Masala kip

Masala kip

Kip Masala is een van die Surinaamse gerechten die zijn oorsprong vindt in de Hindostaanse keuken. De Hindostanen vormen een etnische bevolkingsgroep in Suriname en zijn oorspronkelijk afkomstig uit het toenmalige Brits-Indië, dat de huidige landen India, Pakistan, Bangladesh en delen van Myanmar omvatte. De Hindostanen kwamen vanaf in de tweede helft van de negentiende eeuw naar Suriname, met name na 1873. Dat had van alles te maken met de afschaffing van de slavernij. Toen Nederland in 1863 uiteindelijk de slavernij afschafte, werden de tot slaaf gemaakten wettelijk nog wel verplicht om minstens tien jaar op de plantages te werken, tegen betaling dit keer, dat dan wel. Toen de tien jaar voorbij waren, kozen vele voormalige tot slaaf gemaakten er voor de plantages te verlaten en moesten de plantage-eigenaren op zoek naar nieuwe arbeidskrachten. Al eerder waren een aantal Indiase immigranten aan de slag gegaan in Suriname. De Britten hadden al in 1834  de slavernij afgeschaft en hadden veel contractarbeiders uit Brits-Indië naar de Britse kolonies in West-Indië laten komen. Na afloop van hun contract waren sommigen naar Suriname gekomen om daar als contractarbeider aan de slag te gaan. Vanaf 1873 kwamen de immigranten rechtstreeks uit India.

Wie bekend is met de Indiase keuken, weet dat een belangrijk ingrediënt garam masala is. Masala is niets anders dan een (geroosterd) specerijenmengsel, een kerrie zouden we vroeger zeggen. Voor mijn Indiase maaltijden gebruik ik zelfgemaakte garam masala, maar voor mijn Surinaamse gerechten haal ik gewoon een Surinaamse masala bij de toko. Nu ik dit opschrijf, ga ik daar toch nog eens over nadenken…

Wie Surinaams eten roept, komt al snel met roti met kip, kousenband en meestal ook aardappelen. Roti is een soort pannenkoek of platbrood en wordt (lauw)warm gegeten. De kip in het gerecht wordt bereid met masala. Je kunt de kip masala natuurlijk ook zonder roti en kousenband eten. Lekker op een Surinaams broodje bijvoorbeeld, met een lik Surinaamse sambal (een soort van raketbrandstof) en wat schijfjes komkommer in het zuur. Kip masala is bovendien heel makkelijk te maken. En terwijl ik er doorgaans voor kies om kippendijen te gebruiken, neem ik voor de kip masala toch het liefste kipfilet. Je kan het zo pittig maken als je zelf wilt, dus een rode peper of een Madame Jeannette, of de peper gewoon weglaten. Wie niet van heet eten houdt, kan maar beter geen Madame Jeanette eten.

 • 1 ui ( versnipperd)
 • 2 teentje knoflook (geperst of fijngesneden)
 • 2 tl tomatenpuree
 • 1 1/2 el Surinaamse masala
 • 1/4 Madame Jeanette, fijngesneden
 • 4 ons kipfilet, in hapklare brokken (niet te klein)
 • 3-4 aardappelen, in grove stukken
 • 1/2 kopje water
 • vers gemalen zwarte peper
 • zout naar smaak

Bak de ui zacht in een beetje arachideolie en bak de knoflook een minuutje mee.

Voeg de tomatenpuree toe en laat het een minuut of twee meebakken.

Voeg de masala toe en roerbak het mengsel een minuutje. Pas op dat je de masala niet laat verbranden.

Voeg eventueel de peper toe en bak even mee.

Voeg de stukken kipfilet toe en roer het geheel goed door zodat de kip helemaal bedekt is met het mengsel.

Doe een deksel op de pan en roer het af en toe door. Meestal komt er genoeg vocht uit de kip, maar wil je een vochtige kip masala, voeg dan nog een beetje water toe. Zo’n 100-150 ml is meestal genoeg. Voeg vervolgens ook de aardappelen toe en laat ze met de kip mee garen.

Als de kip en aardappelen gaar zijn, breng je het geheel op smaak met peper en zout.

Serveer met rijst of roti en kousenband.

Optioneel

Erg lekker is om gefrituurde eieren 5 minuten mee te laten stoven. Kook een paar eieren en bak deze in een beetje olie rondom bruin. Voeg ze 5 minuten voor het einde van het stoven toe aan de kip zodat de eieren nog wat extra smaak opnemen.

2 gedachten over “Masala kip

 1. Het is al weer een poosje geleden dat ik dit at, het is een maaltijd die ik erg lekker vind maar door onbekende reden al weer een poosje van de radar was. Bedankt voor de inspiratie! Ik zie trouwens dat jullie het bekende bouillonblokje niet gebruiken, dat is vrij uitzonderlijk volgens mij. Ik gebruik het meestal wel, weet niet of dat iets toevoegt aan de originaliteit of er juist afbreuk aan doet! Enfin.. smullen deze week, zin in!

  1. Veel Surinaamse recepten hebben 1 of 2 (maggi)bouillonblokjes als ingrediënt. Volgens mij voegt het vooral veel zout toe. Vandaar dat ik het achterwege laat en het zelf op smaak breng met zout en peper.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *