Kip van de jager

Kip van de jager

Stoofgerechten, wie houdt er niet van? Het doet vooral aan de herfst en winter denken. En aan ‘vroeger’. Nu de regen weer regelmatig tegen het raam tikt, is het ook de tijd om pannen langer op het vuur te laten staan. Het heeft iets huiselijks, zo’n geurend stoofpotje op het vuur. En dan zo van je thuiswerkplek aan tafel schuiven. Wat wil je nog meer.

Cacciatora is een bekend Italiaans stoofgerecht. Het betekent ‘jager’ in het Italiaans. Ik zie hem al zitten op Toscaanse heuvel, onder een boom, met zijn zojuist geschoten konijn op het vuur. Geen pasta uiteraard, maar met een stuk brood. Cacciatora wordt echter ook veel met kip (pollo alla cacciatora) gegeten worden, die zal dan niet geschoten zijn. ‘Kip van de jager’ bestaat ook in andere landen, maar de versies verschillen vaak sterk van elkaar, behalve dan dat ze kip als gemeenschappelijk ingrediënt hebben. Ook in Italië zijn er onderling verschillenden. In het zuiden voegt men vaak een glas rode wijn toe en in Noord-Italië witte wijn. Soms worden (kastanje)champignons toegevoegd. Een ideaal gerecht dus ook om er een eigen draai aan te geven. Hier in huis in ieder geval zonder wijn.

 • 50 gr boter
 • 1 el olijfolie
 • 1000 gr kippenpoten, drumsticks, kippendijen (of een hele kip in stukken)
 • 1 ui, grof gesneden
 • 2 tn knoflook, fijngesneden
 • 250 gr champignons
 • 1 winterwortel in stukken van 1,5 cm dik
 • 2 blikken tomatenstukjes
 • 1/2 tl oregano
 • 1/2 tl tijm
 • peper

Neem een braadplan of andere pan met dikke bodem. Neem anders een sudderplaatje.

Bak de kip in de boter met wat olie in 10-15 minuten aan alle kanten bruin. Haal de kip daarna uit de pan en zet apart.

Giet eventueel wat overtollig vet af en bak vervolgens de ui glazig in het resterende vet.

Halveer de champignons en voeg deze toe aan de pan samen met de knoflook. Laat de champignons een paar minuten meebakken en kleur krijgen.

Voeg nu de wortel en de tomaten toe met de oregano en tijm. Breng het geheel aan de kook en voeg dan de kip weer toe aan de pan. Zet het vuur laag en doe een deksel op de pan. Laat het minimaal 50 minuten stoven, maar mag gerust langer. De kip moet nog net niet van het bot vallen.

Doe de deksel van de pan en laat de saus iets inkoken. Breng vervolgens op smaak met peper.

Serveer met dikke sneden brood.

Eén gedachte over “ Kip van de jager

 1. Helemaal mee eens…stoofpottenweer (en stamppotweer)! Laat ik nou net wat kipdijen met bot en vel in de vriezer hebben liggen…. toeval? Woensdag heb ik tijd om wat langer in de keuken te staan, kunnen de smaken lekker intrekken en kunnen we donderdag na gedane arbeid aanvallen. Zin in en weer bedankt voor de inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *