Koken zonder kinderen: lasagne met veel wortels

Koken zonder kinderen: lasagne met veel wortels

Selectieve eters, dat zijn de meeste kinderen. Volwassenen niet, die eten gewoon alleen wat ze lekker vinden.

Een voedselcategorie die kinderen vaak tijdelijk even overslaan is groente. Niet doperwten, dat gaat er nog wel in, maar andere groentesoorten willen nog wel eens een probleem zijn. Bij ons was die eet-ik-niet lijst in het begin vrij lang en bevatte ook oranje wortels. Ze bliefden ze niet. Niet rauw, niet gekookt, niet geroosterd, niet geblancheerd. Toch aten ze wortels, wat we pas later aan ze hebben verteld, toen ze wel weer allerlei groenten aten. Mischief managed.

Pasta, dat lustten ze wel, in alle kleuren en vormen. Pasta in de vorm van lasagne, met een gehaktsaus en soms ook met een bechamel-kaassaus bood daardoor uitkomst. Met wortels werd de lasagne gewoon een stukje hoger. Koken zonder dat de kinderen mogen toekijken of helpen. Anders werd de truc duidelijk.

Dat de lasagne wat oranje van kleur was kwam duidelijk door de saus. En zoals altijd als je de waarheid geweld aan doet, terug naar lasagne zonder wortels konden we niet. Dan was de oranje kleur weg. Gelukkig vroegen ze nooit waarom er alleen bij de lasagne maaltijd geen groenten werden geserveerd.

Lasagne met gepureerde wortelen. Ze eten het nu met de wortel voorkennis wel, maar alleen door een compromis. Extra pasta moet erin; pasta vinden ze echt lekker. En zo maken wij restjes pasta op: in de lasagne.

We eten het nog steeds regelmatig zo. Nu wel met meer kruiderij dan vroeger.

Nog niet opeten

De basis

  • 9 gedroogde lasagnevellen

De gehaktsaus

  • 300 gram rundergehakt
  • 500 gram passata
  • 1 ui
  • 100 milliliter droge witte wijn
  • klontje ongezouten roomboter
  • 1 knoflookteentje
  • 1 laurierblad
  • 4 takjes verse tijm
  • 1 takje verse rozemarijn
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 theelepel cayennepoeder
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • vers gemalen peper

De kaassaus

  • 30 gram boter
  • 35 gram bloem
  • 400 millliter melk
  • 150 gram Gruyère kaas
  • ½ theelepel versgemalen nootmuskaat

De topping

  • 150 gram belegen 48+ Goudse kaas

De extra ingrediënten

  • 500 gram bospeen wortels
  • 200 gram pasta (restanten, hier fusilli)

Aan het werk

Snij de ui in stukjes en fruit deze in boter, in een grote koekenpan. Pers de knoflookteen uit en bak deze even aan. Voeg dan het gehakt toe en rul het gaar in ongeveer 10 minuten.

Voeg de passata, tomatenpuree en wijn toe en roer alles goed door elkaar. Roer er dan de cayennepoeder, oregano en peper doorheen.

Dompel de laurier, tijm en rozemarijn onder in de saus en laat het geheel minstens 20 minuten sudderen. Af en toe even roeren. Wordt het te droog, dan nog wat witte wijn erbij gieten.

Intussen de 200 gram extra pasta koken, 2 minuten minder dan de al dente tijd.

Snij de wortels in stukjes en kook ze 10 minuten in kokend water. Afgieten en dan met een mixer de wortels tot pulp malen. De wortelpulp toevoegen aan de gehaktsaus.

Verwarm de elektrische oven tijdig voor op 200°C.

Rasp de Gruyère. Verhit voor de kaassaus de boter in een pannetje. Voeg de bloem toe. Daarna onder voortdurend roeren langzaam de melk toevoegen. Laat dit 3 minuten door en door warm worden, blijven roeren. Smelt er dan de Gruyère doorheen. Op smaak brengen met nootmuskaat.

Haal het laurierblad en de takjes tijm en rozemarijn uit de gehaktsaus.

De ovenschaal is net zo groot als 3 lasagnevellen naast elkaar, ongeveer 18 x 28 centimeter. Smeer de ovenschotel licht in met olijfolie.

Met 9 lasagne vellen maken we 3 lasagne lagen. En beginnen en eindigen met saus. Daarom het volume aan gehaktsaus (in je hoofd) in 4 delen opsplitsen en de kaassaus in 3 delen.

Verdeel een laag gehaktsaus in de ovenschaal. Meng hier de extra pasta doorheen. Leg hier 3 lasagnevellen op. Verdeel hier weer een laag kaassaus overheen zodat alle lasagnevellen zijn bedekt. Nog 2 keer herhalen. Dan het restant aan gehaktsaus over de top verdelen, zo dat alle lasagnevellen bedekt zijn met vocht.

Rasp de Goudse kaas en bedek er de bovenkant van de ovenschotel mee.

Bakken in de oven voor 30 tot 40 minuten, tot de lasagne door en door warm is en de bovenkant mooi goudbruin.

Resultaat

Direct uit de oven. Alles nog verborgen, inclusief de wortels en de extra pasta.

Koken zonder kinderen, eten met kinderen. Een beetje creativiteit levert veel op.

 

Eén gedachte over “ Koken zonder kinderen: lasagne met veel wortels

  1. Pasta is ideaal om van alles in te verwerken/verstoppen! Ik heb gelukkig maling aan ‘wat de Italianen zouden vinden’ en maak soms ook de meest vreemde combinaties. Leuke vondst deze wortellasagne!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *