Monkey-bread achtig kaas-ui-knoflook brood

Monkey-bread achtig kaas-ui-knoflook brood

In de Nederlanden kennen we molensteenbreekbrood. Een groot en plat cirkelvormig brood van eenvoudige in 1 laag aan elkaar zittende kleine broodjes. Broodjes die je los moet scheuren of breken van dat grotere geheel. In Amerika kennen ze monkey bread, veel kleine bolletjes brood, vaak met kaneel en suiker en ook regelmatig met pecannoten, die gebakken wordt in een omgekeerd tulband bakblik. Monkey bread kent daardoor vele lagen en is ook een breekbrood.

Snij je een vrucht van de baobab of monkey-bread boom open, dan ziet het er uit als laagjes gestapelde vruchten (of broodjes). Of de naam van het breekbrood daar echt vandaan komt is niet duidelijk, maar de baobab van Grandidier in Madagaskar blijft 1 van de mooiste en apartst gevormde bomen die er zijn.

Het idee van een zoete broodjesberg is waarschijnlijk meegenomen naar de overkant door Hongaarse immigranten. In Hongarije heet het dan aranygaluska en wordt het met onder andere walnoten in 1 of meerdere lagen gemaakt, vaak in ronde of rechthoekige gewone bakblikken.

Inmiddels heeft het idee van een broodjesberg zijn intrede gedaan in de hartige wereld. En met de klassieke en onverwoestbare combinatie van kaas, ui en knoflook smaakt bijna alles lekkerder.

Hartig monkey bread in de vorm van een klein molensteenbreekbrood. Vingervoedsel.

Nog niet opeten

Voor het deeg

  • 250 gram patentbloem
  • 125 milliliter melk
  • 5 gram suiker
  • 3 gram gist (uit een zakje)
  • 1 ei
  • snufje zout

Voor de vulling

  • 75 gram smaakvolle oude cheddar (al dan niet met een kleurtje)
  • 2 bosuitjes
  • 1 knoflookteentje

Voor de topping

  • 25 gram smaakvolle oude cheddar
  • 1 ei

Aan het werk (2 uur en 15 minuten)

Verwarm de melk tot het lauwwarm is (ongeveer 35°C). Meng de warme melk, gist en suiker door elkaar in een maatbeker. Na 10 minuten afgedekt te hebben gestaan zijn de gistcellen actief en staat er schuim op de melk.

Klop het ei los. Meng de gist en de melk samen met de bloem, het zout en het ei in een grote kom. Op een bebloemd werkblad het deeg tot een bol kneden. Afgedekt laten staan voor 1 uur op een warme plek. Deeg is goed gerezen in de eerste rijs als je er met een vinger inprikt en het gat blijft staan.

Snij of pers de knoflook heel fijn en bak deze op laag vuur gaar. Voordat het bruin wordt weer uit de pan halen.

Snij van de bosui de worteltjes en een centimeter van het groene uiteinde af. Was de bosui goed schoon. Snij het bosuitje in ringetjes en bak deze op zacht vuur gaar. Daarna weer af laten koelen.

Rasp de kaas. Reserveer een kwart voor de topping. De rest gaat in de vulling.

Druk het deeg weer in elkaar en bestrooi een werkblad met wat bloem. Druk de lucht uit het deeg en vorm het deeg weer tot tot een bol. In 12 gelijke delen snijden. Of 8 of 10, wat je wilt. In mijn bakblik werkt 12 goed.

Maak van de deegdelen bolletjes.

Om broodjes te krijgen waar alle vulling binnenin zit en geen vulling aan de buitenkant van de broodjes zichtbaar is maak je van een balletje deeg met een deegroller een platte uitgerekt deeglapje. Verdeel er wat knoflook en ui overheen. De randen van het deeg vrij houden. Bestrooien met de kaas, en daarna het deeglapje in de lengte oprollen. Weer goed dicht maken. Maak een rondje met je duim en wijsvinger en duw daar de deegbal van onderaf doorheen. De onderkant iets aandraaien, en klaar. Dit herhalen voor de andere stukken deeg.

Bedek de bodem van een rond bakblik met een diameter van 20 centimeter met bakpapier en beboter de randen.

Leg een deegballetje in het midden van het bakblik en druk het wat platter. Maak elk van de resterende deegballen wat langwerpig en leg ze met wat duwen en trekken rondom het deegrondje. Laat dit voor 30 minuten afgedekt rijzen.

Verwarm intussen de elektrische oven voor op 180°C.

Kluts een ei en smeer er de bovenkant van de broodjes mee in. (Van wat overblijft kan je gebakken ei maken.) Verdeel de kaas over het midden van de broodjes.

Bakken in de oven voor 25 minuten tot de bovenkant mooi bruin is.

Resultaat

Broodjes afscheuren en opeten als ze nog lauwwarm zijn. Ze zijn aan de buitenkant knapperig en aan de binnenkant zacht en bijna pluizig.

Variaties

Voor iets meer smeuïgheid: neem 40 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur en meng daar de gebakken knoflook doorheen. Dit op de uitgerolde deeglapjes smeren en daar de uien op leggen.

Vooral andere kaassoorten (Gruyère bijvoorbeeld) leveren meteen een andere smaak op. En natuurlijk stukjes zwarte olijven toevoegen, dat helpt ook.

Met meer deeg en vulling kun je meerdere lagen maken om het meer op monkey bread te laten lijken. Dan wat langer in de oven laten zodat het brood middenin ook gaar wordt.

 

Eén gedachte over “ Monkey-bread achtig kaas-ui-knoflook brood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *