Lahmacun zonder kneden

Lahmacun zonder kneden

Een snelle maaltijd die niet per se ongezond is, afhankelijk van wat je er als beleg op doet: Lahmacun, platbrood met een meegebakken saus van gehakt en groenten. Ik vind het erg lekker. Vooral als de lahmacun belegd is met ui. Je koopt ze voor weinig per drie of vijf stuks ingevroren. Te ontdooien in een koekenpan met een deksel erop en klaar om te beleggen. Zelf maken is bijna net zo eenvoudig, behalve dat daar kneden aan te pas komt. Er is echter een alternatief, met een beetje smokkelen. In plaats van brood te kneden kun je ook vers Libanees brood nemen. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is de saus maken. Die saus bestaat uit kruiden, ui, tomaat en paprika en meestal een klein beetje lams- of rundergehakt.

Libanees platbrood is één van de vele soorten platbrood die er zijn. Feitelijk is het ongerezen brood. In de verschillende keukens die het Midden-Oosten rijk is, bestaan platbroden al duizenden jaren. Ze werden vooral gebruikt om vlees en groenten verpakt te eten. Pas in de middeleeuwen werd het deeg gevuld of belegd en gebakken in een steenoven. Zo ontstond de lahmacun. De naam lahmacun is afkomstig uit het Turks, terwijl het in het Armeens lahmajun (of lamadjo) heet. Beiden zijn afgeleid van het Arabisch: لحم عجين‎, laḥm ʿajīn, een afkorting van: لحم بعجين‎, laḥm bi-ʿajīn, hetgeen ‘vlees met deeg’ betekent. Het gerecht ‘Turkse pizza’ noemen, doet geen recht aan de oorsprong. Ten eerste is de lahmacun ouder, ten tweede wordt het zonder kaas gegeten en ten derde is de lahmacun veel dunner dan een pizza.

Het maken van de saus voor lahmacun is heel makkelijk. Je kunt de saus eventueel ook zonder gehakt bereiden.

De saus

  • 100 gr rundergehakt
  • 2 dl gezeefde tomaten
  • 1 ui
  • paar takjes peterselie
  • 2 paprika’s
  • 2 tl gemalen rode peper
  • 1/2 tl zout

Verhit de oven voor op 175 graden.

Snij de ui en paprika’s in grove stukken, breek de peterselie in delen en doe het bij de gezeefde tomaten in een mengkom. Pureer het geheel fijn. Voeg het rundergehakt, de rode peper en zout toe. Roer dit goed door, net zolang totdat het gehakt in kleine deeltjes uiteen is gevallen. Je wil namelijk geen klonten gehakt.

Pak een Libanees platbrood en smeer de saus er heel dun op. Probleem is anders dat je de lahmacun te lang in de oven hebt en het brood breekt als je het vervolgens oprolt of vouwt. Hoe dunner, hoe sneller het gehakt gaar is, hoe beter. Doe het brood in de oven, zo’n 4 minuten. Zodra de saus verkleurt, is het klaar.

Besprenkel de lahmacun met wat citroen- of limoensap, dun gesneden ui (met de mandoline) en eventueel een beetje zelfgemaakte knoflooksaus.

Heb je saus met gehakt over? Laat deze dan een paar minuten pruttelen in een pannetje, zodat het gehakt gaart. Laat de saus afkoelen en zet het in de koelkast. Ook lekker op een door midden gesneden af te bakken baquette. Geen zin in ui? Probeer dan reepjes paprika en wat komkommer.

Toch kneden?

Voor wie toch wil kneden, geef ik het recept voor het deeg.

  • 500 gr bloem
  • 25 gr boter
  • 20 gr verse gist
  • 1 tl zout
  • 150 ml warm water
  • 150 ml melk
  • 1 theelepel suiker

Meng alle ingrediënten in een grote kom en kneed het deeg tot je een mooie bol hebt gekregen. Doe het deeg in een kom, bedek het met een doek en laat het 30 minuten rijzen.

Maak vervolgens kleine bolletjes van het deeg.

Rol een bolletje deeg uit met een deegroller en bedek het met de saus. Doe de lahmacun in een koekenpan en bak het gaar in 5 minuten. Heb je een grote oven, dan kun je er twee naast elkaar op 220 graden bakken. Bak de lahmacun niet te lang, want dan wordt het deeg hard en zal het breken als je het wilt vouwen.

 

Eén gedachte over “ Lahmacun zonder kneden

  1. Lekker hoor! Gisteravond at ik zo’n Libanees platbrood als wrap met een mengsel van knapperige groentjes, sardientjes en hummus. Smullen! Jullie stukje bracht mij op het idee om met een bolletje buffelmozzarella , ligt in de koelkast en moet op en het Libanees platbrood pizza’s te maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *