Koken met kinderen:
nachos van de bakplaat

Koken met kinderen:
nachos van de bakplaat

Wat is er nu leuker dan samen met kleine kinderen die op bezoek zijn een maaltijd maken? Nou om eerlijk te zijn, er zijn heel veel dingen leuker. Maar goed, toch wel handig dat ze leren koken natuurlijk, zodat ze het ook een keer voor ons kunnen doen. Bijvoorbeeld wanneer je dagen achtereen je nieuwe blokhut in de tuin staat te impregneren en beitsen. (Nee echt mevrouw, meneer, 3 tot 4 keer beitsen is toch echt wel het minimum.)

Voorzichtig beginnen met een makkelijke maaltijd, met een ingrediënt dat vrijwel iedereen lust: chips. Nacho cheese tortilla chips dit keer. Makkelijk zelf te maken door kleine mais-tortilla’s in 6en te snijden, ze te frituren of in de oven knapperig te laten worden, en dan met kaas te bedekken. Gekocht in de winkel is de kaas-smaak (en niet de kaas) al in de tortilla chips verwerkt.

Het gerechtje wordt toegeschreven aan Ignacio Anaya (bijnaam ‘Nacho’) uit Noord-Mexico. Hij zou het hebben bedacht rond 1943 door gefrituurde stukken mais-tortillas te bedekken met gesmolten cheddar kaas en schijfjes jalapeño pepers. We zouden eigenlijk Nacho’s moeten schrijven in plaats van nachos. Volgens Anaya heette het gerecht namelijk Nacho’s especiales. Maar tegenwoordig is de apostrophe verdwenen en de hoofdletter N ook. Ook andere ingrediënten mogen er tegenwoordig bij. Het blijft gewoon nachos heten zolang je de chips maar gebruikt.

Eten uit de hand met stevige nacho chips: tray baked nachos. Dat eten met de hand voegt iets toe aan onze maaltijdbeleving. Charles Spence (Oxford) heeft dat heel wetenschappelijk onderzocht [1]. Kleuren (zien), smaak en zachte en knapperige stukjes eten (mond), geuren (neus) en tast (handen) zorgen voor wat hij een multi-sensor eetervaring noemt. Wetenschappelijk bewezen wat we eigenlijk allemaal al wisten.

De kinderen zien dat de bakplaat uit de oven komt en denken dat die heet is. Het is hooguit warm, maar toch even waarschuwen voor de hete bakplaat (vinden ze spannend), dan zonder borden eten (vinden ze leuk) en met de handen (en je kunt niet meer stuk). En als je zelf die warme bakplaat een te spannend voorbeeld vindt, het bakpapier van de bakplaat trekken en zo op tafel leggen.

Een Mexicaans getinte maaltijd is ook een makkelijke manier om kinderen kruiderij te leren waarderen. Starten met in het midden wat scherpere pepertjes gebruiken en aan de rand mildere kruiden. Net als leren zwemmen: beginnen met pootjebaden en eindigen met een sprong in het diepe. De chips werkt als stimulans om te gaan eten en het lekkere vlees-groente mengsel doet de rest. Zijn ze gewend, kan je alles wat scherper kruiden.

Nog niet opeten (voor 4 personen)

 • 150 gram nacho cheese tortilla chips
 • 200 gram harde kaas met smaak, bijvoorbeeld boerenkaas of Gruyère
 • 300 gram rundergehakt
 • 750 gram bonen uit blik, uitlekgewicht
 • 150 gram passata
 • 100 gram mais
 • 1 rode paprika
 • 1 ui
 • 2 theelepels paprikapoeder
 • 1 theelepel knoflookpoeder
 • 1 theelepel gedroogde oregano
 • 1 theelepel chilipoeder
 • 1 theelepel komijnpoeder
 • arachideolie
 • zwarte peper

Aan het werk (30 minuten)

Neem een bakplaat. Leg er bakpapier op.

Snij de ui in stukjes en fruit deze in een beetje arachideolie. Voeg het gehakt toe en rul dit in een kleine 10 minuten gaar.

Meng alle kruiden door elkaar en voeg dan zoveel toe als je zelf wilt. Laat de kruiden even warm worden.

De zaadlijsten verwijderen uit de paprika en de paprika daarna in stukjes snijden. Voeg de stukjes paprika toe en laat deze in 5 minuten zacht worden. Voeg de passata en de oregano toe en laat het geheel in korte tijd indikken.

Laat de bonen en de mais uitlekken en voeg deze dan toe aan het gehaktmengsel. Warm laten worden onder af en toe voorzichtig roeren.

Rasp de kaas en meng de helft door het bonen-vlees mengsel.

Leg het gehakt-bonen mengsel in het midden van de bakplaat. Verspreid de tortilla chips over de bakplaat. De rest van de geraspte kaas over de tortilla chips strooien.

De oven aanzetten op de hoogste grillstand. De bakplaat voor een 4 à 5 minuten onder de grill zitten. Oppassen dat de chips niet zwart worden.

Uit de oven de bakplaat op tafel zetten.

Resultaat

Een multi-sensor eetervaring. Gewoon tortilla chips pakken en er een deel van het vlees-groente mengsel mee oplepelen. Pas als de chips op zijn met bestek gaan eten.

En als de kinderen vinden dat ze mogelijk te kort gaan komen omdat niet iedereen met dezelfde snelheid eet: met een spatel de berg groente en vlees en de chips in 4en verdelen en elk deel naar een hoek duwen.

VARIATIE: NACHOS ANDERSOM

Er is ook een makkelijkere manier om een simpelere nachos maaltijd te maken. Klaar in 25 minuten. Simpelweg alle ingrediënten omgekeerd op elkaar stapelen in een koekenpan met hoge randen. Geleerd in de heuvels van Spanje.

Nog niet opeten (voor 4 personen)

 • 300 gram rundergehakt
 • 750 gram kidney beans (uitlekgewicht)
 • 200 gram Emmentaler kaas
 • 1 rode paprika
 • nacho cheese tortilla chips
 • 1 eetlepel milde burrito kruiden (uit een zakje)

Aan het werk (25 minuten)

Rul het rundergehakt gaar in een kleine 10 minuten.

Intussen de zaadlijsten verwijderen uit de paprika en de paprika daarna in blokjes snijden. De blokjes toevoegen aan het gehakt en zacht laten worden. Daarna de burrito kruiden erdoor mengen.

De kidney beans toevoegen en in 5 minuten warm laten worden.

Intussen de Emmentaler kaas in plakjes snijden met een kaasschaaf. Alles in de koekenpan goed door elkaar roeren en dan bedekken met de plakjes kaas.

De kaas bedekken met de nacho cheese tortilla chips.

Met een deksel op de pan de kaas even laten smelten en de chips warm laten worden. Daarna direct serveren.

Resultaat

Nachos andersom uit de koekenpan

Door de damp van de maaltijd gaat het vocht in de chips zitten. Anders dan met de grill, worden ze hier zacht.

Referentie

1. Charles Spence, Gastrophysics, The New Science of Eating, Penguin, 2018. ISBN: 9780241977743.

6 gedachten over “Koken met kinderen:
nachos van de bakplaat

 1. Nou om eerlijk te zijn, er zijn heel veel dingen leuker. LOL!!
  Leuk verhaal weer! Ik heb op mijn 12e leren koken. Mijn ouders hebben toen gezorgd dat ik en mijn broer, om en om op zondag voor het eten moesten zorgen. We mochten dan op vrijdag een boodschappenlijstje maken zodat zij dat bij de weekly shop mee konden nemen. In de keuken mochten we hulp vragen maar mij ouders bleven in de woonkamer tot het eten klaar was. Een van de eerste dingen die ik maakte waren drumsticks, rijst en tuttifrutti, een echt jaren 70 combinatie die ik nu nooit meer zou maken maar waar ik goede herinneringen aan heb. Deze nacho-schotel is typisch jaren nu, ook leuk voor herinneringen later!

  1. Om en om op zondag koken, dat deden we niet. Wel hielpen we regelmatig met koken en waren we in de keuken te vinden als er gekookt werd. Gewoon, gezellig. In ieder geval konden we al koken toen we het ouderlijk huis uitvlogen. Iets in de opvoeding is goed gegaan.

   De jaren 70, ja, speciaal qua creativiteit op het gebied van koken. Ik heb een 2e-hands kookboekje uit die jaren waar ik nog wel eens in blader. Verbazingwekkend wat men allemaal combineerde. Het ging toen blijkbaar minder om de smaak dan hoe het eruitzag.

 2. Ik ga er vanuit dat er meer is goed gegaan in de opvoeding 😉 !! Maar koken is zeker geen onbelangrijk onderdeel. Ik kon het ook toen ik zelfstandig werd en heb, door het plezier in koken, gelukkig heel veel bijgeleerd… moet er niet aan denken dat ik nu nog steeds kip Hawaï en rijst met tutti frutti zou eten!!

 3. In het eerste recept staat de paprika niet vermeld in de boodschappenlijst!!
  Wel in het recept.
  Dus nu even snel terug naar appie🙈
  Verder succesrecept volgens mij!👍

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *