Komkommer in zoetzuur

Komkommer in zoetzuur

In de reeks makkelijk-makkelijker-allermakkelijkste, mag ik van u de komkommer in zoetzuur? Zoooooo makkelijk. Ook maar een beetje werk, stelt echt weinig voor. Maar het resultaat is lekker. Op brood, vooral in combi met kaas uiteraard, maar ook bij een pittige oosterse of Surinaamse maaltijd. En een paar weken goed te houden als je tenminste schoon eetgerei gebruikt om de komkommer uit de pot te halen. Maar ik zou het sowieso eerst een weekje of anderhalf laten staan. Dat kan gerust buiten de koelkast, maar als je een pot eenmaal hebt open gemaakt, dan blijft de komkommer lekker fris en knapperig in de koelkast.

Onderstaande hoeveelheden zijn per komkommer. Doe je meer komkommers, wat aan te raden is, dan simpelweg een veelvoud van de ingrediënten. In de meeste recepten is de verhouding water: azijn 1:1. Ik hou van zuur, dus bij mij gaat er altijd wat meer azijn in, ongeveer in de verhouding 1:1,25. Gewone witte keukenazijn is lekker, maar ik gebruik vaak rijstazijn. Soms doe ik het met rode peper, maar dat geeft niet heel veel hitte af. Wil je een goed pittige komkommer in zoetzuur, neem dan een madame jeanette of iets van gelijke sterkte. Gewoon in grove stukken snijden en klaar. Ennuh, niet in je ogen wrijven na afloop. Die fout maak je maar één keer. Of in mijn geval, twee keer…

  • 1 komkommer, in plakjes van 2 mm
  • 200 ml water
  • 250 ml azijn
  • 5-7 pimentkorrels
  • 1 rode peper in dunne reepjes, zaadjes verwijderd, zaadlijsten gerust laten zitten.
  • 1 ui, liefst rood
  • snufje zout
  • 3-4 el suiker

Meng het water en de azijn en los vervolgens het suiker en zout er in op. Dat gaat het makkelijkste door het iets te verhitten en de boel vervolgens weer af te laten koelen. Proef dan vooral even de smaak. Als het nog wat suiker of zout nodig heeft, kun je dat eenvoudig toevoegen.

Intussen maak je de potten en deksels en eventueel de afsluitringen goed schoon in kokend sodawater. Spoel ze nog even goed af onder warm water voor de restjes soda.

Verdeel de pimentkorrels over de potten en doe hetzelfde met de ui en de rode peper. Doe vervolgens de komkommer in laagjes in de potten en vul deze af met het water-azijnmengsel. Deksel er op en wachten maar. Met een paar dagen kun je het al eten, maar wachten kan geen kwaad.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *