Kerala masala eieren

Kerala masala eieren

Het was in januari 2020. In twee weken deden we in India verschillende steden en dorpen aan, op zoek naar Nederlands erfgoed en gingen we in gesprek met tal van betrokkenen, wisselend van niet-Engels sprekende beheerders, tot een restauratie-architect en een bisschop. Het laatste leverde na een smakelijke en onverwachte lunch – met als hoogtepunt de Gobi Manchurian, een fantastisch bloemkoolgerecht – een ritje in de bisschoppelijke auto op. Had ik maar een bucketlist! Elke dag was ook een culinaire verrassing. Het was een van de leuke bijkomstigheden van de trip.

Op een dag zaten we in ons verblijf in Fort Kochi, een gastenverblijf in koloniale stijl dat door de plaatselijke kerk verhuurd werd. Onze gastheer had ons dringend aangeraden die dag binnen te blijven, aangezien er de hele dag protesten tegen de regering zouden zijn. Als buitenlanders konden we dan maar beter binnen blijven. Voor lunch zou worden gezorgd. En zo geschiedde.

Die dag brachten we door met lezen en schrijven aan ons advies en het voorbereiden van de volgende dagen en gesprekken. Maar ik zou liegen als ik zei dat ik niet benieuwd was naar de lunch. Tegen de middag kwam de conciërge naar ons toe en vroeg met handgebaren en een paar woorden gebroken Engels of we wilden eten. Hij dekte de bescheiden tafel en serveerde voor ieder een kom rijst en een schaaltje met een gekookt ei in een saus.

Het was de meeste eenvoudige lunch die trip, maar de eenvoud benadrukte de smakelijkheid van het ei in een masala saus en de rijst. Ik voelde mij plots bezwaard dat we elke dag zo uitgebreid aten. Door de eenvoudig was het de lunch die mij het meest bij is gebleven. Oké, naast die lunches met een thali dan…

Op zoek naar het recept, blijkt er niet een enkel recept te zijn, maar vele. Grote gemene deler zijn tomaten en kokosmelk, al zag ik ook versies zonder de laatste. Ik maakte de versie die in mijn ogen het meest die ik at in India benaderde. Een curry die ook goed met de zachte smaak van garnalen samengaat.

En je kunt prima variëren met deze curry. Wat meer kerrieblaadjes of minder groene peper bijvoorbeeld. Of een dunne kokosmelk. Je maakt wat je lekker lijkt.

 • 4-8 eieren
 • 1 el arachideolie of 1 el ghee
 • 1 tl zwart mosterdzaad
 • 15 kerrieblaadjes
 • 2 groene pepers
 • 1 middelgrote ui
 • 3 cm gember
 • 1/2 tl kurkuma
 • 2 tomaten of 1/2 blik tomatenstukjes
 • 200 ml water
 • 200 ml dikke kokosmelk
 • 1/2 tl grofgemalen zwarte peper
 • 1/2 tl garam masala

Kook de eieren 7 minuten en pel ze.

Halveer de ui en snij in dunne halve ringen.

Snij de groene pepers over de lengte in dunne reepjes.

Rasp de gember.

Snij de tomaat fijn.

Verhit de olie of ghee in een sauspan.

Voeg het mosterdzaad toe en als het begint te springen de curryblaadjes met de groene peper. Roer om en laat het 20 seconden even fruiten.

Voeg de ui met de geraspte gember toe en laat de ui zacht en glazig worden.

Roer de kurkuma met de zwarte peper door de uien en bak het 30 seconden mee.

Voeg de tomaten toe en laat het een minuut of 7 zachtjes meebakken.

Voeg de eieren toe.

Roer nu de kokosmelk door het geheel en laat het een minuutje zachtjes pruttelen.

Roer de garam masala door de curry en zet het vuur uit.

Je kunt het nu serveren, maar je maakt het echt af met een tadka. Een tadka is een olie, op smaak gebracht met verse kruiden en specerijen en kan heel verschillend zijn. Het maakt een gerecht nog smakelijker.

 • 1/2 tl zwart mosterdzaad
 • 10 curryblaadjes
 • 1/2 groene peper in dunne reepjes
 • 1 1/2  el arachideolie

Verhit de olie en voeg het mosterzaad toe. Als het begint te springen voeg je de kerrieblaadjes en de peper toe. Roerbak het een seconde of 20 op hoog vuur en giet het dan over de curry. Het feest kan beginnen.

 

6 gedachten over “Kerala masala eieren

 1. Beste Damten, wat leuk om te lezen allemaal, leuk werk met al die verschillende ontmoetingen en natuurlijk het heerlijke Indiase eten. Ik ga deze eieren vanavond maken. Ik had iets anders op de planning staan maar dat schuif ik even door naar later deze week, deze eieren heb ik nu al zin in. Ik heb nog spitskool liggen en wortels, maak ik nog een lekker groentestoofje erbij. Dank je!

 2. Een blijvertje! Komt zeker nog een keer terug dit jaar, staat al in de Excelplanning voor ergens in oktober, dan vergeet ik het niet. Linkje naar je blog erbij zodat ik ook weet waar ik het recept kan vinden. Ga ook nog even het net op om andere variaties te zoeken en te kijken wat ik daar mee kan.

  1. Leuk! En makkelijk. Ik ga hem binnenkort voor 30 man maken. Het eieren pellen wordt dan het vervelendste klusje.

   En overigens grappig. Ik plan mijn eten meestal niet verder dan 1 a 2 dagen vooruit. En dan eet ik meestal nog iets anders 🙂

   1. De planning voor een week staat vast en dan wordt er ook nog wel eens gevarieerd. Ik houd als sinds 2004 bij wat we ’s avonds eten. Heb per jaar een pagina in Excell en per maand een kolom met het menu. Het jaar 2022 staat helemaal klaar en ik zet ideeën er vast in . Kan zijn dat het nog zes keer opschuift en veranderd, maar zo blijft een lekker gerecht in beeld. En als ik echt niet weet wat we moeten eten blader ik terug. Leuk document, ook om te zien hoe onze eetgewoonten de afgelopen jaren zijn veranderd van 5x per week vlees naar 1 keer per week/anderhalve week. Succes met pellen!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *