Kipsaté uit de oven

Kipsaté uit de oven

Een goeie saté is niks mis mee. Saté, dus kleine stukjes vlees op een (bamboe)stokje, is alleen het vlees, niet de saus. Maar als je geen barbecue hebt (zoals ik), op een flat woont of als het hartje winter is en het vriest dat het kraakt, dan heb je doorgaans een probleem. Saté op de barbecue maken is overigens erg leuk en smakelijk. Ik vertelde dat al eens eerder. Net zoals dat het zonde is om pindasaus over je saté te doen. Vooral als je je best hebt gedaan om deze lekker te marineren (zelf doen uiteraard, niet van de slager…). Gebruik dan eventueel een andere saus die meer passend is, zoals bijvoorbeeld een ketjapsaus. Of, gewoon helemaal geen saus! Ja, dat kan gewoon!

Nog een keertje voor de nieuwelingen: satésaus heet pas zo als het bij saté gegeten wordt. Satésaus kan elke saus zijn die gegeten wordt bij saté, maar hier in Nederland wordt daar toch al snel pindasaus mee bedoeld. Nu vind ik (zelfgemaakte) pindasaus erg lekker, maar dus niet over mijn saté.

Standvastige barbecuers zullen waarschijnlijk anders betogen, maar saté kun je ook prima bereiden in de oven. Het smaakt wellicht iets anders dan saté dat boven houtskool is geroosterd, maar het is nog steeds erg lekker. Ik maak saté uit de oven eigenlijk altijd met kip, maar varkensvlees zou natuurlijk ook kunnen. Ik denk dat het ook prima kan met varkenshaas of kophaas. Misschien dan iets korter in de oven, om te voorkomen dat het uitdroogt. Maar dat is een kwestie van proberen…

Kipsaté wordt vaak van kipfilet gemaakt, maar in dit geval gaf ik de voorkeur aan kippendijen. Snij wel overtollige fliebertjes weg.

  • 2 sjalotjes
  • 4 tn knoflook
  • 4 ons kippendijen
  • 2 el ketjap
  • zwarte peper
  • 1 tl chilivlokken
  • 3 cm gember
  • 1 tl laospoeder

Snij de sjalotjes heel fijn. Pers de knoflook of hak deze heel fijn.

Snij de kippendijen in stukken van 2 bij 3 cm. Ongeveer, maar niet veel groter. Zorg dat ze in ieder geval niet te dik zijn.

Meng alle ingrediënten in een kom en laat het vlees minimaal 2 uur, maar liefst een uur of 8 marineren.

Leg de satéprikkers een half uurtje in een bakje lauw water. Dit voorkomt dat de stokjes verbranden in de oven.

Verhit de oven voor op 180 graden.

Rijg de kip aan satéprikkers en leg deze op een rooster. Bewaar de marinade.

Rooster de kip in 35 minuten gaar. Lak de saté 1 of 2 keer met de rest van de marinade. En nog eens na vlak voor tijd en laat het nog een paar minuten in de oven staan.

Lekker als hapje, maar natuurlijk ook met gebakken rijst.

Hartje winter kun je dus gewoon saté eten.

2 gedachten over “Kipsaté uit de oven

  1. Hoi Damten, ik maak al jaar en dag mijn eigen pindasaus. Ik houd niet zo van die dikke saus die je kant-en-klaar koopt. Ik gebruik wel pindakaas en rooster niet mijn eigen pinda’s, maar verder is ie zelf in elkaar geknutseld. Het bordje op de foto ziet er heerlijk uit! Ik heb net gewokte spitskool en taugé, witte rijst, pittige tempeh en atjar gegeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *