Katův šleh, nu met hamlappen en sojasaus

Katův šleh, nu met hamlappen en sojasaus

Katův šleh, het is al eens eerder langs gekomen op Reutel, en wel in 2022 onder de titel gewoon lekker Tsjechisch eten. Want dat is het, lekker. En ook heel gewoon, uit de landelijke keuken. Toen met varkenslappen, maar zonder sojasaus.

De 2022 versie op Reutel, met varkenslappen, zonder sojasaus.

We volgen nu onze eigen adviezen uit 2022 op.

Het 1e advies betrof het soort vlees. Varkenslappen als stoofvlees is heerlijk, maar kosten wel tijd. Een kleine uurtje ben je wel kwijt. Tijdwinst is mogelijk door hamlappen te gebruiken. In een half uurtje zeker klaar.

Het 2e advies betrof sojasaus, sójová omáčka in het Tjechisch.

Sojasaus bestaat al heel lang. Naar verluidt werd sojasaus zoals wij die nu kennen zo’n 2200 jaar geleden bedacht in de Westelijke Han-dynastie van het oude China. Dat is lang geleden. Alle tijd om dat lekkers over de hele wereld te verspreiden.

Doe je ergens sojasaus bij, dan kan je in de basis kiezen tussen light soy sauce en dark soy sauce. Wij kozen ooit lichte sojasaus. Mens, wat was die zout. Dus we schoven sojasauzen terzijde en kozen een zo zoutloos mogelijke, maar wel lekkere, zoete ketjap als alternatief.

Maar toen werd de medeblogger expert van en in de Aziatische keuken én ging hij voor ons koken. Sindsdien hebben wij donkere sojasaus in huis. Van Pearl River Bridge, Superior Dark, op zijn advies. Dus koken we weer met sojasaus. Want donkere sojasaus proeft alsof er veel minder zout in zit.

Donkere sojasaus wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen, tarwe, zout en water. De eerste persing heet premium, maar daar doet zo te zien Pearl River Bridge niet aan. Het wordt een dikke en donkere saus door toevoeging van stroop, melasse en/of karamel.

Net als balsamico en whisky wordt donkere sojasaus vaak lang gerijpt. Gelukkig is 1 theelepel vaak voldoende om een donkere kleur aan je gerecht te geven. Meer toevoegen betekent dat je gerecht de individuele smaken kwijtraakt. Je eet dan verschillende structuren die allemaal naar sojasaus smaken. Dan zou de augurk in katův šleh niet meer dan augurk smaken. Dat moet je niet willen.

Katův šleh, met hamlappen en donkere sojasaus  dus.

Vrij dunne hamlappen gekregen van de slager, dus dat worden kleinere blokken vlees dan de versie met varkenslappen.

Wel weer met kreukelpatat, want zo werd het in Tsjechië gegeten in een landelijk restaurant.

Nog niet opeten (voor 4 personen)

  • 350 gram hamlappen
  • 750 gram kreukel friet
  • 4 volle eetlepels ketchup
  • 1 theelepel chilivlokken, of naar smaak
  • 1 theelepel dark sojasaus
  • 1 eetlepel Worcestershire sauce
  • 2 middelgrote uien
  • 1 verse rode paprika
  • 1 prei
  • 2 middelgrote augurken
  • 2 teentjes knoflook
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • scheutje olijfolie
  • zwarte peper
  • 200 milliliter heet water

Aan het werk (45 minuten)

Snij de hamlappen in blokken. Wrijf het vlees in met peper en bak het rondom aan in een braadpan, in olijfolie en boter. De braadpan moet precies zo groot zijn dat alle stukjes vlees de bodem raken, niet groter en niet kleiner.

Snij intussen de uien in stukken en snij de knoflook fijn.

Snij de paprika in blokjes.

Snij de augurken in plakjes.

Snij de uiteinden van de prei en verwijder het buitenste blad. Snij de prei in de lengte doormidden en maak het schoon onder stromend water. Snij de prei dan in plakjes.

Haal het vlees uit de pan.

Doe de prei, ui en knoflook in de pan en laat die in 5 minuten een kleurtje krijgen.

Dan de ketchup, de chilivlokken, de Worcestershire sauce en de sojasaus toevoegen. Goed roeren en voeg dan de paprika en de augurken toe.

Leg het vlees terug in de pan. Genoeg heet water toevoegen zodat het vlees net niet onder water staat. Op laag vuur met de deksel op de pan in 30 minuten gaar stoven.

Zo ziet het er uit als er nog 25 minuten te gaan zijn. Alle groenten herkenbaar aan hun kleuren.

Re­gel­ma­tig het vlees omroeren. Wordt het geheel te droog in de pan, dan nog wat heet water toevoegen. Is het op het eind te nat, dan een eetlepel tarwebloem toevoegen en die al roerend in een paar minuten gaar laten worden. Wordt de saus mooi dik van.

Op tijd de oven voorverwarmen en de kreukel friet volgens voorschrift bakken.

Resultaat

Katův šleh. Heerlijk stoofpotje. Mals vlees en de groenten zijn superzacht.

Zoete maaltijd die tevens pittig is. De scherpte bepaal je zelf. De zure tonen zijn verdwenen door een reactie met het vet van het vlees.

Dat je van zulke eenvoudige ingrediënten zoiets lekkers kan maken.

Donkerder dan de versie zonder sojasaus.

Donkerder ook dan de maaltijd in Tsjechië. Er zal daar een scheut lichte sojasaus in hebben gezeten.

 

2 gedachten over “Katův šleh, nu met hamlappen en sojasaus

  1. Hoi BroeR, bij ons thuis worden vleesgerechten door mijn man gemaakt, ik ben geen grote vleeseter en ik ben niet zo goed in het bereiden van vlees. Ik zal deze een keer voorstellen. Zag gisteren dat de Turkse slager kippenmaagjes heeft, die gaan we binnenkort proberen (naar recept van Reutel!). Deze week eten wij snijbonen met varkenswangen en puree, een boerenomelet, pasta met spinazie en champignons en Thaise zoetzure kippensoep (Thom Kha Kai). Fijne eetweek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *