Werkt niet: Yoghurtijs met sechuan buttons

Werkt niet: Yoghurtijs met sechuan buttons

Soms mislukken dingen jammerlijk. Dit is één van die dingen. Yoghurtijs met sechuan buttons lijkt geen succes te zijn. De tintelende ervaring van de sechuan buttons blijft nl. achterwege. Ik proef van alles, maar geen sechuan buttons. Ook geen ‘bloemige’ of ‘grassige’ smaak. Waarom is me nog niet duidelijk,  hoewel je in eerste instantie zou bedenken dat er te weinig in zit. Maar zeven van die dingen kaalgeplukt, achteraf misschien toch te weinig. Wellicht heeft het te maken met het zuur uit de yoghurt en de limoen. Misschien worden daardoor het hele effect van tintelingen op de tong en de lippen teniet gedaan. Als ik wat sap van de limoen meng met wat plukjes van de sechuan buttons gebeurt er in ieder geval te weinig naar mijn mening. Daarnaast verdooft het ijs de tong natuurlijk, dat merk je goed als je een bloem eet direct naar een hap ijs. Wacht je even, dan heb je wel  tintelingen

Wat deed ik (verkeerd):

 • 200 ml milde yoghurt
 • 80 gr suiker (ik wilde honing gebruiken, maar die was nauwelijks vloeibaar…)
 • sap van een halve limoen
 • 200 ml ongezoete kokosmelk
 • 7 sechuan buttons

Allereerst heb ik de kokosmelk een tijdje koud gezet.

De bloemen heb ik zoveel kaal geplukt dat ik alleen de harde kern nog over had. Ik heb de stukjes niet teveel uit elkaar getrokken, omdat ik bedacht dat je zo’n individueel pluisje niet zou gaan proeven. Alles goed gemengd en vervolgens in een draaiende ijsmachine gegoten.

Na 25 minuten was de brij heel dik en leek er niets meer te veranderen. De boel overgeschept in een bakje, afgesloten met een dekseltje en in de vriezer gezet. Na een uur de boel nog eens omgeschept en dat na weer een uur nog eens.

Qua substantie was het best aardig. Misschien wel iets te lang nog in de vriezer gehad, waardoor het iets te hard dreigde te worden aan de randen. De smaak was zurig van de yoghurt, maar wel met een hint van kokos. Had wel wat zoeter gemogen en wat meer kokossmaak. Maarruh… geen sechuan button… en daar was het mij natuurlijk om te doen.

Ik heb niet het gevoel als ik het hele bakje (30 stuks) sechuan buttons kaal pluk en er in stop dat het dan wel gaat lukken, anders zou ik het gerust nog eens proberen. Dus voorlopig zin ik op iets anders.

[edit]En wat blijkt, zie de comments, het gaat om het vet. Vet en sechuan buttons zijn dus geen goeie combi. Dan zou een waterijsje wellicht nog een optie kunnen zijn!

 

 

 

4 gedachten over “Werkt niet: Yoghurtijs met sechuan buttons

 1. Je ervaring klopt helemaal, ook al zou je ze allemaal gebruiken dan nog voel je geen tinteling. Dat komt omdat (de meeste soorten) vet niet samengaat met de sechuan button. de tintelende sensatie slaat weg bij vet. Vaak geef ik bij workshops mensen die de button te heftig vinden een slokje olijfolie om de prikkeling te stoppen. Wat wel kan ik Philadelphia roomkaas, de ph waarde daarvan heeft geen invloed op de tinteling. Dus misschien nogmaals proberen met deze kaas…?

  Succes!

  1. Dank je Joke! En ik nog denken dat het door de koude kwam… Dan wellicht toch iets proberen met de kaas. Hoewel ik dan wel de neiging heb om gewone sechuanpepertjes te gebruiken 🙂
   Maar wellicht is een waterijsje met sechuan buttons nog wel een leuk idee.

   1. in mijn kookboek Smaakvol en gezond eten met al je zintuigen staat een heerlijk recept van ananasgranita met sechuanbutton, munt en limoen: echt verrukkelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *