Kerriekip met paprika

Kerriekip met paprika

Soms, maar dan ook heeeeel soms,  heb ik weinig zin om te koken. Meestal is dat als ik laat thuis ben van werk. Traditie is intussen om dan ergens verse broodjes te scoren en die goed te beleggen. En soms ga ik dan toch nog rommelen in de keuken. Gewoon omdat ik zin heb in wat lekkers. En vaak ook omdat ik dan van mezelf nog ergens wat fatsoenlijk groente naar binnen moet zien te krijgen. Maar dan wel op een broodje dus. Het is een straf. Echt.

Warme kip in verschillende combinaties doet het bij mij altijd goed op verse broodjes. En uiteraard geen waterkip of plofkip.
Dit recept is oorspronkelijk van Ken Hom, de verhoudingen zijn wellicht wat anders geworden. Beter goed gejat, dan slecht bedacht. Normaal zou je de kip in olie bakken, maar in dit geval gaar ik het in heet water. Het is hierdoor minder vet en de kip blijft supermals. De techniek heeft vast een naam, maar daar kom ik nog wel eens achter. (Het zou natuurlijk pocheren kunnen zijn, maar is dat niet met water op het vuur?)

Men neme:

 • 250-300 gr kipfilet
 • 2 rode paprika’s (of een rode en een groene)
 • 1 eiwit
 • 3 tl maizena
 • 1/2 tl zout
 • 4 tn knoflook
 • 150 ml kippenbouillon
 • 2 el kerrie Madras
 • 1 tl suiker
 • 1 1/2 el shaoxing rijstwijn
 • 1 1/2 el sojasaus light
Broodje warme kerriekip met paprika

Snij de kip in kleine stukjes, niet veel groter dan 2 cm. Meng de kip met een licht geklopt eiwit, 2 tl maizena en een 1/2 tl zout. Meng het geheel goed en laat het 20-30 minuten in de koelkast rusten.

Snij de paprika’s in even grote stukken als de kip. Hak de knoflook heel fijn. En meng de shaoxing met de sojasaus en de suiker. Meng ook de laatste theelepel maizena met een scheutje water.

Zet een pan op met ruim water. Als het water kookt, doe dan de kip in het water. Zet het vuur uit en roer de kip goed door. Blijf dit 2 tot 2 1/2 minuut doen zodat de kip niet aan elkaar blijft plakken. Doe de kip vervolgens in een vergiet en laat het goed uitlekken.

Doe een eetlepel olie in de wok en als deze licht begint te roken voeg dan de paprika en de knoflook toe. Roerbak dit een minuut of twee en voeg dan de kerriepoeder toe. Roerbak dit in een seconde of 10-20 tot de kerrie begint te geuren. Pas wel op dat de kerrie niet verbrandt. Voeg vervolgens de rijstwijn, sojasaus, suiker en het maizena-watermengsel toe. Laat het geheel een minuut of twee zachtjes koken. Voeg vervolgens de kip toe en verwarm het nog eens een minuut of twee goed door.

Lekker met rijst en drooggebakken boontjes. Als je wat overhebt is het restant de volgende dag nog lekker op een broodje. Warm. Of dus als avondeten op een broodje ;-)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *