
Lamsbout – India style
Tringggggg. De deurbel. Ik drukte op de intercom. “Het lammetje.” Even later lag er een flinke lamsbout op het aanrecht. “Wat ga je maken?” “Geen idee. Iets Indiaas?” “Jaaaah!”, klonk een jeugdig stemmetje achter mij. We lachten. “Dat is duidelijk. India it is.”
Ik heb eerlijk gezegd geen lam of schaap gezien in India. Geiten daarentegen wel, je struikelde er letterlijk over. En het mag een wonder heten dat we er geen onder de auto kregen op de binnenwegen. Aan de chauffeur lag het in ieder geval niet…
Een lamsbout is eigenlijk een kwestie van lang genoeg marineren en een paar uur in de oven. Kan niet zo heel veel mee misgaan eigenlijk. En je kunt er een paar dagen van eten. Of een klein weeshuis mee voeden.
Onderstaand recept is voor een lamsbout van ruim 2 kilo, ontdaan van vliezen en vet. Ik marineer voor Indiase gerechten graag vlees in yoghurt, dat voegt niet alleen smaak toe, maar maakt het vlees ook heel mals. In dit gerecht marineer je het vlees in twee fases, waarvan de tweede fase met yoghurt. Je voegt dan bovendien honing toe, om het zure van de yoghurt een beetje tegen te gaan.
Basismarinade
- 1 1/2 el komijnzaad
- 1 1/2 el korianderzaad
- 1 el garam masala (zelfgemaakt)
- Sap van een limoen
- 5 cm gember, in grove stukken
- 5 tn knoflook
- 1 tl zout
- 1/2 tl zwarte peper
- 2 el arachideolie
- 2 el water
Meng alle ingrediënten met een blender.
Maak over de hele bout inkepingen van ongeveer een centimeter of anderhalf en wrijf de marinade er goed in. Doe de bout in een plastic zak en laat het liefst een dag marineren. Ik doe dit in de ochtend van de dag vóór het eten. De dag zelf maak je in de ochtend een tweede marinade.
Honing-yoghurt marinade
- 150 gr Griekse yoghurt
- 2 el honing
Meng de yoghurt en de honing. Als de plastic zak groot genoeg is, hoef je de lamsbout niet eens uit de zak te halen en smeer je de bout nu in met de yoghurt-marinade. Leg de lamsbout voor nog eens twee tot vier uur in de koelkast in de plastic zak.
Haal de lamsbout uit de koelkast en laat deze op kamertemperatuur komen.
Verhit de oven voor op 225 graden, gasstand 7.
Haal de lamsbout uit de plastic zak en leg het op een rooster en plaats deze in een grote braadslee in de oven.
Verlaag de temperatuur na een kwartier tot ongeveer 180 graden, gasstand 4. Eerlijk gezegd is dat met mijn gasoven van 60 jaar oud altijd een beetje gokken. Herken je dat, bedek dan het vlees eventueel een tijdje met aluminiumfolie, zodat het niet verbrandt.
Laat het vlees in ieder geval anderhalf uur in de oven garen. Controleer met een thermometer of het vlees inderdaad gaar is. De kerntemperatuur moet minimaal 65 graden zijn. Het sap moet helder en licht van kleur zijn. Het laatste half uurtje sprenkel je nog wat honing over de lamsbout.
Haal het vlees uit de oven en laat het nog 20 minuten onder aluminiumfolie rusten.
Serveer met witte rijst en Perzische aubergines.
2 gedachten over “Lamsbout – India style”
In mijn jaren in Londen was ik bevriend met een Jamaicaanse familie. Daar stond bij feesten altijd een hele grote pan (zo groot had ik ze nog nooit gezien) op het gas met curry goat. En lekker dat was!!! Gek eigenlijk dat je nooit geit op een menu ziet in Nederland, er wordt tegenwoordig wel volop geitenkaas gegeten! Ik ga manlief, die altijd het vlees bereidt, weer eens zeggen dat ik trek heb in lamscurry!
Ja, zo wil ik nog eens saté maken van geitenvlees, saté kambing, dat schijnt ook zo lekker te zijn.