Mosterdsoep (I)

Mosterdsoep (I)

Bij tijd en wijle verandert mijn keuken in een klein mosterdfabriekje. Zelf mosterd maken is namelijk ontzettend leuk, maar daarover later meer. Naast allerlei eigen probeersels koop ik ook veel mosterd, vooral als deze lokaal geproduceerd is. Zo was ik laatst in Eenrum bij Abrahams Mosterdmakerij waar ambachtelijke, biologische mosterd gemaakt wordt. Uiteraard verliet ik het pand met verschillende varianten Groninger mosterd. En een heerlijke biologische mosterdkaas, maar dat ter zijde. Resultaat van al dat geproduceer en gekoop is dat ik meer mosterd in huis heb dan een gemiddeld huishouden waarschijnlijk in een jaar verbruikt. De eigen geproduceerde mosterd is natuurlijk een prima ruilmiddel tegen andere home-made producties, de gekochte mosterd gebruik ik vooral om te proeven. Bevalt de mosterd dan gebruik ik hem zelf, maar als het niks is, doneer ik het potje. Maar eigenlijk gebeurt dat alleen met fabrieksmosterd.

Een soepje is altijd wel lekker. Als lunch of als voorafje. Vaak makkelijk om te maken en bovendien leuk om te maken als je verse ingrediënten gebruikt. Een soep uit een zakje sla ik liever over, over het algemeen zijn die veel te zout. Soep uit blik is volgens mij soep uit een zakje aangelegd met water, in blik. En eigenlijk gebruik ik ook geen bouillonblokjes met allerlei kruiden of andere smaakjes. Ik maak regelmatig zelf een groentebouillon of laat een kippenpoot met wat gember en lenteui even trekken. Beiden kun je goed invriezen. Helemaal onschuldig ben ik uiteraard niet, soms gebruik ik kippenbouillon in korrelvorm of granulaat. Dat geeft een heldere bouillon vol van smaak. Een blik uit de toko staat standaard in de kast. Inderdaad met zout, maar als je het met beleid gebruikt valt dat mee. Afhankelijk van de soep kun je er ook voor kiezen om gewoon water te gebruiken in plaats van bouillon, bijvoorbeeld als er in de soep al voldoende smaakmakers zitten. Met een beetje zout en eventueel vers gemalen peper breng je dan het geheel op smaak. Je zou dat met dit recept bijvoorbeeld kunnen doen. De mosterd heeft zoveel karakter dat een subtiele bouillon wegvalt qua smaak. Dat is uiteraard een beetje afhankelijk welke mosterd je gebruikt. In dit geval gebruikte ik Abraham’s grove Groninger mosterd. Een mooie kruidige en krachtige mosterd.

Wat heb je nodig?

  • 50 gr + 15 gr ongezouten roomboter
  • 50 gr bloem
  • 1 liter bouillon of water
  • 6 tl mosterd
  • 2 tn knoflook
  • 2 uien
  • 1 prei
  • 100 gr spekblokjes

Bak de spekblokjes uit en zet apart.

Halveer een prei in de lengte en snij hem in dunne reepjes. Was alles goed om zand te verwijderen. Zet apart.

Vervolgens snij je de knoflook en uien heel fijn. Verhit een beetje boter in een pan met dikke bodem en laat vervolgens de knoflook en ui zachtjes zweten. Af en toe roeren om te voorkomen dat de boel te bruin wordt.

Verhit vervolgens de rest van de boter in een pan met dikke bodem en laat het uitbruisen. Let op dat de boter niet teveel verkleurd. Zet het vuur laag en voeg de bloem met behulp van een zeefje toe en roer gelijk het geheel goed door. Laat het geheel op laag vuur onder voortdurend roeren doorgaren zonder te kleuren. Dit duurt een aantal minuten.

Voeg vervolgens in kleine hoeveelheden de bouillon of het water toe. Het papje verandert nu in deeg. Zorg dat het vocht geheel is opgenomen voordat je het volgende toevoegt, dit voorkomt klontjes. Als alle vocht is toegevoegd en je een mooi gladde vloeistof hebt, voeg je het geheel toe aan de pan met de knoflook en ui. Of andersom natuurlijk.

Breng de soep zachtjes aan de kook en voeg de prei en de mosterd toe. Roer goed door en laat het nog een paar minuten op het vuur staan, totdat de prei zacht is. Proef of de soep eventueel nog wat zout nodig heeft.

Serveer de soep en strooi er in het midden wat uitgebakken spekjes over.

Variaties

Uiteraard kun je de prei ook weglaten en het aantal uien verdubbelen. En in plaats van de spekjes smaakt geraspte oude kaas ook goed bij de soep. Serveer er eventueel wat stokbrood bij.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *