Knoflook-boter kipfilet uit de oven

Knoflook-boter kipfilet uit de oven

Kipfilet uit de oven, altijd een beetje tricky wanneer je het niet goed aanpakt en de kip heel droog wordt. Toch is kipfilet in dit geval een prima keuze. Kippendijen kunnen ook, maar neem ze dan wel met vel en bot. Kipfilet is echter magerder en zeker niet minder smaakvol. Door de kipfilet van te voren eerst aan te bakken in de koekenpan, zorg je dat het vlees niet te veel vocht verliest. En door tussendoor nog wat boter over de kip te lepelen, zorg je bovendien voor meer smaak. Zelf doe ik de kip in een grote ovenschaal, zodat ook aardappelpartjes meebakken in de oven en alle smaken in zich opnemen.

De belangrijkste smaakmaker is in dit gerecht knoflook. De meeste knoflook wordt in China geproduceerd (80% van de wereldproductie) en er zit veel kwaliteitsverschil tussen. Zo is de gedroogde knoflook die je in de supermarkt kan vinden, vaak veel te droog en soms zelfs beschimmeld. De lekkerste knoflook vind ik persoonlijk Lautrec, afkomstig uit de gelijknamige Franse plaats, met een ietwat zoete smaak. Om de kwaliteitsaanduiding ‘Label Rouge’ te krijgen moeten de bollen Lautrec na de oogst drie weken aan de lucht worden gerijpt, voordat ze op de markt komen. Lautrec kun je los kopen of per streng. Omdat de knoflook schaars is, is deze ook een stuk duurder en alleen in het seizoen verkrijgbaar. Voordeel is wel dat je Lautrec-knoflook een stuk langer kunt bewaren en de tenen lang sappig blijven. Niet alle roze knoflook is overigens afkomstig uit Lautrec, vaak wordt ook roze knoflook uit Argentinië verkocht.

Is Lautrec niet verkrijgbaar of echt heel duur, dan geef ik tegenwoordig de voorkeur aan een pot gehakte knoflook van Lee Kum Kee boven de droge bollen van de supermarkt. Zolang je een schoon lepeltje gebruikt, is zo’n potje lang houdbaar. Al maakt knoflook hier onderdeel uit van de dagelijkse keuken, dus met een paar weken is zo’n pot wel leeg.

  • 2 kipfilets
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl witte peper
  • 75 + 25 ghee (of boter)
  • 1/2 tl tijm
  • 1/2 tl oregano
  • 1 tl gedroogde peterselie
  • 4 tn knoflook (grof gehakt)

Aangezien de knoflook uit de pot al zout bevat, voeg ik geen extra zout toe.

Verhit de oven voor op 200 graden.

Smeer de kipfilet in met de peper en de paprikapoeder. Leg op een bord apart.

Smelt 75 gram ghee en haal van het vuur. Voeg de tijm, oregano, gedroogde peterselie en knoflook toe. Roer even door elkaar.

Verhit een koekenpan met 25 gram ghee en bak de kipfilet aan beide zijden aan. Niet te hoog vuur, want de paprika mag niet verbranden. Giet de al gesmolten ghee vervolgens over de kip.

Neem een ovenschaal en leg de kipfilets in het midden. Strooi de aardappelpartjes rond de kip. Giet de ghee over de kip en een beetje over de aardappelen.

Zet 25-30 minuten in de oven. Lepel tussendoor één of twee keer de ghee over de kip.

Als de kip gaar is, leg je een kipfilet op een bord met daarnaast wat aardappelpartjes. Lepel tot slot nog een beetje ghee over de kip. Serveer met groente naar keuze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *