Koreaans gestoomde aubergine (Gaji-namul)

Koreaans gestoomde aubergine (Gaji-namul)

Volgens mij is aubergine een groente die je op latere leeftijd meer weet te waarderen, tenminste zo ging het bij mij. En eigenlijk kwam dat door de smalle Aziatische aubergine, ook wel Chinese of Japanse aubergine genoemd. En misschien nog wel het meest door het gerecht fish fragrant eggplant, iets dat steevast wordt besteld bij een bezoek aan het Rotterdamse Sansān. Ook goed zelf te maken, al kies ik dan wel voor een variant met minder olie. Laat je overigens niet misleiden door de naam, er is niets ‘vissig’ aan het gerecht. Blijkbaar is de saus van oorsprong bedacht bij een visgerecht, maar werd het al snel bij andere gerechten gebruikt. Rare jongens, die Chinezen…

Net zoals sweet, sour and spicy squid met komkommer is dit recept (Gaji-namul) afkomstig uit  ‘Maangchi’s Real Korean Cooking’. De inktvisringen met komkommer (links) en de gestoomde aubergine vullen elkaar goed aan in een maaltijd en zet je beiden in 15-20 minuten op tafel.

Aubergines komen van oorsprong uit Azië, maar werden door de Arabieren via Spanje in Europa geïntroduceerd. Waarom die Europese variant een opgepompte versie van het origineel is geworden, geen idee. Ook is de kleur van de Aziatische variant lichter en verbleekt die aubergine bij langdurig verhitten. De Aziatische variant is wat zachter van smaak en bovendien is het vel wat zachter. Een reden waarom ik oorspronkelijk niet zo dol ben op de Europese variant is dat deze nogal bitter smaakt, veroorzaakt door de zaadjes. Door ze met zout te bestrooien en een half uurtje te laten staan (wel even afspoelen), verdwijnt de bittere smaak. Maar zoals de spruitjes tegenwoordig niet meer zo bitter smaken als vroeger, is dat ook het geval met de aubergine. De dikke aubergines met zout bestrooien is dus eigenlijk niet meer nodig. Ik laat het in  ieder geval achterwege.
Het liefst gebruik ik de Aziatische variant, maar als ik niet in de buurt kom van een toko, neem ik gewoon een Europese aubergine. De bereiding is hetzelfde. Rauw is een aubergine overigens giftig, wat net als bij een aardappel wordt veroorzaakt door solanine. Een paar minuten verhitten is voldoende om dit stofje onschadelijk te maken.

Men neme:

  • 3 Aziatische aubergines, of 1 dikke Europese variant
  • 1 tl vissaus
  • 1 el sojasaus light
  • 3 tn knoflook, fijn gesneden
  • 2 lenteuien, in reepjes gesneden van een centimeter of 4
  • 1 tl Koreaanse chilipoeder (of met vlokken zoals in het origineel)
  • 2 tl sesamolie
  • 2 tl geroosterde sesamzaadjes

Snij de aubergine in hapklare brokken en stoom deze tot ze gaar zijn. Een minuut of 7-8. Ze moeten niet te slap worden in ieder geval.
Aziatische aubergines kun je ook als geheel stomen, waarna je de, licht afgekoelde, aubergine in stukken scheurt.

Meng intussen alle overige ingrediënten, behalve de sesamzaadjes, in een kommetje.

Meng de gare aubergine met het sausje en bestrooi het met sesamzaadjes. En het is klaar om te serveren. In de categorie ‘de meest simpele gerechten zijn soms het lekkerste’.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *