Koken met kinderen: mac & cheese muffins

Koken met kinderen: mac & cheese muffins

De medeblogger publiceerde vorige week rijsttaart met lemoncurd voor een kinderverjaardag, 11 rondjes rond de zon alweer. Zelf gemaakt, dus koken voor kinderen. Maar als kinderen in een iets jongere leeftijdscategorie ineens in je eigen huis rondlopen en de verveling slaat toe, dan wordt het weer tijd voor koken met kinderen.

Nu was daarop wel een beetje geanticipeerd, door ervaring wijs geworden. Deeg al voorbereid, dan kunnen ze meteen door. Ze zouden namelijk niet zo heel lang blijven. Dat deeg is vooral bedoeld om het resultaat straks met je handen te kunnen eten. Een restje gekookte ham al uit de diepvries laten ontdooien. Pastasoorten hebben we altijd genoeg in huis, evenals stukken kaas. Klein beetje room als extraatje was al op de boodschappenlijst gezet en gehaald. Klaar voor de start.

Kleinere kinderen, kleinere maaltijden. Het muffinblik erbij gepakt, hadden ze thuis niet. En wat extra toegevoegd omdat ze dat niet kenden: gemberpoeder. Smaken ontdekken.

De pasta en room koken, daar waren wij in de leiding. Daarna mochten ze zelf onze instructies, opbouwend bedoeld natuurlijk, uitvoeren. Vervolgens de keuken schoonmaken ook. Vonden ze minder leuk, maar dat kon mooi in de tijd dat het muffinblik in de oven stond.

Mac & cheese uit een muffinblik. Mac & cheese muffins worden ze daarom wel genoemd. Maar die hartige muffins hebben niets van doen met Amerikaanse muffins, meestal zoete cakejes, of Engelse muffins, platte broodjes. Wel met klein en handzaam comfort food.

Deeg was dus al voorbereid. 150 gram deeg maak je eenvoudig met 80 gram bloem en 40 gram koude roomboter en 2 à 3 eetlepels koud water. Zeef de bloem boven een kom. Snij de koude boter in stukjes en wrijf deze met de vingertoppen door de bloem. Het resultaat moet een kruimelig deeg zijn. Voeg net zoveel water toe tot er een deegbal ontstaat. Niet kneden. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.

In deze mac & cheese variant minder vette kaas gebruikt en vette room toegevoegd. Balans.

Nog niet opeten ( voor 6 mac & cheese muffins)

 • ± 150 gram deeg
 • 120 gram kleine macaroni pasta
 • 70 gram gekookte ham
 • 60 milliliter room
 • 60 milliliter melk
 • 80 gram belegen 30+ kaas
 • 1 knoflookteentje
 • 1 volle theelepel tomatenpuree
 • 1 afgestreken eetlepel bloem
 • 1 afgestreken theelepel milde paprikapoeder
 • ½ afgestreken theelepel gemberpoeder
 • snufje peper
 • klontje roomboter

Aan het werk

Verwarm de elektrisch oven voor op 200°C.

Beboter de kommetjes van het muffinblik.

De kommetjes in ons muffinblik zijn 3 centimeter diep en de bodem is 5 centimeter in diameter. Rol het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 20 bij 20 centimeter. Neem een ronde koekjessteker met een diameter van 8 centimeter en druk 4 rondjes uit het deeg. Restant deeg opnieuw samenvoegen en uitrollen voor de laatste 2 rondjes deeg. (Deegresten bewaren in de diepvries.) Druk de rondjes in de muffinkommetjes. Prik er met een vork gaatjes in.

Kook de macaroni al dente volgens voorschrift.

Snij de ham in blokjes en bak deze in een koekenpan met een klein beetje boter in 10 minuten ‘plakkerig’. Pers een knoflookteentje uit en laat het even meebakken met de hamblokjes zonder dat de knoflook bruin wordt.

Voeg de room toe en breng het geheel aan de kook. Vuur lager zetten en de tomatenpuree, paprikapoeder, gemberpoeder en peper toevoegen. Voeg de bloem toe en laat het geheel in 2 minuten indikken. Voeg dan de melk toe en roer het goed door elkaar. Het is nu een stevige massa.

Rasp de kaas.

Meng de warme macaroni, het roommengsel en de kaas door elkaar.

Verdeel de macaroni met een lepel over de muffinkommetjes. Maak je vingers nat en maak mooie bolletjes van de macaroni.

Bakken in de oven voor 25 minuten.

Resultaat

Met een mes de mac & cheese muffins voorzichtig uit het blik wippen. Het deeg zit los in de kommetjes.

Even wat laten afkoelen om heet-heet-heet klachten voor te zijn. Dan serveren. Met de handen eten, wel boven de tafel graag.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *