Lasagne van aubergine

Lasagne van aubergine

Na twee dagen hotelmaaltijden en iets te voedzame lunches had ik vandaag vooral behoefte aan veel groente. Mijn hoofd zei tomatensaus. De koelkast bood aubergines en rundergehakt. Het bleek een dag voor nieuwe dingen. Ik maakte als lunchmaaltijd voor het eerst aspergesoep (wat een makkie) en als avondmaaltijd een lasagne van aubergine, gehakt en tomatensaus. Dus zonder vellen deeg.

Veel mensen associëren de aubergine met Italië, maar de groente komt oorspronkelijk uit India. Dat er een link is tussen India en Italië weten de liefhebbers van Asterix en Obelix natuurlijk allang. Het Romeinse rijk dreef eeuwenlang handel met het Indisch subcontinent. De aubergine is overigens razend populair in Zuidoost-Azië, maar dan vooral de dunne variant, beter bekend als Chinese aubergine of Japanse aubergine. De kleine ronde aubergines kennen we dan weer als Thaise aubergine. Die variant is mij net te bitter. De Chinese aubergines zijn juist minder bitter. De bekende aubergines in de supermarkt hebben daarentegen wat meer pitjes – dat wat de aubergine bitter maakt – maar volgens mij is die bitterheid de laatste jaren er wel uit gekweekt.

Heel moeilijk is het niet om lasagne te maken, maar het gaat wel in een paar stappen die bij elkaar opgeteld wat tijd kosten. Het resultaat maakt dat echter ruimschoots goed. En zonder bechamelsaus, wat overigens meer een niet-Italiaans gebruik schijnt te zijn.

Stap 1: de tomatensaus

Als eerste maak je de tomatensaus.

Gemak dient de mens, dus ik nam gezeefde tomaten. Maar twee (kleine) blikken met gepelde tomaten kan natuurlijk ook. In het geval van verse tomaten, neem dan bij voorkeur Roma-tomaten.

  • 250 gram rundergehakt
  • 750 ml gezeefde tomaten
  • 1 ui
  • 3 tn knoflook
  • 1 tl oregano
  • witte peper
  • 50 gr pecorino
  • 200 gr mozzarella

Verhit wat olie in een koekenpan en bak het gehakt rul. Eventueel zou je het gehakt weg kunnen laten voor een vegetarische versie, maar het gehakt zorgt – naast de smaak – ook voor een bite. Ik vind het wel prettig als de lasagne nog een beetje textuur houdt.

Snij de ui fijn en vervolgens de knoflook. Verhit wat olie in een tweede koekenpan en bak de ui zachtjes glazig. Als de uien zover zijn, voeg de knoflook toe en bak het geheel nog een paar minuten zachtjes door.

Voeg de tomaten toe, samen met de oregano en de witte peper. Roer goed door en laat het een kwartiertje pruttelen. Is de saus te dun, laat deze dan even goed inkoken.

Voeg nu het gehakt toe (even uit laten lekken in een vergiet) en roer goed door. Laat het zachtjes pruttelen terwijl je met de volgende stap verder gaat.

Stap 2: de aubergine

Verwarm de oven voor op 180 graden.

De keuze is de aubergine (1 grote en 2 kleine in mijn geval) in de lengte of in de breedte in plakken van een halve centimeter te snijden. Het is niet vaak dat ik praktisch nadenk over het opscheppen van een maaltijd, maar dankzij een helder moment leek mij overdwars handiger. Dit schept aanzienlijk makkelijker, hoewel je de lasagne natuurlijk wel snijdt. Want wie kent niet het probleem dat de opgeschepte lasagne uit de ovenschaal kansloos van de opscheplepel glijdt voordat het bord is bereikt.

Leg de plakken aubergine op een bakplaat en bestrooi ze met witte peper. Besprenkel de plakken met olijfolie en zet ze in de oven. Laat ze net zo lang in de oven tot ze gaar en ietwat geslonken zijn. Hoe dikker de plakken, hoe langer het duurt.

Stap 3: de ovenschaal

Neem een ovenschaal en bedek de bodem met een laag saus. Leg hierop een enkele laag aubergine. Doe hier weer een laag saus op en dan nog een laag aubergine. Afhankelijk van de grootte van je schaal kun je dit nog een keer doen. Zorg dat je een beetje saus overhoudt zodat je de bovenste laag aubergine lichtjes kunt bedekken. Rasp de pecorino en strooi deze over de saus. Snij de mozzarella in plakken en leg deze bovenop.

Zet de schaal in de oven. Alles is al gaar, dus het gerecht is klaar als de kaas gesmolten is.

Eet smakelijk!

De opvallende lezer zal opgemerkt hebben dat ik geen zout heb toegevoegd. Voor mijn smaak vond ik het niet nodig, ook omdat de kaas genoeg zout bevat en de saus heel smaakvol is. Wil je toch zout gebruiken, voeg het dan toe aan de saus. De plakken aubergine zouten zoals in veel recepten staat voorgeschreven, is echt onnodig en zorgt vaak juist voor teveel zout.

Eén gedachte over “ Lasagne van aubergine

  1. Tja, wat valt hier tegen in te bregen? Niets, noppes, nada! Lekker, en al jaren een favoriet bij ons. De ene keer met, de andere keer zonder gehakt, of andere soorten gehakt en andere kruiden. Vele variaties mogelijk maar altijd lekker! Geniet van lekker thuis eten! Groet Nicolet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *