Madras kerrie-kip met paprika

Madras kerrie-kip met paprika

Als je dan toch in Chennai bent, oftewel voormalig Madras, dan moet je natuurlijk wel Madras Curry poeder meenemen. Nu was ik slechts een week in India en pas op de laatste dag was ik in de gelegenheid een lokale winkel te bezoeken. Op zoek naar thee en Madras Curry-poeder. Deze kerriepoeder is een mengeling van specerijen en de meeste van de Madras kerriepoeders die hier in de winkel te koop zijn, die komen uiteraard gewoon uit een Nederlandse fabriek. En iedereen kan het maken. Tenminste… de ingrediënten willen nog wel eens verschillen. Zo tref je er vaak kardemom in aan. Zo niet in die van mij. Volgens het ingrediëntenlijstje bestaat mijn Madraskerriepoeder uit: korianderzaad, komijnzaad, rode chili, zwarte peper, mosterdzaad, gedroogde gember, venkelzaad, fenegriekzaad, kaneel, laurier, zout, kurkuma en knoflook. Geen kardemom te bekennen. Uiteraard beschouw ik mijn zakje Madras Curry Powder als de enige echte. Alleen al omdat ik die heb gekocht in een kruidenwinkeltje in Chennai.  Ik heb er nu al spijt van dat ik niet veel meer zakjes heb gekocht, maar ik keek mijn ogen uit en ging met twee plastic tassen vol snacks, kruiden en thee weer naar buiten. Op dat moment maakte ik mij alleen zorgen hoe ik het mijn koffer in kreeg en hoeveel overgewicht ik bij het inchecken zou hebben. Uiteindelijk viel dat mee, dus ik had nog wel wat extra’s kunnen kopen…

En het eerste gerecht wat ik er mee maakte was een klassieker van Ken Hom. Ja, inderdaad Chinees. Binnenkort ga ik weer eens wat uit India proberen, bijvoorbeeld een paneer masala. Maar eerst iets simpels, wat makkelijk en snel te maken is. Ideaal als het weer warm is.

 • 1 groene en 1 rode paprika
 • 400 gr kipfilet
 • 1 eiwit
 • 3 tl maizena
 • zout
 • 3 tn knoflook (gesnipperd of geperst)
 • 150 ml kippenbouillon
 • 1 1/2 el Madras Curry poeder
 • 1 tl suiker
 • 1 1/2 el shaoxing
 • 1 1/2 el sojasaus light

Snij de kip in hapklare stukken en meng het met het eiwit, 2 tl maizena en wat zout. Zet het een minuut of 20 in de koelkast.

Intussen snij je de paprika in stukken van ongeveer één bij één centimeter. Breng daarna ongeveer anderhalve liter water aan de kook. Doe daarna de kip erin  en haal de pan van het vuur. Roer vervolgens stevig, zodat de kip niet aan elkaar blijft plakken. Na een minuut of twee zal alle kip wit van kleur zijn (let op: de kip is dan van binnen nog niet gaar). Giet het water af en laat de kip in een vergiet uitlekken.

Verhit wat olie in een wok (of een hapjespan) en laat deze heel heet worden. Voeg de in blokjes gesneden paprika toe met de knoflook en roerbak de paprika gaar. Laat de knoflook niet verbranden. Voeg vervolgens het kerriepoeder toe, roerbak tot het geurt, maar laat het niet verbranden. Voeg daarna alle overige ingrediënten toe en laat het twee minuten zachtjes koken. Voeg tot slot de kip toe en roerbak deze nog twee minuten en zorg dat deze goed bedekt wordt door de saus. Klaar om te serveren! Lekker met opgebakken rijst. En blijft er onverhoopt wat over, ook lekker de volgende dag op een hard bolletje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *