Kaneelcake met echte vanille

Kaneelcake met echte vanille

Ik kreeg een dringend en niet mis te verstaan verzoek om een cake met kaneel te maken. Meestal doe ik dan iets met appel en kaneel, maar dit keer geen appel werd er gezegd. Alleen kaneel, dat was het. Voor de smaakbalans heb ik er toch maar een vanillestokje bij bedacht. Het resultaat is een onverwacht subtiele cake.

Met de ingrediënt-hoeveelheden kan je spelen. De combinatie van bruine en witte basterd suiker zorgt voor een mooie kleur.

Nog niet opeten

  • 1 flinke eetlepel kaneelpoeder (sic)
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 175 gram ongezouten roomboter
  • 125 ml melk
  • 75 gram bruine basterd suiker
  • 75 gram witte basterd suiker
  • 2 eieren
  • 1 vanillestokje

Gebruik van een bakblik met een diameter van 20 centimeter levert een cake die mooi hoog wordt in het midden.

Aan het werk (15 minuten + 60 tot 70 minuten)

Laat de boter en de melk op kamertemperatuur komen. De boter moet zacht zijn, maar niet te zacht.

Verwarm de elektrische oven voor op 160 °C.

Zeef het bakmeel en de kaneel in een kom en meng het goed door elkaar.

Snij het vanillestokje in de lengte doormidden met een scherp mes. Gebruik de botte kant van het mes (of een lepeltje) om er vervolgens het zwarte vanillemerg uit te schrapen.

Voor een cake is het goed mengen van de boter en suiker heel belangrijk. Mix eerst op de laagste stand in een (andere) kom de boter voor 1 minuut tot deze zacht en romig is. Mix er vervolgens op de medium stand langzaam en beetje bij beetje de suiker bij. Zodra alle suiker is toegevoegd het vanillemerg toevoegen en op de hoogste stand verder mixen. Het boter/suiker mengsel is klaar en zit vol met luchtbubbels als het volume verdubbeld is.

Voeg vervolgens één voor één de eieren toe. Mix op de laagste stand net zolang tot er een egaal mengsel is ontstaan en mix dan pas het volgende ei er doorheen.

Meng er nu de helft van het bloem/kaneel mengsel en de helft van de melk doorheen. Als dit een egaal mengsel is geworden, voeg er dan de rest van bloem/kaneel mengsel en de melk bij. Niet langer mengen dan nodig is. Het resultaat is een plakkerig deeg.

Spatel het deeg in het geprepareerd bakblik en maak het oppervlak glad.

Bak in de oven voor ongeveer 70 minuten. Kijk vanaf 60 minuten of een houten satéprikker er droog uitkomt.

Resultaat

Lekker in de middag bij de thee of koffie, of als dessert met slagroom of ijs.

Variaties

Alleen kaneel werd gezegd. Ik ben al te ver gegaan met het vanillemerg.

Een topping kan dan nog wel, en een dunne laag stevige botercrème is dan een goede keuze. Deze crème kan je maken als de cake staat af te koelen. Neem hiervoor evenveel gram ongezouten roomboter als poedersuiker, bijvoorbeeld 50 gram. Laat de roomboter op kamertemperatuur komen en snij deze in stukken. Mix de roomboter ongeveer 1 minuut op de laagste stand tot deze romig is. Voeg de poedersuiker toe via een zeef, en mix het geheel ongeveer 6 minuten op de hoogste stand. De verkregen crème dun op de bovenkant van de cake smeren. Je kunt er nog vanillemerg en/of een halve theelepel kaneelpoeder aan toevoegen om de smaak van de cake terug te laten komen in de topping.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *