Koken voor kinderen: aspergetips en tips

Koken voor kinderen: aspergetips en tips

Zonnig weer morgen. Eropuit! Zo is deze maaltijd ooit ontstaan.

Want aan het eind van zo’n eropuit-dag eten we meestal toch gewoon thuis. Fastfood heeft z’n charmes, zeker wel. Echter, in ‘echte’ restaurants eerst wachten tot je kunt bestellen, dan lang wachten tot het eten geserveerd wordt, dan pas eten, en dan nog door naar huis, dat vinden wij niet zo aantrekkelijk, qua tijd, na een dagje uit. Dus, als uitzondering op de regel, dan bedenken we dan wel de avond ervoor wat we de volgende dag ’s avonds gaan eten.

En dat werden groene aspergetips, gebakken rijst en kleine gehaktballetjes. Klein, zodat ze morgen snel kunnen worden gebakken. En ook nog ui en chipotle sauce. De rijst die avond al gekookt en in de koelkast gelegd. De gehaktballetjes gedraaid en ook in de koelkast gelegd. Na het dagje eropuit, eerst de rijst en gehaktballetjes op het aanrecht gelegd en toen pas gaan opschonen en omkleden. Kan het eten alvast een beetje op kamertemperatuur komen.

Met wat aanpassingen ook een geschikte maaltijd voor jonge kinderen, zo is gebleken.

Komen er kinderen mee-eten, dan doen we het iets anders qua logistiek. Zij mogen een uurtje voor het gaan eten de gehaktballetjes draaien. Vinden ze leuk. De rijst koken we nog steeds wel zelf de avond ervoor, want zonder een tijd in de koelkast geen gebakken rijst.

En de groene aspergetips? Tjsa, wij eten ze beetgaar. Koken voor maximaal 4 minuten in een laagje water. Maar beetgare groenten en jonge kinderen, dat ging niet samen. Dé truc. Kook de aspergetips 4 minuten, zet het vuur uit en laat de aspergetips nog 6 minuten in het water liggen. Boterzacht zijn ze dan.

Niet na die 4 minuten de nog beetgare aspergetips eruit halen voor de volwassenen als de kinderen nog in de keuken rondlopen. Als ze dat zien weten ze dat er iets verdachts met hun eten gaat gebeuren. Ook kinderen zijn slimme mensen.

Nog een truc? In de loop der tijd die laten-liggen-in-heet-water-minuten langzaamaan verminderen. Zo train je kinderen ongemerkt, zodat ze na een tijdje wel beetgare groenten eten.

Heb je de rijst al eerder gekookt en gekoeld, en de gehaktballetjes al eerder gedraaid, dan kost deze maaltijd ongeveer 15 minuten tijd om klaar te maken.

Nog niet opeten (voor 4 personen)

Voor de gehaktballetjes

  • 200 gram rundergehakt
  • volle 1 eetlepel panko of beschuitkruimels
  • 1 ei

Voor de maaltijd

  • 400 gram groene aspergetips
  • 300 gram langkorrel rijst, al gekookt en gekoeld in de koelkast
  • 2 grote rode uien
  • 8 volle eetlepels chipotle sauce (of naar smaak)
  • klontjes ongezouten roomboter

Voor de kindermaaltijd laat je in eerste instantie de chipotle sauce weg.

Aan het werk

Klop het ei los. Meng het gehakt, ei en panko goed door elkaar. Draai er kleine gehaktballetjes van en laat die even rusten.

Snij de uien in stukjes en bak die in een beetje boter op matig vuur in 10 minuten tot de stukjes ui zacht zijn.

Bak de gehaktballetjes in boter in een koekenpan voor 10 minuten, met de deksel op de pan. Af en toe roeren.

Verhit boter in een brede (hapjes)pan en bak daar de rijst in voor 10 minuten. Af en toe roeren.

Leg de uiteinden van de aspergesteeltjes in een lijn en snij dan een paar millimeter van de onderkanten af. Snij dan de asperges doormidden.

Breng in een kookpannetje een laag water aan de kook, dat duurt altijd even, en kook dan de asperges 3 à 4 minuten, tenzij er jonge kinderen mee-eten die geen beetgare groenten lusten. Daarna afgieten.

Meng de asperges en de ui door de rijst.

Verdeel het rijstmengsel over de borden.

Laat er dan van 10 centimeter hoogte chipotle sauce op vallen. Zo krijg je plekken met en plekken zonder chipotle sauce.

Verdeel dan de gehaktballetjes over de rijst.

Resultaat

Kleurrijk bord met eten. Dat vonden de kleinere mensen ook.

En ze vonden het nog goed eetbaar ook. Hoewel eentje de stukjes ui keurig aan de kant schoof.

Het woord superlekker, daarvoor hadden ze andere maaltijden in gedachten.

Wij niet. Gewoon superlekker!

 

3 gedachten over “Koken voor kinderen: aspergetips en tips

  1. Hoi Damten, hier zijn geen kinderen in huis, die zijn er ook nooit geweest. Maar een snelle hap na een dagje uit is altijd fijn. Ik heb een uitgebreid repertoire van dingen die ik lekker vind en die binnen 20 minuten op tafel staan, is ook na een lange werkdag ideaal! Deze week eten wij nasi met een kipsateetje en pindasaus, tuinbonenstoofje (uit een pot), salade met gebakken aardappeltjes en chili sin carne. Fijne eetweek!

  2. Sorry Broer, zie nu dat jij het was en niet Damten. Ja, er zijn gelukkig veel maaltijden die snel én lekker zijn. Daar heb ik Jamie O. nooit voor nodig gehad!😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *