
Knoflookkip met komkommer
Ik was verrast toen ik er achter kwam dat de komkommer oorspronkelijk uit India afkomstig is. Weliswaar gaat het dan om zo’n 3.000 jaar geleden en heeft de komkommer intussen de wereld veroverd, maar toch. Ik kon mij in eerste instantie ook niet herinneren dat ik in India komkommer heb gegeten of zelfs maar gezien. Wat op zich niet vreemd is, aangezien ik om hygiënische redenen vers gesneden fruit en rauwe groente zorgvuldig heb gemeden. Voor zover dat gaat uiteraard. Ik sluit echter niet uit dat ik mogelijk wel komkommer heb gegeten in een van de verschillende pickles die ik geproefd zal hebben. Maar warm bereid heb ik in ieder geval geen komkommer gezien.
In Europa werd de komkommer waarschijnlijk geïntroduceerd door de Grieken of de Romeinen. Dat is niet zo vreemd, aangezien Griekse en Romeinse handelaren al vroeg in India te vinden waren en andersom. Lees Asterix in Indus-land er maar op na!
Volgens Plinius de Oudere had keizer Tiberius, die leefde rond de start van onze jaartelling, de komkommer zowel ’s zomers als ’s winters dagelijks op zijn tafel staan. De komkommer die Plinius beschreef, is echter klein van stuk, mogelijk een augurk of wat ze in India een Perzische komkommer noemen [1]. Wij zouden de laatste overigens gewoon een kleine komkommer noemen. Wie echter wel eens kleine komkommers uit de Turkse winkel heeft geproefd, zal beamen dat die toch echt anders smaken dan de gemiddelde waterbom uit de supermarkt.
In de eeuwen die volgden veroverde de komkommer Europa en dankzij de Spanjaarden uiteindelijk ook de Amerika’s. In Nederland kennen we eigenlijk maar één soort komkommer. Tenminste dat denken we. De kleine komkommers die in Turkse en Marokkaanse winkels liggen zijn doorgaans een andere variëteit. En dan zijn er nog augurken (of cornichons).
In India kennen ze nog veel meer variatie onder de komkommers. Die deels worden ingedeeld naar gebruikswijze. Verse komkommers worden schijf- of snijkomkommers genoemd. Ze bestaan in verschillende groottes, kleuren en dikte van de schil. Komkommers worden in India vooral koud gegeten of als pickles.
Het Engelse taalgebied kent ook nog burpless komkommers. Deze zijn zoeter en hebben een dunnere schil dan andere komkommervariëteiten. Ook zijn ze vrijwel zaadloos. De naam komt omdat de zaden en schil van andere komkommervariëteiten sommige mensen winderig zouden laten boeren. Of erger…
Komkommer is lekker op een broodje brie, maar rauw eet ik het weinig. Behalve dan in een heerlijke Chinese komkommersalade. Een succes bij elke zomerse maaltijd. Dankzij de Chinezen eet ik vooral graag warme komkommer. Sommige mensen gruwen bij de gedachte, maar als ze het niet weten, smullen ze van gebakken rijst met komkommer. Of van gebakken en gevulde komkommer met gehakt. Jaren geleden pikte ik al eens een lekker kiprecept op van Ken Hom. Te combineren met rijst of met noedels. En restjes de volgende dag koud op een lekker broodje.
Voor 4 personen (of meerdere maaltijden)
- 3oo gr kipfilet
- 1 grote komkommer
- 6 tn knoflook
- 3 lenteuien, wit en groen gescheiden
- 1 el Sichuan chilibonensaus
- 1 el sojasaus light
- 1 el shaoxing
- 1 el arachideolie
- 2 tl sesamolie
- 1 tl zout
Schil de komkommer, snij in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten met een theelepel. Snij de komkommer in stukjes van ongeveer 1 bij 2 cm. Strooi het zout over de komkommer, meng goed en laat 20 minuten in een vergiet uitlekken.
Snij de witte delen van de lenteui in smalle reepjes en zet apart. Doe hetzelfde met de groene delen.
Snij de kipfilet in gelijke grootte als de komkommer.
Intussen kun je noedels bereiden. Eet je liever rijst, zet die dan op voordat je de komkommers gaat snijden.
Verhit een eetlepel arachideolie in een wok of een koekenpan op hoog vuur. Als de olie begint te walmen voeg je de kipfilet toe en roerbakt deze 20 seconden.
Voeg de witte delen van de lenteui, de knoflook en de chilibonensaus toe en roerbak een minuutje.
Voeg de sojasaus en shaoxing toe en roerbak nog een minuut.
Spoel het zout van de komkommer onder de kraan en dep met keukenpapier.
Voeg de komkommer toe aan de kip en roerbak deze in 2-3 minuten warm en gaar.
Zet het vuur uit en roer de sesamolie door de kip.
Giet de noedels af, spoel ze af met koud water en bak ze nog even op in een pan. Een minuut is genoeg om er weer hitte in te krijgen. Doe daarna op een schaal of bord. Doe in het midden een flinke schep kip en top het eventueel met een beetje chilivlokken in olie. Lekker!
Serveer met stokjes.
4 gedachten over “Knoflookkip met komkommer”
Hoi Damten, ik heb nooit stilgestaan bij de herkomst van de komkommer. Ik eet de komkommer niet vaak warm, maar als ik (of partner) tjap tjoy maak zit er meestal komkommer in. Laatst zag ik ergens ‘wokkomkommers’ liggen. Deze schijnen minder water te bevatten dan een normale (wat is normaal?) komkommer. Ik kan me voorstellen dat er varianten zijn – in andere landen – die meer geschikt zijn voor bepaalde gerechten dan onze huis- tuin- en keukenkomkommer. Pickles, erg lekker en makkelijk zelf te maken. Er staat opeen donker koel plekje van de schuur een grote pot met oa komkommer, bloemkool, paprika en ui in een lekker zuurtje te wachten op consumptie. Wij eten vanavond tuinboontjes met spekjes en een lekker geplet en geroosterd Rosevalletje. Morgen paste met spinazie en champignons en verder in de week nog een boerenomelet (om wat restjes te verwerken). Fijne week!
Tjap tjoy staat genoteerd.
Volgens mij heb jij nog best een lange lijst met gerechten die je moet/wil/gaat maken, leuk!
Klopt!