Limoen curd
is geen citroen curd

Limoen curd
is geen citroen curd

Geel en groen. Dat is wat je meestal hoort als je vraagt wat het verschil is tussen de rijpe citrusvruchten citroen en limoen. En het is evident waar. En een limoen bevat geen pitten terwijl een citroen die wel heeft. Ook waar. Het verschil dat ik het meeste gebruik in gerechten is echter het verschil in smaak. Beiden vruchten zijn fris zuur, maar de limoen is geraffineerder op de een of andere manier. Een citroen smaakt zuur en fris, dat heeft een limoen ook, maar daarenboven (mooi woord) heeft een limoen een wat kruidige smaak. Iets dat niet goed te beschrijven is. Een citroen smaakt meer naar citroen dan naar limoen. En een limoen smaakt meer naar limoen dan naar citroen. Laten we het daar maar op houden.

Limoen curd: de aanleiding was het gebruik in een biscuitcake.

Nog niet opeten

  • 2 limoenen voor limoensap en -rasp
  • 1 ei
  • 40 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 60 gram witte basterdsuiker

Aan het werk (5 + 15 minuten)

Dé manier om de limoen curd te maken is au bain-marie om te voorkomen dat er eiwit stolt en er witte stukjes in de curd komen.

Maak 1 limoen goed schoon. Rasp deze vervolgens met een fijne rasp, maar alleen het groene deel. Pers pas daarna beide limoenen uit.

Breng in een grotere pan water aan de kook aan. Het water moet zo hoog staan dat een tweede kleinere pan net niet in het water hangt. Als de pan er wel inhangt gaat het sneller, maar moet je ook beter roeren.

Mix met de handen de zachte boter en de suiker in ongeveer 30 seconden in de kleine pan tot een consistente massa. Voeg het ei toe en mix grondig. Meng dan het limoensap er goed door heen. Het mengsel ziet er nu wat korrelig uit. Dat komt omdat de boter nog niet is gesmolten.

Verwarm het mengsel au bain-marie voor ongeveer 10 minuten, afhankelijk van de hoeveelheid sap en warmtegeleiding van de pannen. Onder af en toe roeren zal het mengsel (opeens) steeds dikker worden. Het is klaar als je vinger op een in de curd gedoopte houten lepel een schoon pad achterlaat; de curd vloeit niet terug. Gebruik je alle limoensap, dan bereik je dit stadium na zo’n 10 tot 15 minuten. Gebruik je de helft van het limoensap, dan ben je binnen 10 minuten klaar.

Haal de pan van het vuur en roer er de limoenrasp doorheen. Giet over in een kom. Bedek het oppervlak van de curd met plastic folie ter voorkomen van een velletje, en zet het in de koelkast voor minimaal 2 uur. In die tijd wordt de limoen curd nog dikker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *