Lasagnettes pâtes d’Alsace: pasta uit de Elzas

Lasagnettes pâtes d’Alsace: pasta uit de Elzas

Dit keer viel de keuze voor de ingrediënten van de avondmaaltijd op eierpasta uit de Elzas, aangevuld met kleine tomaten uit blik, tuinerwten, kleine mozzarella bolletjes, Grana Padano, mager rundergehakt en uitgebakken hamblokjes. En ricotta, daar wordt het geheel wat romiger van. En inclusief het ondoorzichtige water waarmee de mozzarella werd aangeleverd.

Pasta uit de Elzas, apart, toch? Of toch niet? De meeste pastasoorten in de Elzas, maar misschien wel alle pastasoorten in de Elzas, worden gemaakt met 7 eieren per kilo pasta. Valfleuri produceert bijvoorbeeld pâtes d’Alsace lasagnettes, een eierpasta die door die 7 eieren, 320 gram ei per kilo pasta bevat, oftewel, 32%. Is dat nu veel of weinig eieren? Hoe zit dat?

De meeste eierpasta die je in Nederland kan kopen is gelinkt aan Italië. Eierpasta wordt typisch gemaakt door per 100 gram bloem, 1 middelgroot ei toe te voegen, en soms een scheut olijfolie, zeg 10 milliliter. Een andere manier is om een ei, zonder schaal, te wegen en er dan qua gewicht 2 keer zo veel bloem bij te doen. Beide manieren komen op hetzelfde neer.

De gewichtsgrens tussen een medium en groot ei is 63 gram. Wij betrekken onze eieren via de kaasboer van een lokale kippenboer. Laten die eieren nu tussen de 62 en 63 gram wegen. Voor het rekengemak nemen we 62 gram.

Van die 62 gram is tussen de 9% en 12% het gewicht van de schaal. Dat maakt dat er per ei afgerond 56 gram bij de 100 gram bloem gaat. 100 gram bloem met 1 ei levert dan een eierpercentage op van afgerond 36%. De andere manier, verdubbelen van de bloem per ei, levert een eierpercentage op van afgerond 33%. Pâtes d’Alsace lasagnettes zit daar qua percentage ei nog iets onder zelfs. Niets bijzonders dus. Reclame gemaakt om iets te duiden wat bij andere eierpasta soorten ook zo is. Op Bauernspätzle in Duitsland na, die bevat regelmatig 2 eieren per 100 gram bloem.

Op de verpakking van 250 gram lasagnettes pâtes staat dat er 7 vrije-uitloop eieren in een kilo pasta zitten. De eieren wegen dus gemiddeld 320:7=45,7 gram. Een onontkomelijke conclusie is dat de eieren, inclusief schaal, gemiddeld net iets meer dan 50 gram zwaar zijn. Dat zijn daarmee kleine eieren, maar door er 7 te gebruiken telt het toch op tot een hoog aantal grammen.

Gebruik dus kleine eieren als je adverteert! Want 7 klinkt reclame-technisch als heel veel eieren!  Zeker als je de ‘7’ groot afdrukt op de verpakking van 250 gram pasta en ‘per kilo’ veel kleiner. Industrieel ontwerp stuurt mede onze door reclame aangestuurde aankoopbeslissingen! Ze doen het in de Elzas vast om op te boksen tegen die Italiaanse pasta’s die op grote schaal in de winkels liggen.

Lasagnettes. Kleine stukjes pasta; net kleine lasagne velletjes met golvende randjes.

Water in de mozzarella-verpakking heeft vaak een licht zilte en kazige smaak. Lekker. Tenminste als er echte wei inzit. Als op de verpakking staat dat het pekelwater is, dan is het gewoon water met veel zout. Als het wat wittig water is, met vaak nog wel wat extra toegevoegd zout, dan wel gewoon gebruiken. En niet nog meer zout toevoegen aan de maaltijd.

250 gram Elzas-pasta lijkt te weinig, maar is ruim voldoende voor 4 personen.

Pomodori datterini zijn kleine dadelvormige tomaatjes uit Italië. In korte tijd een favoriet in ons huis geworden, naast de aloude bekende San Marzano tomaten.

Nog niet opeten (voor 4 personen)

 • 250 gram Lasagnettes pâtes d’Alsace
 • 400 gram tuinerwten, uit de diepvries
 • 1 blik tomaatjes, 425 milliliter pomodori datterini
 • 200 gram mager rundergehakt
 • 200 gram hamblokjes, al gekookt
 • 150 gram kleine mozzarella bolletjes
 • 100 milliliter van het water uit de mozzarella-verpakking
 • 2 grote rode uien
 • 120 gram Grana Padano
 • 2 volle eetlepels ricotta
 • 2 x klont roomboter
 • scheutje extra virgine oljifolie
 • verse basilicumblaadjes
 • vers gemalen zwarte peper

Aan het werk

Pel de ui en snij deze in stukjes. In een kleine koekenpan op matig vuur zacht laten worden tot de pasta klaar is. Op weg naar karamellisatie, zonder dat proces te voltooien. Wel af en toe wat water toevoegen, om de lekkere aanbaksels los te maken én er voor te zorgen dat de uien niet zwart worden.

Verhit een klont roomboter in een brede koekenpan met hoge wanden.

Bak de hamblokjes op hoog vuur tot ze bruin en wat plakkerig zijn geworden.

Voeg dan het gehakt toe en rul dit op matig vuur in 8 minuten gaar. Verwijder vet dat dan nog in de pan zit.

Nog ruim 15 minuten te gaan.

Voeg de tomaten met het sap toe aan het gehakt, samen met een scheutje olijfolie.

Voeg het mozzarellawater toe, en laat alles 10 minuten zachtjes pruttelen.

Voeg een scheut olijfolie toe. Even roeren.

Voeg dan de tuinerwten toe. De saus hecht zich aan de tuinerwten.

Dan onder af en toe roeren de tuinerwten warm laten worden, in 8 minuten, met een deksel op de pan.

Intussen de pasta volgens voorschrift garen.

Met nog 1 minuut te gaan, de ricotta en de peper door de massa roeren.

Meng vervolgens de zachte uien erdoorheen.

Giet de pasta af en roer die met twee pollepels door de groente/vlees mix. En er is meteen geen zichtbare saus meer.

Direct serveren, op borden.

Leg er vervolgens in kwarten gesneden mozzarella bolletjes en wat basilicumblaadjes bovenop.

Naar smaak vers geraspte kaas erover strooien.

Restje voor morgen

Toegegeven, gisteren wat meer gemaakt dan nodig is voor 4 personen, in overleg met 1 huisgenoot.

Het restje van gisteren opgebakken in wat roomboter. Goed heet laten worden.

Niet meer met mozzarella geserveerd, die was op. Dan maar een eetlepel chipotle sauce en wat belegen, vers geraspte Goudse 48+ erdoor roeren.

Zodra de kaas is gesmolten, opdienen.

Heerlijk.

Voer voor de discussie is of een pastamaaltijd een dag later, weer opgebakken, lekkerder is dan de maaltijd de dag eerder, met net gekookte pasta.

 

2 gedachten over “Lasagnettes pâtes d’Alsace: pasta uit de Elzas

 1. Hoi BroeR, lekkere maaltijd en leuke informatie over de pasta. Wij zijn een paar keer in de Elzas geweest en namen dan altijd wat zakjes pasta mee. Ook de pasta die jij hebt gebruikt voor dit recept. Ik herinner me een pastamaaltijd in een restaurant in de Elzas, erg veel room en erg veel kaas. De eierpasta maakte het nog machtiger. Inderdaad opgebakken, of als ovenschotel ook een goede hap!

  1. Tsja, als je wilt afslanken is de Elzas niet zo’n goed gebied om te bezoeken. Omdat we er wel graag (telkens kort) komen, doen we dat dan wel weer na thuiskomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *