Lemon-chili chicken

Lemon-chili chicken

Alsof het internet al niet genoeg vergeven is van lemon-chicken recepten! Daar kan er gerust eentje bij. Ongetwijfeld één van de bekendste en tegelijk meest eenvoudige recepten uit China. Geen idee uit welke regio het afkomstig is, maar wellicht Kanton of Hongkong. En zo veel recepten er zijn, zo veel varianten er zijn. Mijn variant is met een heet-zure saus. Heet van de chili, zuur van de citroen. Maar wel met een licht zoetje.

Je kunt de kip van te voren marineren met shaoxing, maizena en ei, maar ik laat de kip meestal neutraal en de smaken van de saus komen. Door de snelle bereiding is de kip bovendien mals genoeg. Want dat beheersen de Chinezen wel, supermalse kip. Ook met kipfilet, wat doorgaans snel droog wordt door het (te lange) bakken.

En heus, als je het vlees niet marineert is het in 15 minuten klaar. Incluis de voorbereidingen. Ik gebruik naast chilivlokken ook koreaans chilipoeder, dat geeft de saus een mooiere rode kleur, naast een spicy smaak uiteraard. Je kunt de smaak van de saus naar eigen voorkeur aanpassen met meer of minder citroen, meer of minder suiker, meer of meer chilivlokken. Wil je zonder chili? Neem dan een extra citroen en voor de kleur wellicht een mespuntje kurkuma.

Men neme:

  • 1 kipfilet
  • 1 ei, licht geklopt
  • 2-3 el maizena
  • olie

Zet de ingrediënten voor de saus klaar.

  • Sap van 3 uitgeperste citroenen
  • 1 el suiker
  • 1 el sojasaus (light)
  • 1 el shaoxing
  • 1 tl chilivlokken
  • 1 tl koreaans chilipoeder
  • 1 tl maizena gemengd met 1 el koud water

Snij de kipfilet overdwars doormidden, zodat je 2 dunnen plakken krijgt. Eventueel kun je de plakken nog in 2 of 3 stukken snijden. Haal de stukken kip door het geklopte ei en vervolgens door de maizena, zodat het vlees helemaal bedekt is.

Verhit de olie (een laag van een cm of 2-3) en als deze op temperatuur is, doe je de kip in de pan. Als de onderkant licht bruin gekleurd is, draai je de kip op. Met een paar minuten is de kip gaar.

Terwijl de kip in de olie bakt, maak je de saus.

Verhit het citroensap in een steelpannetje en voeg de overige ingrediënten toe.  Als alles goed gemengd is, voeg je het maizenapapje toe en laat de saus inbinden. Niet door laten koken!

Als de kip klaar is, laat je deze uitlekken op keukenpapier. Je zult merken dat de kip niet vet is.

Snij de kip eventueel in reepjes en lepel de saus over de kip. Zorg dat de saus zoveel mogelijk de gebakken kip bedekt, zodat de krokante korst heerlijk zacht wordt.

Serveer met rijst of met gebakken krieltjes.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *