Khoresh Bademjan – Perzische aubergineschotel

Khoresh Bademjan – Perzische aubergineschotel

Koresh bademjan is een Perzisch stoofgerecht met aubergine dat normaal gesproken met rundvlees of lamsvlees wordt bereidt. Je kunt het echter ook heel makkelijk zonder vlees maken.

De Koresh (gestoofde) bademjan (aubergine) stond al enige tijd op mijn longlist. Het leek mij uitermate geschikt om granaatappelmelasse als ingrediënt te gebruiken. Dit gerecht vraagt namelijk om een zuur ingrediënt en ik heb al enige tijd een flesje granaatappelmelasse staan en het werd echt tijd dat ik er iets mee ging doen. Ja, ik ben zo iemand die eten koopt en later wel kijkt wat hij er mee gaat doen. Werkt prima overigens.

Granaatappelmelasse is de siroop van granaatappels. De melasse wordt verkregen door granaatappelsap langzaam in te koken tot er een kleverige siroop ontstaat. Het wordt vooral gebruikt in de keuken van het Midden-Oosten.

Veel mensen vinden aubergines niks en ik geef toe, ik vroeger ook niet. Voor sommigen een textuurdingetje, maar het is vooral een kwestie van de juiste bereiding. Daar ben ik intussen wel achter. Ze lenen zich bijvoorbeeld uitstekend voor stoofpotjes. Zo smaakt ook het Chinese fish fragrant eggplant fabuleus. Chinese aubergines vind ik de lekkerste, maar heb ik niet altijd direct voor handen. Die dikke paarse bommen van de supermarkt werken voor dit gerecht ook prima.

Eerst maak je een eenvoudige yoghurtsaus.

  • 300 ml Griekse yoghurt
  • 2 tl gedroogde dille
  • 2 tn knoflook geperst of fijn gesneden
  • snufje zout

Meng alles door elkaar en laat het een paar uur in de koelkast op smaak komen.

Vervolgens grill je de aubergines en daarna maak je de tomatensaus.

  • 3-4 aubergines, afhankelijk van de grootte
  • 1 ui, in dunne ringen
  • 3 tn knoflook, fijn gesnipperd
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1/2 tl kurkuma
  • 2 cm kaneelstokje, fijngemalen
  • 100 ml water
  • 2 blikken gepelde tomaten of tomatenstukjes
  • 2-3 el granaatappelmelasse
  • 4 el olijfolie + 2 el

Verhit een grillpan. Snij de aubergines in schijven van 1-1,5 cm dik. Smeer ze met een kwastje in met de 2 eetlepels olijfolie. Grill de plakken aan beide zijden in een minuut of tien, tot ze gaar zijn. Uiteraard kun je de aubergines ook in de oven roosteren. Draai ze halverwege een keertje om. Als ze gaar zijn, zet ze apart.

Verhit de overige olie in een gietijzeren pan en voeg de uien toe en bak ze lichtbruin.

Voeg de knoflook toe en bak even mee tot het begint te geuren.

Voeg vervolgens de specerijen toe en bak ze een minuutje mee.

Voeg nu de tomaten, water en granaatappelmelasse toe. Meng alles goed door elkaar en breng het aan de kook. Laat het 30-40 minuten zachtjes pruttelen. Voeg de laatste 5 minuten de aubergines toe.

Serveer met rijst en een frisse yoghurt saus.

 

2 gedachten over “Khoresh Bademjan – Perzische aubergineschotel

  1. Dit vind ik een heerlijk recept en ga het zeker maken want ik ben al heel lang fan van aubergine! Altijd fijn om weer wat inspiratie op te doen bij jullie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *