Met gebakken lucht maak je een schuimomelet

Met gebakken lucht maak je een schuimomelet

Omelette soufflée. Schuimomelet zeggen wij. De zoete schuimomelet is biscuitcake gemaakt volgens de koude methode maar dan zonder toevoeging van bloem. Of een luchtige omelet met suiker, het is maar net hoe je het wilt zien. Voor een hartige schuimomelet laat je ook de suiker weg en komt de luchtigheid geheel van stijfgeklopte eiwitten. Hartige schuimomelet maak je van eieren met (bijvoorbeeld) toegevoegde hartige kaas en wat kruiden, en serveer ik met gebakken paddenstoelen.

Bijna toch de hartige versie gemaakt. Maar dit keer was een klein dessert nodig.

En de zoete variant is een heel eenvoudig te maken dessert. Uiteraard uit de oven.

Nog niet opeten

  • 4 eieren
  • 80 gram basterdsuiker
  • 1 eetlepel poedersuiker
  • 1 limoen of kleine citroen

Aan het werk (15 + 15 minuten)

Verwarm de elektrische oven voor op 200°C. Leg bakpapier op de bodem van een bakblik met een diameter van 20 centimeter en beboter de randen minimaal.

Boen de limoen of citroen goed schoon en rasp de helft van de schil.

Neem 2 vetvrije kommen. Splits de eieren: giet de eierdooier in de ene kom en het opgevangen eiwit in een andere kom.

Klop de eierdooiers even los en voeg de basterdsuiker toe. Gebruik een mixer op de hoogste stand, ongeveer 10 minuten, tot het een romig mengsel is met een lichtgele tot bijna witte kleur. Voeg de citrusrasp toe en mix op een lage stand kort tot het goed is gemengd.

Maak de gardes goed schoon onder heet stromend water en gebruik daarna de mixer op de hoogste stand om het eiwit stijf te kloppen in de kom. Het is klaar als pieken erop blijven staan.

Spatel het stijve eiwit voorzichtig door het ei-suiker mengsel tot het mengsel egaal van kleur is.

Spatel het mengsel in het bakblik en bestrooi de bovenkant met poedersuiker. Bak de schuimomelet in de oven in ongeveer 15 minuten gaar al naar gelang hoe je de korst wilt hebben.

Uit de oven zal de soufflé wel wat inzakken bij de zoete variant. Zonder bloem is er weinig dat een hoge structuur kan vasthouden.

Verdeel de schuimomelet over 4 borden en serveer direct.

Variaties

Lekker met vers fruit zoals frambozen of blauwe bessen.

 

2 gedachten over “Met gebakken lucht maak je een schuimomelet

  1. Jeez, wat hebben jullie toch een verdraaid leutig blog! Het was al weer veel te lang geleden dat ik hier was. Die schuimomelet doet me het water in de mond lopen. Ook veel te lang geleden dat ik het voor het laatst at. Maar morgen is het zondag ……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *