Koolsalade of coleslaw?

Koolsalade of coleslaw?

Terwijl menigeen zegt zelden een koolsalade te eten, laat staan te maken, presenteren de meeste barbecuers vaak vol trots hun eigen gemaakte coleslaw, ‘die je echt een keer gegeten’ moet hebben en dan gewoon uit een barbecuebijbel blijkt te komen. Dat kan natuurlijk, maar laten we wel wezen, een koolsalade, sorry, coleslaw, is geen rocket science. Wel verrassend lekker vind ik altijd zelf. Mits de dressing niet overheerst. Een frisse koolsalade heeft een lekker bite, is niet droog, maar ook zeker niet te nat.

Coleslaw zoals we kennen, komt uit de VS. En dat is vooral dankzij de uitvinding van mayonaise. Daarvoor bestond coleslaw natuurlijk ook al, maar dan met een dressing op basis van olie en azijn. En grappig genoeg werd die coleslaw door Nederlanders in het zogenoemde Nieuw-Nederland geïntroduceerd als gewone koolsalade. Kool was namelijk makkelijk te telen op de oevers van de Hudson waar de Nederlanders zich hadden gevestigd. Voor sommige Amerikanen zijn Nederlanders dan ook de bedenkers van de coleslaw. Dat een recept voor koolsalade te vinden is in het kookboek De Verstandige Kock uit 1770 helpt wel mee die mythe in stand te houden.

Koolsalade is in het oude Europa natuurlijk heus niet aan alleen Nederland voorbehouden. In Duitsland en de Oost-Europese keuken is koolsalade in verschillende vormen bekend. En dan hebben we het nog niet eens gehad over gefermenteerde kool zoals zuurkool oftewel sauerkraut. Nee, koolsalade is net zo Nederlands als coleslaw Amerikaans is. Maar wat van ver komt, moet wel lekker smaken!

De constante factor in koolsalade is het gebruik van rauwe witte kool, maar ook is niet heilig, want soms wordt spitskool of rode kool gebruikt. De rest van de ingrediënten varieert enorm, van wortel en ui tot appel, rozijnen en ananas aan toe. Je kan er dus alle kanten mee uit. Hier mijn variant, met ingrediënten die ik vaak wel in huis heb.

Aan de ene kant overgewaardeerd, aan de andere kant te weinig gewaardeerd. Eet het vooral eens buiten die barbecue. Lekker als tussendoortje of bij een zomerse broodmaaltijd.

  • 1/4 tot 1/3 witte kool
  • 1/2 prei (witte deel)
  • 1 winterwortel
  • 2 takjes peterselie of 2 tl gedroogde peterselie
  • 1 el yogonaise
  • 1 el Griekse yoghurt
  • 1 el appelazijn
  • 2 tl mosterd
  • 1/2 tl witte peper

Meng de yogonaise, yoghurt, mosterd, appelazijn, peterselie en peper. Zet klaar.

Snij de witte kool fijn. Gebruik eventueel een mandoline. Doe hetzelfde met de prei en de winterwortel. Geen liefhebber van prei? Neem dan twee hele lenteuitjes, inclusief het groene, en snij die in heel smalle reepjes.

Meng alle ingrediënten en zet in de koelkast tot gebruik.

Blijft in de koelkast een paar dagen goed, dus niets let je om een grotere portie te maken voor de komende warme dagen!

Eén gedachte over “ Koolsalade of coleslaw?

  1. Hoi Damten, ik at voor het eerst coleslaw in Engeland. Ik kende het niet. Het kwam toen uit een plastic ’tub’ en ik vond het heerlijk! Inmiddels maak ik het zelf, van rode, witte of spitskool. Ik maak het op vele manier, nooit met prei, wel vaak met wortel. En meestal karwijzaad. Het verveelt nooit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *