Loco moco

Loco moco

Soms word ik getriggerd door een foto van eten, maar soms ook alleen door een naam. Vooral als die niets zegt over de ingrediënten, zoals het geval is bij Loco Moco. Een opvallende naam in ieder geval. Dat hoeft voor mij persoonlijk overigens geen garantie te zijn voor een smakelijk eten. Neem een zogeheten kapsalon. Ik heb sowieso dan al een associatie met een zoemende haardroger in de keuken, dus dat gaat ‘m gewoon niet worden. Geen kapsalon voor mij.

Terug naar de ‘Loco Moco’, dat bleek een soort van Hawaïaans fastfood. En ook hier was ik in eerste instantie niet overtuigd. Het oorspronkelijke gerecht bestaat uit rijst met daarop een hamburger en een spiegelei, waarna er ruimschoots jus overheen gegoten wordt. Voor mij persoonlijk niet de meest aantrekkelijke combinatie. Vooral de jus staat mij tegen, zeker de typische dikke Amerikaanse jus die je vaak tegenkomt bij comfortfood. Reden om eens goed in het onderwerp te duiken en dan blijkt al snel dat er veel aantal interessante varianten bestaan.

In de naoorlogse tijd is het ook niet gek dat er een variant met spam ontstond. Spam, dat door het Amerikaanse leger werd geïntroduceerd op Hawaii, maar ook op andere legerplaatsen in het Oceanisch gebied en Azië, was een goedkoop en dankbaar alternatief voor de hamburger. Spam en met name de Nederlandse variant Smac kwam vanaf de jaren zestig ook hier in zwang, niet zelden in de combinatie met macaroni. In de westerse Japanse keuken yoshoku werd Loco Moco ook populair, in eerste instantie met ‘hambagu’ en in plaats van jus een tonkatsu-saus. En al snel ook in een variant met Spam.

Nog even, die naam ‘Loco Moco’, hoe zit dat? Het verhaal begint in 1949 in het Lincoln Grill Restaurant in Hilo, Hawaii. De plaatselijke jongeren, met name die van de Lincoln Wreckers Athletic Club, hadden niet veel geld te besteden, maar hadden wel behoefte aan een goeie hap, maar wilden iets anders dan de standaard broodjes. Dus vroegen ze het restaurant om een kom rijst met daarop een hamburger en de jus. De toevoeging van het ei zou pas later komen. De jongeren noemden het gerecht Loco Moco naar een van hun leden, George Okimoto, wiens bijnaam “Crazy” was. George Takahashi, die Spaans studeerde aan de Hilo High School, stelde voor om Loco te gebruiken, wat Spaans is voor gekken. Moco kozen ze omdat het rijmde op loco en goed klonk.

Ik koos voor de Japanse variant van Loco Moco en voegde nog een gezond element toe: Shanghai paksoi. Je kunt het eten met gestoomde rijst, maar een restje rijst opbakken met grof gehakte paksoi is ook heel smakelijk. En wie Spam of Smac over heeft van het hamsteren uit de coronacrises kan er een smakelijke hap mee op tafel zetten.

Voor 2-3 personen:

  • 1 blik Spam/Smac (340/250 gr)
  • 400-500 gr gestoomde rijst
  • 500 gr Shanghai paksoi
  • 1 ei p.p.
  • arachideolie
  • Tonkatsu saus

Snij de paksoi grof, leg de bladeren apart.

Verhit een eetlepel olie in een (grote) koekenpan en bak hierin de harde delen van de paksoi. Voeg na een minuut of drie, vier de rijst toe en bak het geheel goed door. Als de rijst goed gebakken is, voeg je ook de bladeren toe. Blijft nu de rest goed door elkaar scheppen totdat de bladeren geslonken zijn.

Snij de Spam of Smac in plakken. Verhit in een tweede koekenpan een eetlepel olie en bak de plakken bruin. Als ze klaar zijn, haal het vlees uit de pan en leg het op een bord.

Gebruik de olie in de pan om spiegeleieren te bakken. Zet het vuur hoog, zodat je een knapperig randje krijgt aan het eiwit, maar het eigeel zacht blijft.

Doe de gebakken rijst op een bord, leg er de plakken vlees op en het ei ernaast. Besprenkel met Tonkatsu saus en serveer. Strooi eventueel nog wat in ringen gesneden lenteui over het bord.

 

 

Eén gedachte over “ Loco moco

  1. Wederom informatief en leuk stukje! Ik sla deze even over want het aandeel Spam of Smac spreekt mij niet aan (heb nooit geleerd om dit te eten, ook als kind niet) maar misschien dat ik binnenkort wel iets doe met het beenhammetje uit de vriezer, rijst en paksoi. Dus toch weer inspiratie!! Dank, groet Nicolet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *