Mexicaanse gehakttaart

Mexicaanse gehakttaart

Salsa heb je in verschillende smaken, maar in de basis zijn ze of rood of groen. Rode salsa is op basis van tomaten, groene salsa op basis van groene kruiden. Salsa verde betekent namelijk niets anders dan ‘groene saus’. Wat de saus groen maakt, is afhankelijk uit welke keuken je kookt. In Italië krijgt salsa verde haar naam van de peterselie. In Mexico van tomatillo. Mexicaanse salsa verde blijkt echter niet altijd gemaakt van tomatillo. De groene salsa in de supermarkt is vaak gemaakt van groene tomaten en tomaten zijn nu eenmaal niet hetzelfde als tomatillo’s. Een handig verkooptrucje dus.

Mexicaanse salsa verde is een friszure saus en kun je makkelijk zelf maken, maar de lastigheid is over het algemeen de verkrijgbaarheid van de tomatillo’s.

De tomatillo wordt ook wel Mexicaanse aardkers genoemd en is familie van de goudbes, vaak verkocht onder de Latijnse naam Physalis, een beetje een zurige bes. Dat tomatillo’s en tomaten op elkaar lijken is op zich niet zo vreemd, beide komen uit de nachtschade-familie.

De tomatillo wordt meestal onrijp gegeten, als deze nog groen is. De smaak is dan wat zurig en wrang. Een beetje als de onrijpe kruisbes. Is de vrucht rijper, dan wordt deze wat geler en de smaak zoeter, net zoals bij de rijpe kruisbes.

De tomatillo wordt vooral gebruikt voor sauzen, salsa’s dus.

In de VS zijn ze dol op meatloaf, oftewel gehaktbrood. Maar daar kun je natuurlijk oneindig op variëren. Dat doen de Amerikanen in ieder geval zelf ook.

Terwijl in België vleesbrood gegeten wordt, kennen we dat in Nederland eigenlijk niet. Wel kennen we het uit Indonesië afkomstige perkedel pan, zeg maar een plat gehaktbrood. En die versie maak ik, maar dan met een Mexicaanse twist. Met totopos, oftewel tortilla chips. En voor de goede verstaander: tortilla chips worden van mais gemaakt, niet van tarwebloem. En dan proef je in de taart.

Voor 4 personen.

 • 300 gr rundergehakt
 • 50 gr tortilla chips
 • 75 gr cheddar (of oude kaas)
 • 75 ml salsa verde
 • 2 kleine eieren of 1 groot ei
 • 1/2 tl knoflookpoeder
 • 1/4 tl chilipoeder
 • 1/4 tl gemalen komijn
 • 1/2 tl paprikapoeder
 • 1/4 tl Mexicaanse oregano (of oregano)
 • 1 el arachideolie

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

Verkruimel de tortilla chips.

Meng alle ingrediënten op de olie na door elkaar. Gebruik eventueel een hand om het geheel tot een egale massa te kneden.

Smeer een ovenschaal in met de olie. Verdeel de vleesmassa over de schaal. Gebruik een lepel of vork om het een beetje te verdelen.

Laat de gehakttaart in 40 minuten gaar worden.

Mexicaanse gehakttaart

Haal de taart uit de oven en laat deze een paar minuten staan en tot rust komen.

De taart zal iets krimpen en komt dus makkelijk los van de zijkanten. Gebruik eventueel een spatel om de taart los te maken van de bodem.

Serveer bijvoorbeeld met zwarte boontjes, mais en wat gesneden jalapeno uit het zuur. Doe tot slot nog wat salsa verde over de gehakttaart.

 

2 gedachten over “Mexicaanse gehakttaart

 1. Hoi Damten, leuk verhaal! Ben niet zo van de salsa’s en ook niet van gehakt, maar het klinkt wel allemaal erg lekker. Tomatillo’s zijn volgens mij niet makkelijk te krijgen. Ik kan me niet herinneren dat ik ze wel eens heb zien liggen ergens. Fijne paasdagen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *