Liuyang kip met zwarte boontjes

Liuyang kip met zwarte boontjes

Recept uit het leuke Revolutionary Chinese Cookbook van Fuchsia Dunlop, waarbij ik geen plaatjes nodig heb om honger te krijgen. Hetzelfde geldt trouwens voor Sichuan Cookery, maar dat moge duidelijk zijn.
Ik heb dit recept wat aangepast voor eigen gebruik. Geen kippendijen, maar kipfilet. Door de wijze van bereiden toch heel mals. Niet dat ik geen kippendijen eet, want de Rode Kip kan natuurlijk niet zonder! Ik heb nu eenmaal vaker kipfilet paraat dan kippendijen, dus zo is het ontstaan. En ik bereid de kip niet in de olie, maar in water. Tic die ik heb overgehouden aan het afvallen (en heb opgepikt van Ken Hom). Malser krijg je de kip eigenlijk niet, tenminste ik niet. Het belangrijkste is dat je de kip in hapklare en niet te grote stukken snijdt. Iets van 1,5 bij 1,5 cm. Anders gaart de kip niet goed. Liever wat langer en dunner, dan dikke stukken. Eigenlijk frituur ik vlees nooit. Niet eens om het vet, want dat valt reuze mee, maar ik vind het altijd zo’n gedoe. Niet meer dan met water garen, maar dat zit blijkbaar tussen mijn oren 😉

Het is wellicht op deze manier geen originele Liuyang black bean chicken meer, maar het smaakt mij er niet minder om. De kip is niet goudbruin en knapperig, maar velvety zoals dat in het Engels zo mooi heet.

Men neme:

 • 300 gr kipfilet
 • 1 eiwit
 • 1 tl sojasaus light
 • 1 tl maizena
 • 10 tn knoflook (zo’n 3/4 bol)
 • 50 gr gember
 • 4 lenteuitjes (alleen de groene delen)
 • 1 el zwarte boontjes
 • 1 tl shaoxing rijstwijn
 • 2 tl chilli flakes
 • 2 tl gewone rijstazijn
 • 1 tl sesamolie

Snij de kipfilet in kleine, hapklare stukken van zo’n 1,5 cm. Voeg een tl sojasaus toe, omroeren. Voeg een tl maizena toe. Klopt het eiwit licht en meng 2 el door de kip. Zet in de koelkast voor 20 minuten.

Pel de knoflook, snij grote stukken door de helft
Hak de gember in grove stukken.
Spoel de boontjes af.

Breng een pan met ruim water aan de kook. Doe de kip er in en doe tegelijk het vuur uit. Blijf de kip gedurende 2 1/2 minuut omroeren, zodat de kip niet aan elkaar blijft plakken. Giet de kip vervolgens af en laat uitlekken.

Verhit 2 el olie op een niet te hoog vuur in de wok. Voeg de knoflook en gember toe en roerbak voor een paar minuten, totdat de knoflook zacht gebakken is. Voeg de zwarte boontjes toe en blijf roeren totdat het begint te geuren. Voeg ondertussen de Shaoxing toe. Voeg vervolgens de chiliflakes toe en bak ze even goed mee zodat ze hun kleur en smaak kunnen afgeven aan de olie.

Voeg de kip toe en de azijn. Even goed omroeren en doorwarmen. Voeg vervolgens de lenteui toe, laat deze warm worden maar niet gaar. Controleer een stukje kip of deze gaar is en als dat het geval is, zet het vuur uit en voeg de sesamolie toe.

Serveer met (gebakken) rijst.

 

De eidooier en de witte delen van de lenteui doe ik overigens gewoon door de gebakken rijst. Doperwten erbij en je hebt Dan Chao Fan.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *