Maar wat is het? #dtv

Maar wat is het? #dtv

Of beter gezegd: wat zijn het? Gisteren gekocht in mijn favoriete Utregse toko.

Ze hadden helaas geen aubergines, dus dan koop je gewoon wat anders i.p.v. zonder groenten naar huis te gaan (hoewel ik al wel een zakje bloeiende chinese bieslook en peultjes had gepakt). Zo’n bitterkomkommer lijkt me nog steeds niks, gewoon omdat ik bitter niet lekker vind. De luffa’s waren me te smal en laat ik nu eens een weekje geen paksoi eten. Choi sum was wat duur, dus ging ik voor wat anders. In ieder geval een groene radijs, die herkende ik. Maar in de onderste dozen zag ik nog iets liggen.

Die donkergroene links intrigeerde mij het meest. Had ik nog niet eerder gezien. Geen idee wat het was, dus vroeg ik het. Heel behulpzaam werd gelijk een mooier exemplaar uitgezocht dan ik al had gepakt. Een soort van courgette was het. Alleen deze moet je schillen, vanwege de haartjes. Daarna in stukjes en dan roerbakken. Alleen een chinese naam wist de aardige meneer. Had ik beter kunnen opschrijven, want ik weet niet meer wat het was. Het groene ding rechts voelde steviger aan. Volgens de meneer moest ik deze ook gewoon in stukjes snijden en dan roerbakken. In het Chinees begon de naam met een P (iets van Pu yang? Maar dan googelen levert van alles op, maar niet zo’n groen ding, dus dat zal hij wel niet gezegd hebben.)

Geen idee dus wat ik gekocht heb. Die linkse is kwetsbaar, dus die eet ik snel op. Die grote kan wel een weekje liggen, gok ik. Maar wie helpt? Receptjes zijn ook welkom! 🙂

[edit 1] Rechts is dus een Cucuzza (zie de eerste reactie). Links is een Fuzzy melon, het jongere broertje van de wintermeloen. Uitermate populair in chinese soepjes. Voor een receptje van een home-made fuzzy melon soepje klik hier.

[edit 2]De Cucuzza heb ik behandeld alsof het een hele dikke courgette was. Over de lengte twee keer gehalveerd en vervolgens in dunne schijfjes gesneden. Een tl zout en een half uurtje laten staan om het vocht er uit te onttrekken. 2 teentjes knoflook fijn gesnipperd en in de wok. Cucuzza er bij en roerbakken totdat deze gaar is (hij ziet dan wat glazig uit).

Niet heel bijzonder van smaak. Volgende keer in grotere stukken roerbakken. Eens kijken hoe dat bevalt.

4 gedachten over “Maar wat is het? #dtv

  1. Die wintermelon twijfel ik, want die zijn volgens mij glad. Op de grote foto kun je beter zien dat er allemaal kleine haartjes op zitten.

   En Cucuzza klopt volgens mij. Thanks!
   De man noemde die ‘po gua’ (hoe ik dan weer bij pu yang kom, is dan ook wel weer wonderlijk…), de Kantonese benaming zie ik.
   Deze zie ik overigens de laatste tijd regelmatig bij de toko liggen.

   Fuchsia Dunlop heeft het trouwens in Sichuan Cookery (pag 138) over ‘a small, round courgette-like vegetable which the Sichuanese call southern gourd (nan gua). Is dat dan één van de twee? De man noemde de linkse een soort van Chinese courgette.

 1. Misschien vind je de namen fuzzy melon, hairy melon, hairy cucumber of moqua beter?
  Maar volgens mij zijn dat allemaal namen voor hetzelfde beessie. 😉

  “The fruit is fuzzy when young, giving rise to the name fuzzy melon (Chinese: 毛瓜; Hanyu Pinyin: máoguā). By maturity, the fruit loses its hairs and develops a waxy coating, giving rise to the name wax gourd, and providing a long shelf life.”
  Bron: http://recipes.wikia.com/wiki/Winter_melon

  ’t Wordt tijd dat ik er eens over ga bloggen.
  Zet jij een briljant recept op je site, kan ik ernaar linken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *