Lo Mein – Noedels waar je alle kanten mee op kunt

Lo Mein – Noedels waar je alle kanten mee op kunt

Het verschil tussen Lo Mein en Chow Mein is niet altijd even duidelijk. Mij in ieder geval niet, maar voor het internet ook niet. Voor beide gerechten worden tarwenoedels gebruikt. Soms vers, soms gedroogd. Maar soms ook eiernoedels, die voor de duidelijkheid van tarwe zijn gemaakt. Voor beide gerechten worden dezelfde ingrediënten gebruikt. Van groenten tot eiwitten tot de saus. Het verschil is vooral zijn dat de Chow Mein ‘crispy’ gebakken hoort te worden en de Lo Mein niet. Maar dat blijkt volgens het internet lang niet altijd het geval. Op zich zou mij dat niet mogen verbazen. Hoeveel Chinese recepten je tegenkomt die beginnen olijfolie als ingrediënt … Verder lezen heeft dan niet zoveel zin. Totdat bevestigd wordt dat Marco Polo voor nazaten heeft gezorgd tijdens zijn reis en er al eeuwenlang een Italiaanse enclave is diep in de Chinese binnenlanden.

Dat verschil in hoe de noedels bereid worden is wel typisch voor de Chinese keuken, waarin veel subtiele verschillen zitten in de bereidingswijzen. Zoals textuur een belangrijk element is veel ingrediënten, of de wisseling in textuur. Die subtiliteit gaat veelal verloren in de westerse keukens en al helemaal op het internet. Echt wokken doe je op hoog vuur, iets wat onze fornuizen niet aankunnen, en … met een wok. Maar ja, in mijn keuken past geen grote gasbrander, al wil ik elke keer bij de groothandel graag verlekkerd staan kijken bij zo’n brander. Helaas dus, het is behelpen. Ik doe dat met mijn wok met platte bodem. Voor puristen is dat vloeken in de kerk, maar met twee kleine versie kan ik twee gerechten tegelijk bereiden. Net echt.

In mijn eigen versie van Chow Mein zijn vooral de noedels de ster, met een minimale hoeveelheid groenten en eiwitten. Een beetje als de bami van de lokale Chinees. Groente en vlees zijn dan de bijgerechten. Maar echt crispy is mijn Chow Mein niet te noemen. Hooguit als ik restjes heb en de volgende dag opbak. In de koekenpan notabene!

Mijn versie van Lo Mein zit daarentegen vol met verschillende groenten, zonder te overheersen, en garnalen. Je kunt natuurlijk ook kip, varkensvlees of rundvlees gebruiken, maar noedels en garnalen zijn voor mij een winnende combinatie. Mijn Chow Mein maak ik met brede noedels en de Lo Mein met ronde noedels, niet te dun.

Hoe dan ook, uiteindelijk gaat het er vooral om wat lekker is. Of het een echte Lo Mein weet ik zelfs niet. Wel dat het hier in huis enthousiast ontvangen wordt. En de kok krijgt graag complimentjes, dus we houden deze er gewoon in.

Voor 3 of 4 personen:

 • 250 gr eiernoedels
 • 250 gr garnalen
 • 1/2 rode paprika
 • 250 gr broccoli
 • 1/2 winterwortel
 • 150 gr taugé
 • 1 + 1 el arachideolie

Voor de saus:

 • 1 el oestersaus
 • 1 el sojasaus light
 • 2 tl sojasaus dark
 • 1 tl sesamolie
 • 1 el shaoxing
 • 1 tl suiker

Meng alle ingrediënten voor de saus. Zorg dat de suiker opgelost is. Zet klaar.

Bereid de noedels volgens de instructie.

Snij de paprika in dunne reepjes. Doe hetzelfde met de wortel. Maak kleine roosjes van de broccoli en snij de dikkere stronkjes in stukjes. Was de taugé. Zet alles klaar.

Neem een grote wok of hapjespan.

Verhit een eetlepel olie in de wok en bak de garnalen in maximaal 3 minuten gaar. Haal ze uit de pan en maak de pan vervolgens schoon.

Verhit een eetlepel olie in de pan en voeg de paprika, winterwortel en broccoli toe. Roerbak onder hoog vuur een minuut en voeg de taugé toe.  Laat een minuutje roerbakken en voeg dan de garnalen toe. Niet vertrouwd met wokken onder hoog vuur? Geen probleem, bak het dan allemaal net iets langer. Voeg tot slot de noedels toe en roer alles goed om.

Voeg nu de saus toe. Zet het vuur hoog en roerbak nog een minuut .

Snel, makkelijk en gezond.

En makkelijk om te variëren met zowel groenten als vlees of garnalen.

 

2 gedachten over “Lo Mein – Noedels waar je alle kanten mee op kunt

 1. Hoi Damten, ik verbaas me ook altijd over de hoeveelheid recepten die olijfolie voorschrijven! Hier in de kast ook koolzaadolie (= slaolie van Jumbo) zonnebloemolie, pindaolie en sesamolie. De sesamolie is vooral lekker wanneer je er na het wokken een paar drupjes van gebruikt. Enfin… over olie hoef ik jou niets te vertellen. Wanneer ik iets maak met noedels is het meestal een zelfbedacht iets, noem het dan ook maar gewoon noedels met groente en kip (of tempeh of ei). Deze week eten wij gebakken aardappels met witlofsla, chili sin carne en soto ajam. Fijne eetweek!

  1. Noedels gaan hier ook vaak free-style. Er gaat in wat in de koelkast ligt. Vaak met gebakken rijst ook zo trouwens.
   Ik heb naast pindaolie en sesamolie ook maisolie staan. Ook hoog rookpunt, net als pindaolie. Goed alternatief als er geen arachideolie te vinden is, zoals met de schaarste enige tijd geleden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *