Lauwwarme haricot verts salade met mosterdvinaigrette

Lauwwarme haricot verts salade met mosterdvinaigrette

Het is een beetje warm buiten vandaag, tijd voor een makkelijke maaltijd. Een maaltijd ook die handig is als er gezinsleden zijn die niet alle ingrediënten lusten. Tijdens het verzamelen laat je die gewoon weg van dat bord. In ons huis komt dit gerecht daarom regelmatig op tafel, ook al omdat je zo makkelijk kunt variëren.

De haricot verts geven een lichte zoetheid aan het gerecht, net als de cherry tomaten en de gefruite uien. De cottage cheese zorgt voor een fris zurige smaak, en korrelige textuur. De vinaigrette maakt het af.

Onderstaande hoeveelheid is voor 4 personen.

Nog niet opeten

Salade

  • 350 tot 400 gram haricot verts
  • 200 gram cottage cheese (of hüttenkäse)
  • 200 gram cherry tomaatjes
  • 2 uien of 4 sjalotjes
  • 150 gram spekreepjes (of klein gesneden katenspek)

Vinaigrette

  • 30 ml (of gram) extra vergine olijfolie
  • 10 ml (of gram) witte wijnazijn
  • 10 gram Engelse mosterd

Aan het werk (20 minuten)

Laat een koekenpan heet worden op hoog vuur. Doe de spekreepjes in de pan en bak ze even op hoog vuur tot het vet (en vocht) vrijkomt. Draai het vuur lager en bak de spekreepjes uit onder af en toe roeren. Als er veel vocht vrijkomt dan giet ik het vrijgekomen vet en vocht al snel af omdat het anders gaat lijken op gekookte spekreepjes. Een andere manier is om de spekreepjes in een beetje hete olie te bakken, of bijna, frituren. Lekker(der), maar ook vetter.

Kook of roerbak de haricot verts in ongeveer zes minuten.

Snij de uien fijn en fruit ze in een paar minuten tot ze zacht en glazig zijn. Snij intussen de tomaatjes in stukjes en laat ze uitlekken.

De basis van een vinaigrette is olie en azijn in de verhouding van 3 : 1. Ik gebruik een handige kleine shaker. Schudden moet want olie en azijn, die mengen niet. Vul de shaker met de olie, de azijn en de mosterd.

Verzamelen

Zet 4 borden en de cottage cheese klaar. Schud de vinaigrette shaker een paar keer hevig heen en weer.

Ik maak het gerecht altijd in laagjes, maar eerst de warme ingrediënten door elkaar mengen kan ook.

Giet de haricot verts af en verdeel ze in porties over de borden. Spekjes erover verdelen. Vervolgens meteen de vinaigrette over de haricot verts en spekjes gieten. Dit koelt ze af.

Daarna achtereenvolgens de uien, de tomaatjes en cottage cheese erover distribueren.

Resultaat

Kleurrijk. Direct serveren. Lekker met krokante rösti. Op een warme dag is het ook heel goed te combineren met een glas koele droge witte wijn voor de volwassenen.

Smaakbalans is wel belangrijk: vooral de vinaigrette kan snel overheersen als je er te veel van gebruikt. Kwestie van een paar keer proberen.

Variaties

Door variaties van de ingrediënten te kiezen is er veel te variëren met de smaken.

Voor de vinaigrette kan de olijfolie vervangen worden door bijvoorbeeld notenolie. Een Oosters tintje kan ook door een klein beetje olie te vervangen door een klein beetje sojasaus. Honing zorgt voor een zoetere vinaigrette, maar gezien de andere zoet smakende ingrediënten is dat hier niet wenselijk. En er zijn vele soorten mosterd. Grof gemalen mosterd zorgt ook voor een lekkere smaak.

Je kunt de cherry tomaatjes roosteren – 2 minuten – in een koekenpan met wat hete olie.

Spekreepjes bakken met klein beetje rijstwijn (bak tot de wijn is verdwenen) en/of vervolgens met een klein beetje sojasaus (bak tot saus aan spekjes blijft plakken) geeft een intensere Oosterse smaak.

Uien kan je ook fruiten tot ze zacht en bruin zijn (gekarameliseerd). Dan zijn ze nog zoeter van smaak.

Buiten het seizoen is haricot vert in glazen potten te koop. Verwarm ze dan zonder dat ze gaan koken. Verse sperziebonen zijn een goed alternatief.

De cottage cheese kan natuurlijk worden vervangen door andere zachte kazen, bijvoorbeeld feta of geitenkaas. Ik kies altijd een witte kaas, voor de kleur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *