Masala-rijsttaartje met ontbijtspek en tuinerwtjes

Masala-rijsttaartje met ontbijtspek en tuinerwtjes

Eigenlijk wilde ik okonomiyaki maken, maar op de een of andere manier kwam het er niet van. Intussen lag in de koelkast de ontbijtspek (bacon voor anglofielen) te wachten. En had ik nog een restje rijst van een fijne saoto.

In mijn kookboeken vond ik niet direct inspiratie en ook het internet bood geen soelaas. Geïnspireerd door een eerder idee (dat komt nog) over een rijstburger, bedacht ik dat ik de rijst zou kunnen verpakken in de ontbijtspek. Misschien met gebakken rijst op de Chinese manier? Maar ik wilde de rijst niet op smaak brengen met sojasaus, dat leek mij te zout worden. Wat dan? En een gebakken eitje bovenop misschien… of toch niet. Of met een masala-ei erbij? Dat bracht mij op het volgende idee voor een recept met Surinaamse masala. En echt, het is een aanrader.

Surinaamse masala is een specerijenmengsel uit de Hindoestaanse keuken. Het heeft dus haar oorsprong in India. Toch lijkt de Surinaamse masala qua smaak niet op Indiase garam masala, dat overigens per regio of zelfs per huishouden kan verschillen. De Surinaamse versie lijkt het meest op kerrie, ook een mengsel van specerijen,  en niet in de laatste plaats door de kleur. Toch is een Surinaamse masala is veel warmer van smaak dan een gewone kerrie uit een potje.

Voor 2 personen:

  • 1 + 1/2 el arachideolie
  • 2 tn knoflook
  • 15 cm van het witte deel van een prei
  • 1,5 tl Surinaamse masala
  • 300 gr gekookte rijst
  • 120-140 gr ontbijtspek (recht)
  • 300 gr tuinerwtjes

Verhit de oven voor op 200 graden.

Snij de knoflook fijn (of pers de teentjes).

Kerf de prei over de lengte in en snij in dunne ringen.

Verhit een eetlepel olie in een koekenpan en fruit de knoflook. Voeg de prei toe en roerbak deze een minuut of twee.

Voeg de masala toe en roerbak het een minuut mee.

Tot slot voeg je de rijst toe en bakt deze onder voortdurend roeren goed warm. Zorg dat alle rijst bedekt is met masala.

Smeer een rond ovenschaaltje of kleine bakvorm in met een beetje olie. Het schaaltje moet niet veel groter zijn dan 12 cm doorsnede.

Leg nu vanuit het midden de helft van de ontbijtspek rondom in het schaaltje en laat het over de rand vallen.

Doe de helft van de rijst in het schaaltje en druk deze aan met de bolle kant van een lepel. Vouw de ontbijtspek over de rijst. Als het niet helemaal aansluit in het midden is dat geen ramp, je keert het geheel straks om op een bord.

Zet opzij en maak het tweede schaaltje klaar.

Zet beide schaaltjes voor 20 minuten in de oven. Het is klaar als de ontbijtspek een mooie bruine kleur heeft gekregen.

Warm intussen de tuinerwtjes op.

Leg een bord omgekeerd op het schaaltje en keer het geheel om. Het rijsttaartje zal vanzelf loslaten uit het schaaltje. Serveer met de groenten.

Een gebakken eitje met zachte dooier of dat masala-ei kun je als extraatje nog doen, een soort van rijsttaartje speciaal. Zonder smaakt het echter ook meer dan goed!

4 gedachten over “Masala-rijsttaartje met ontbijtspek en tuinerwtjes

  1. Leuk recept! Ik schreef in november dat ik de Japanse pannenkoek ook op mijn to do hebt staan, daar staat ie nog steeds maar zakt maandelijks een paar plaatsen. Vandaag ga ik in ieder geval knolselderijsoep maken met twee kleine knollen uit mijn biotas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *