Mayak en Gamja-Jorim – Koreaans gemarineerde eieren met gestoofde aardappeltjes

Mayak en Gamja-Jorim – Koreaans gemarineerde eieren met gestoofde aardappeltjes

Gekookte eieren. Een regelmatig terugkerend onderwerp op Reutel. Mijn voorliefde voor gekookte eieren begon ongetwijfeld bij het paasontbijt vroeger. De tijd dat je nog onbeperkt eieren mocht eten. Hoewel gelukkig tegenwoordig de tendens is dat je wel vaker dan eens per week een eitje mag tikken. Gekookte eieren, ook lekker bij een hotelontbijt. Helaas hebben ze dan zelden een zachte dooier. Begrijpelijk natuurlijk met de grote hoeveelheid eieren die ze in een hotel moeten koken. Maar een zachte dooier maakt een gekookt ei nóg lekkerder. Zeg ik. Niet verrassend dus dat toen ik ooit een plaatje zag van Koreaanse gemarineerde eieren, ik gelijk verkocht was: die wilde ik!

Mayak eet je echter niet bij je ontbijt, maar als lunchgerechtje of als bijgerecht. Lekker als je een keer geen vlees wilt eten. De truc is om de eieren na het koken direct terug te koelen in een ijswaterbad. Het stopt het kookproces en voorkomt dat de dooier hard wordt. Door ze vervolgens een dagje te marineren krijgen de eieren een geweldige smaak. De Koreaanse keuken is dan wel minder bekend in Nederland, met uitzondering van kimchi natuurlijk, maar deze keuken kent tal van eenvoudige en ontzettend lekkere gerechten. Het lastige is soms om de juiste ingrediënten te vinden, al zijn er soms makkelijk alternatieven voor handen. Zo kun je Koreaanse sojasauzen prima vervangen door de Chinese varianten light en dark. En is er geen Koreaanse afdeling in je toko, vervang dan maissiroop gerust door honing.

Ik at de eieren dit keer met gestoofde aardappeltjes. Krieltjes. Probeer ze maar eens te kopen. Aardappeltjes niet groter dan een centimeter of twee. BroeR hield er al eens een betoog over. De biologische krieltjes in mijn supermarkt zijn best aardig, maar feitelijk nog steeds te groot. Ik snij de grote exemplaren door de helft, maar dat heeft wel invloed op het resultaat. De aardappel zal dan niet meer stomen in zijn schil en krijgt daardoor niet de kenmerkende gerimpelde schil. Dat schilletje wat een krieltje extra lekker maakt.

Gamja-Jorim, ik maakte deze aardappeltjes jaren geleden eens voor vrienden. Verrast als ze waren dat er geen rijst of noedels op tafel kwam, blijkbaar was ik toch minder voorspelbaar dan gedacht, ze keken nog veel verbaasder toen ze een hap hadden genomen. Ze keken elkaar aan en zagen gelijk de oplossing voor zich om hun twee kleuters aan de aardappel te krijgen. Want wat ze ook probeerden, gekookt, gebakken of gepureerd. Er ging geen aardappel in. Zelfs geen patat. Intussen worden daar de Koreaanse aardappels regelmatig opgeleukt met paprika of wortel. Ik hou het bij de wat meer traditionele versie, die al heel smakelijk van zichzelf is.

Aardappelen zijn niet oorspronkelijk voor Korea, ze komen immers van het Amerikaanse continent. De Koreanen waren overigens al bekend met knolgewassen zoals yam en taro, maar granen vormden een veel belangrijker bestanddeel van het dagelijkse eten. Aardappelen werden pas in de negentiende eeuw geïntroduceerd in Korea, enkele tientallen jaren na de introductie van de zoete aardappel (geen familie). Wanneer de zoete aardappel daadwerkelijk bekend werd in Korea is voer voor Koreaanse academici. Maar men houdt het op late achttiende eeuw. De bedoeling was om de enorme voedselschaarste in het land het hoofd te bieden, maar dat zou niet het geval blijken. De gewone aardappel kwam waarschijnlijk via China het land binnen en verdrong op sommige plekken al snel de productie van zoete aardappelen. Het werd zelfs verboden de gewone aardappel te kweken, maar zonder al te veel succes. Overigens zijn er ook claims die beweren dat de aardappel is geïntroduceerd door Engelsen of door Duitse missionarissen. Maar die data liggen na die van de introductie via China. Mogelijk poten de Engelsen en Duitsers de aardappels destijds om in hun eigen behoefte te voorzien.

Gamja-Jorim is een voorbeeld van de eenvoudige gerechten die de Koreaanse keuken rijk is. Je hebt er overigens niet per se krieltjes voor nodig, maar in stukken gesneden gewone aardappelen met een ui kunnen ook. Het heet dan Gamjachae-bokkeum, roergebakken aardappelen.

Voor de eieren:

 • 8 middelgrote eieren
 • 200 ml sojasaus
 • 250 ml water
 • 4 el maissiroop (of honing)
 • 1/2 kleine ui
 • 2 lenteui
 • 4 tn knoflook
 • 1 groene peper
 • 1 rode peper
 • 1 el sesamzaad
 • sesamolie

Breng de eieren eerst op kamertemperatuur. Breng een pan met ruim water aan de kook en voeg de eieren toe. Roer ze gedurende 30 seconden een kant op, zodat de dooier gecentreerd in het ei komt.

Laat de eieren in totaal 5 1/2 minuut koken. Heb je grote eieren, kook ze dan een half minuutje langer.

Zet een kom met ijswater klaar. Doe de eieren er gelijk in en laat ze een minuut of 10 afkoelen.

Bereid intussen de marinade voor.

Snij de ui fijn en de lenteui in ringetjes. Verwijder de zaadlijsten uit de peper en snij ze in ringen. Hak de knoflook grof.

Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan.

Doe alle ingrediënten in een kom en meng ze goed.

Als de eieren afgekoeld zijn, pel ze dan voorzichtig. Gebruik eventueel een theelepel om het zachte ei makkelijker van de schaal te scheiden.

Doe de eieren bij de marinade en zet ze een dag in de koelkast.

Voor de aardappelen:

 • 600 gr krieltjes met schil
 • 2 el arachideolie
 • 2 el sojasaus
 • 3 el maissiroop (of honing)
 • 2 tn knoflook
 • 1 tl sesamolie
 • 2 tl sesamzaad

Rooster de sesamzaadjes in een droge pan. Zet apart.

Maak de krieltjes schoon en verwijder eventuele oogjes.

Verhit de olie in een koekenpan en voeg de krieltjes toe. Schud even goed om. Zet het vuur middelhoog en doe een deksel op de pan. Schud elke paar minuten de pan even om. Na een minuut of 15 zullen krieltjes gaar zijn.

Voeg de sojasaus, maissiroop en knoflook toe aan de pan en laat de saus onder voortdurend roeren gedurende 5 minuten inkoken. Besprenkel tot slot met wat sesamolie en strooi de sesamzaadjes over de krieltjes.

Serveer de Gamja-Jorim met Mayak en verse groenten of gewoon met kimchi.

 

Tip 1: probeer eens een gemarineerd ei op een wit bolletje of Surinaams puntje. Nog lekkerder met een plakje kaas.

Tip 2: aardappeltjes over? Bewaar ze voor de lunch de volgende dag. Eitje erbij, wat kimchi en je collega’s zijn jaloers!

2 gedachten over “Mayak en Gamja-Jorim – Koreaans gemarineerde eieren met gestoofde aardappeltjes

 1. Hoi Damten, ik zag de foto en meteen dacht ik: “Dit wil ik!”. Het lijkt me heerlijk! Vandaag bami met omeletreepjes gegeten, morgen een quiche Lorraine (misschien niet de ‘echte’ want met prei), maandag lasagne, dinsdag spruitjes en woensdag laatste portie snert uit de vriezer. Eet ze weer smakelijk deze week!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *