Mexicaanse salsa verde

Mexicaanse salsa verde

Salsa verde – groene saus. In verschillende keukens bestaat het, met verschillende, maar vooral groene ingrediënten. De Mexicaanse versie heeft als belangrijkste ingrediënt tomatillo, ook wel Mexicaanse aardkers. De vrucht is geelgroen en de friszure smaak heeft iets weg van de kruisbes. Die laatste snoepte ik vroeger bij mijn tante op de boerderij rechtstreeks van de struiken af. De tomatillo wordt niet gekweekt in Nederland en is vrij lastig te verkrijgen. Onlangs zag ik ze voor 12,50 euro de kilo, dat geeft wel aan dat ze schaars zijn. Verse tomatillo komt doorgaans uit Spanje, maar het aanbod is dus niet heel ruim. Gelukkig zijn ze ook in blik verkrijgbaar, geïmporteerd uit Mexico. Dat volstaat prima voor een salsa verde. De saus wordt gebruikt als dip voor tortillachips of als saus bij taco’s (bijvoorbeeld een taco al pastor) of geroosterd of gegrild vlees.

De saus is simpel te maken en qua scherpte makkelijk aan te passen aan je eigen voorkeur. Gebruik bijvoorbeeld één of twee serranopeper voor een milde saus en drie of meer voor een scherpere saus. Als alternatief kun je jalapeno’s gebruiken, die zijn iets minder scherp.

Het is niet heel spannend om te maken, de lastigheid zit vooral in de verkrijgbaarheid van de tomatillos. Maar je taco smaakt er echt (nog) beter van. Vergeet die kant-en-klare taco-sauzen bij de supermarkt, ga op zoek naar tomatillos en maak je eigen salsa verde. Mocht er iets overblijven, dan vries je het restant gewoon in.

  • 1 blik tomatillos (uitlekgewicht 800 gram)
  • 1/2 (witte) ui, grof gesneden
  • 3 tn knoflook, grof gehakt
  • 1-4 serranopepers, ontdaan van zaadlijsten
  • een flink pluk koriander (blad en steel)
  • evt. een snuf suiker

Doe de tomatillos in een pan en voeg een klein beetje water toe, zodat de vruchten half onder staan. Voeg de ui, knoflook en pepers toe en breng het  de geheel aan de kook en laat het een kwartiertje sudderen.

Haal de pan van het vuur en voeg de koriander toe. Doe het mengsel in een blender of gebruik een staafmixer om het te pureren. Is de saus te zuur voor je gevoel? Voeg dan een beetje suiker toe.

Laat het vervolgens afkoelen voordat je het serveert. Strooi er eventueel nog wat fijngesneden koriander over.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *