Koken met kinderen: hartige popcorn salade

Koken met kinderen: hartige popcorn salade

In de eindeloze herhalingen van kookprogramma’s kwam in een flits Jamie Oliver langs die popcorn in een salade verwerkte. Iemand anders was op dat moment namelijk de eigenaar van de afstandsbediening. Die werd gebruikt om te zappen, in een poging toch nog iets leuks te vinden. Even googelen op de mobiel leverde op dat Oliver geïnspireerd was op een recept uit zijn eigen boek uit 2019. 2 keer mais zat er in: gepoft en gerijpt. Dat idee overgenomen.

Popcorn in een maaltijd staat echter al heel lang gewoon op menu’s in, waar anders, de VS. Google gaf ruim 96 miljoen hits op de woorden ‘popcorn salad‘, die niet allemaal gaan over popcorn in een salade, natuurlijk. Veel recepten lijken echter op elkaar en bevatten water chestnuts, waterkastanjes in goed Nederlands. Niet een standaard ingrediënt, zeker niet in combinatie met popcorn. Dat duidt op een bron, een populaire bron, en heel veel kopieer acties zonder bronvermelding.

Popcorn maken kan niet mislukken schreef de medeblogger mij. En zo is het ook. Vroeger in de magnetron, maar gemaakt in een koekenpan is veel lekkerder. Wanneer de temperatuur in de maiskorrel hoger wordt dan 100°C, gaat het water in de korrel koken. De watermoleculen bewegen steeds sneller, de druk in de maiskorrel wordt groter en groter en uiteindelijk barst de maiskorrel open: popcorn. De temperatuur, het springen in de pan en het geluid dat erbij hoort is allemaal heel wetenschappelijk onderzocht [1]. Wel een glazen deksel gebruiken. Deksel omdat je anders zeer hete olie over je heen kan krijgen. Glas zodat je het poffen kan zien gebeuren. Wel een deksel met een gat zodat de stoom kan ontsnappen. Dan schijnen de popcorn droger en knapperiger te worden.

Vooral het springen in de pan en de verbazing dat uit zo’n kleine maiskorrel zo’n relatief grote popcorn komt, dat vinden kinderen (en ikzelf ook) leuk.

Dit keer was de meegegeven instructie ‘groente moeten ze eten’. Geen nacho chips (met bonen nog wel) of pasta dit keer. Gekozen voor een salade. Over popcorn werd niets gemeld, dus die zit er gewoon in.

Nog niet opeten (popcorn)

 • maiskorrels geschikt voor popcorn
 • scheut (2 eetlepels) olijfolie
 • zout (optioneel)

Aan het werk

Verhit een scheut olijfolie in een grote koekenpan. Om te testen of het heet is kan je er zeg 2 maiskorrels in doen. Worden die popcorn dan kan de rest er in.

Binnen 2 à 3 minuten heb je dan een volle koekenpan met popcorn.

Het blijven kinderen, dus wachten met popcorn eten tot de avondmaaltijd was onmogelijk. De 1e batch mochten ze soldaat maken. De 2e batch was voor de salade.

Voor de andere ingrediënten in de salade mochten ze zelf kiezen. Op de een of andere manier worden bijvoorbeeld olijven lang niet altijd lekker gevonden. De cayennepeper, Worcestershire sauce en de korianderblaadjes werden ook genegeerd. Slasoorten smaken allemaal anders. In voorraad waren rucola (pittig en bitter), veldsla (nootachtig) en ijsbergsla (fris waterachtig). 3 keer raden welke sla overbleef.

Men deed een keuze uit de volgende ingrediënten.

Nog niet opeten (salade, per persoon)

 • 100 gram sla
 • handjevol hamblokjes, al gekookt
 • 75 gram mais (uit blik)
 • 4 stengeltjes verse bieslook
 • 30 gram brokjes Danish Blue
 • 20 gram vers geraspte boerenkaas
 • 1 eetlepel honing
 • snufje uienpoeder
 • zwarte peper, uit de molen
 • klontje ongezouten roomboter
 • popcorn

Aan het werk

Verhit de boter in een koekenpan en verwarm de hamblokjes en de mais. Op laag vuur de uienpoeder en de honing erdoor roeren. Dan de geraspte boerenkaas erdoor mengen tot deze smelt. Bestrooien met vers gemalen zwarte peper.

Knip of snij de bieslook in stukjes. Doe de rucola, veldsla en/of de in reepjes gesneden ijsbergsla in een kom en roer er het ham/kaas mengsel en de bieslook doorheen.

Verdeel over de borden en strooi er de Danish Blue en popcorn overheen, zodat goed zichtbaar is dat het een popcorn salade is.

Resultaat

Een hartige, lauwwarme, lekkere en kleurrijke salade. De mais en hamblokjes hebben wel de neiging door de sla naar de bodem van de kom te glijden.

Variatie

Persoonlijk vind ik popcorn nog lekkerder als je eerst nog een klont roomboter in een kleine koekenpan verhit met een heel klein beetje uienpoeder en wat belegen kaas. Als alles warm en gesmolten is het mengsel door de popcorn mengen. En dan pas de popcorn in de salade verwerken.

Referentie

 1. Virot E, Ponomarenko A, Popcorn: Critical Temperature, Jump and Sound. Journal of the Royal Society Interface 12, 2015.

 

Eén gedachte over “ Koken met kinderen: hartige popcorn salade

 1. Wat grappig, ik zou dit zelf nooit bedacht hebben maar het is een leuke saladetopping! Popcorn, ook weer meteen herinneringen aan vroeger. Mijn vader maakte het wel eens : grote pan, klont boter en dan maar wachten tot ze gingen knallen. We kregen ze dan met wat zout. Warm waren ze het lekkerst, maar dan moest je wel snel eten! Ik kan me niet herinneren dat we zoete popcorn kregen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *