
Kerriesoep
Drukdruk. Snel eten. Nog vol van gisteren. Drukdruk. Koelkast zegt spitskool. Hoofd zegt soep. Kruidenkast open, pot kerrie Madras valt naar buiten. Sommige dingen zijn voorbestemd.
Altijd leuk als mensen denken dat kerrie van de kerrieplant komt. Kerrie is echter een mengsel van specerijen en de lekkerste kerriepoeders zouden uit het Indiase Madras komen. Dus toen ik na een week werken richting het vliegveld van Chennai (het vroegere Madras) reed, moest er nog wel even ergens kerriepoeder gekocht worden. Onze taxichauffeur bracht ons eerst naar een – te luxe – winkel met vooral allerlei zoetigheid. Waarschijnlijk dacht hij voornamelijk aan zijn commissie. Nadat ik duidelijk had gemaakt dat ik vooral ’tea and spices’ wilde, reden we naar een wat meer afgelegen winkeltje. Daar kocht ik verschillende soorten thee, kant-en-klare poeders (die niet zo kant-en-klaar bleken te zijn) en kerrie Madras. Onderweg naar het vliegveld snoof ik één voor één de geuren van alle aangeschafte zakjes en pakjes op. Volgens mijn reisgenoten glunderde ik van oor tot oor. En terecht. De zakjes en pakjes leefden niet zo lang, maar wel gelukkig in mijn keuken.
Overigens worden de blaadjes van de kerrieplant wel gebruikt en dan vooral in curry’s. Neem de moeite om ingevroren kerrieblaadjes bij de toko te halen in plaats van het gedroogde spul, want dat heeft vaak nauwelijks nog smaak. Maar het recept. Want drukdrukdruk.Ik zeg het vaker: soep maken is zo gemakkelijk.
- 2 el ghee (of pindaolie)
- 1 kleine ui, gesnipperd
- 2 tn knoflook, gesnipperd
- 2 à 3 el bloem, afhankelijk van hoe dik je de soep wilt hebben
- 3 tl kerrie Madras
- 9 dl lauw water of bouillon
- 1/5 spitskool, fijngesneden
- lenteui
- zout
Verhit de ghee in een pan met dikke bodem. Voeg de ui toe en bak deze glazig. Voeg vervolgens de knoflook toe en laat deze even meebakken.
Voeg de bloem toe en blijf deze onder voortdurende roeren een paar minuten bakken, zodat de bloem gaar wordt. Voeg op het eind ook de kerriepoeder toe en bak deze even mee.
Voeg beetje bij beetje het water (of de bouillon) toe, totdat je een mooi gebonden soep hebt. Breng het aan de kook en laat het een minuut of 10 zachtjes koken.
Voeg de spitskool toe en laat het nog een paar minuten zachtjes koken. Niet te lang, anders blijft de kool niet knapperig.
Breng op smaak met wat zout.
Serveer en strooi wat fijn gesneden lenteui over de soep.
Over? Ook lekker als lunchsoepje!
3 gedachten over “Kerriesoep”
Heel toevallig hadden mijn man en ik het afgelopen weekend over de kerriesaus van onze moeders/oma’s in de jaren 70. In feite een bechamelsaus met kerriepoeder! Daar werden dan stukken gebakken kip (niet mals en sappig, maar droge kipfilet) en ananas aan toegevoegd. Destijds genoten we daar van! Nu zij we toch wat meer gewend gelukkig.
Lijkt me heerlijk die verse specerijen, krijg zin in lekkere curries! Groet, Nicolet
Je snap dus ook dat er binnenkort Tante’s kerrie-ragout volgt. Uit de jaren zeventig…
haha.. ik kan niet wachten!!