeschadigd en strak om de olijf blijft zitten. Een olijf met stevig vruchtvlees en een sterke smaak.

Los gegeten zijn kalamata’s erg lekker, maar helaas lust niet iedereen olijven. Wat nu. Gewoon gemaakt en toen verteld dat de smaak totaal niet op die van groene en zwarte olijven lijkt (ok, niet helemaal waar). Er zijn er die het verpakte hapje toch hebben geprobeerd – kudos – maar de conclusie blijft dezelfde. Meer voor de anderen dus.

Kalamata olijven verpakt in een krokant jasje met kaas. Een hapje voor op tafel.

Nog niet opeten

  • hele Kalamata olijven
  • 100 gram fijn geraspte oude Cheddar kaas
  • 135 gram patentbloem
  • 55 gram ongezouten roomboter
  • 2 eetlepels koud water

In deze appetizer geen zout, peper of andere kruiden of specerijen. De smaak van de olijf moet overeind blijven.

Aan het werk

Zeef de bloem boven een kom.

Kneed de boter met je vingertoppen door de bloem tot het op broodkruimels lijkt. Meng de kaas erdoor. Water toevoegen om een samenhangend deeg te vormen. Leg het deeg verpakt in huishoudfolie een half uur in de koelkast.

Verwarm de elektrische oven voor op 200°C. Leg bakpapier op een bakplaat.

Spoel de olijven goed af onder stromend water. Druk de pit eruit en dep ze goed droog. Leg ze op een bord.

Rol het deeg uit tot een dunne laag.

Haal een klein stukje van het deeg af. Leg er een olijf op en vouw het rondje om de olijf heen. Teveel aan deeg weghalen en even ronddraaien in je handen tot het deeg mooi om de olijf heen zit. Op de bakplaat leggen. Deze handeling net zo lang herhalen tot er geen olijven meer zijn of geen deeg meer is. Heb je deeg over, draai er dan kleinere balletjes van en leg die ook op de bakplaat.

Bakken in de oven voor 20 minuten tot de jasjes goudbruin gekleurd zijn. Direct serveren.

Variatie

Je kunt ze natuurlijk ook met groene of zwarte olijven maken. Doe dan dikke béchamelsaus vermengd met 1 uitgeknepen knoflookteentje in de gaten in de olijven voordat je het deeg eromheen doet. Vooral lekker met groene olijven, deze vulling, maar met Kalamata olijven te veel van het goede.

 

2 gedachten over “Kalamata olijven verpakt in een krokant jasje

  1. Dag Damte en BroeR, hele gezellige feestdagen en alle goeds voor 2018! Wij (man en ik) vertrekken morgen richting Valencia, ons kerstmenu zal bestaan uit een (zelfgemaakt dus lekker) broodje onder het genot van brommende vliegtuigmotoren. Maar het gemiste kerstmenu gaan we natuurlijk dubbel en dwars inhalen in Spanje! Daar zullen ongetwijfeld ook olijven op tafel staan, wel of niet in een jasje. En zo niet, dan maken we ze gewoon zelf! Groet, Nicolet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *