Klassieke en niet klassieke pindakaas koekjes

Klassieke en niet klassieke pindakaas koekjes

Op 24 januari is het nationale pindakaasdag. Tenminste in Amerika. Waarschijnlijk bedacht door de Amerikaanse National Peanut Board, een organisatie die meldt de ruim 7,000 pindaboeren te willen helpen. Er worden weinig succesvolle pogingen gewaagd om de dag ook in Nederland in te voeren. Maar we hoeven ook niet alle Amerikaanse bedenksels zomaar over te nemen. Die dag is in America zelf niet eens uniek. De National Peanut Board heeft nog 3 andere pindakaas gerelateerde nationale dagen vastgesteld. Daarnaast zijn er nog 2 andere nationale pindakaasdagen, zonder dat de oorsprong daarvan helder is. Zes speciaal aangewezen nationale dagen om pindakaas te eren. Een beetje te veel van het goede.

Maar goed, pindakaas dus, gemaakt van pinda’s. Alternatieve namen zijn aardnoot, grondnoot, olienoot of apennoot. Maar pinda’s zijn geen noten, het zijn peulvruchten. De bloem groeit bovengronds, maar de na de bestuiving resulterende vrucht groeit eerst richting aarde en groeit dan onder de grond uit tot één of meer pinda’s. Apart.

Pindakaas, daar zit ondanks de naam ook geen enkel stukje kaas in. In het Engels is het al niet veel beter. Peanut butter heet het dan, maar er zit geen streepje boter in. Het zal eerder vernoemd zijn naar de gelijkenis met de smeersels smeerkaas en (zachte) boter.

Rond 1900 werd pindakaas in Amerika ook wel gebruikt als vervanging van boter en andere soorten vet. Vanaf 1911 wordt pindakaas commercieel in potten verhandeld. Recepten met pinda’s erin worden dan gemeengoed. Zo ook koekjes met pindakaas. Ergens in de jaren dertig van de vorige eeuw ontstond in Amerika uiteindelijk een recept dat klassiek is gaan heten, met een kris-kras patroon op de bovenkant, gemaakt met een vork. Amerikaanse pindakaas is echter wel anders van textuur en consistentie dan de Nederlandse pindakaas.

Nederlandse pindakaas koekjes naar klassiek Amerikaans recept.

Nog niet opeten (voor 28 koekjes)

 • 125 gram pindakaas (zonder stukjes)
 • 112 gram ongezouten roomboter
 • 110 gram bruine basterdsuiker
 • 100 gram kristalsuiker
 • 1 ei
 • 160 gram patent bloem
 • ½ theelepel bakpoeder
 • ½ theelepel baking soda

Koekjesdeeg met boter, pindakaas en kristalsuiker. De koekjes gaan zeker uitlopen in de oven.

Aan het werk

Laat de boter op kamertemperatuur komen.

Mix in een kom de boter, het ei en de pindakaas goed door elkaar.

Meng in een andere kom de bloem en de suikers goed door elkaar. Meng de bakpoeder en de baking soda erdoorheen.

Doe het droge mengsel bij het natte mengsel en meng het goed. Dek de kom af met plastic folie en zet de kom minstens een uur in de koelkast.

Verwarm de elektrische oven voor op 180°C. Leg bakpapier op een bakplaat.

Draai van stukjes deeg balletjes met een diameter van maximaal 3 centimeter. Leg ongeveer 12 balletjes verspreid op de bakplaat. Om het kris-kras patroon te krijgen rol je een vork over een deegballetje, terwijl je wat drukt. De vork 90 graden draaien en de beweging herhalen.

Bakken in de oven voor 12 minuten tot de onderkant van de koekjes mooi bruin is.

Intussen de volgende batch van 12 koekjes voorbereiden. Herbruik je de hete bakplaat dan de oventijd met 1 minuut verminderen. Even opletten dat de onderkant van de koekjes niet te donker wordt. Bakken tot alle deeg op is.

Resultaat

Heerlijke koekjes met pinda smaak. Het patroon blijft vaag zichtbaar. Als je dat patroon beter wilt vasthouden dan moet je minder of geen kristalsuiker nemen en meer bloem.

Variaties

Een klassiek recept dat sinds de jaren dertig van de vorige eeuw gestandaardiseerd is, daar komen vanzelf extra ingrediënten bij. Soms wordt alsnog zout toegevoegd. Of een zoete siroop. Of zelfs vanille. En vaak wordt het koekje nog in suiker gewenteld voor het de oven in gaat.

Een hele simpele variant is een pindakaaskoekje gemaakt van vier ingrediënten.

Nog niet opeten (voor 12 koekjes)

 • 125 gram pindakaas (zonder stukjes)
 • 100 gram patent bloem
 • 50 gram kristalsuiker
 • 1 ei

Aan het werk

Meng de bloem en de suiker door elkaar. Voeg de pindakaas en het ei toe en roer met een mes tot een deegmassa. Daarna met de handen kneden tot alles egaal verdeeld is. En dan merk je dat pinda’s en pindakaas veel vetten bevatten. In plastic folie verpakt een half uur in de koelkast leggen.

Verwarm de elektrische oven voor op 180°C. Leg bakpapier op een bakplaat.

Draai van stukjes deeg balletjes met een diameter van maximaal 3 centimeter. Leg 12 balletjes verspreid op de bakplaat. Het kris-kras patroon aanbrengen met een vork.

Bakken in de oven voor 12 minuten tot de onderkant van de koekjes mooi bruin is.

Resultaat

En waar bij het klassieke recept het patroon wel duidelijk zichtbaar zou moeten zijn maar slechts vaag zichtbaar is, is bij het recept met minder ingrediënten het patroon wel goed zichtbaar doordat de koekjes minder zijn uitgelopen.

Belangrijker is het smaak verschil. De klassieke koekjes zijn zoeter en er komen meer verschillende smaken naar boven. Niet voor niets een klassiek recept. Het gereduceerde recept smaakt veel meer naar pindakaas.

Twee verschillende soorten koekjes.

Voor pindakaaskoekjes die hun vorm wel hebben behouden, kijk hier!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *