Murg Manpasand (gestoomde kipburger)

Murg Manpasand (gestoomde kipburger)

In India, het land van de heilige koe, zul je niet snel een hamburger tegenkomen. Terwijl er vele miljoenen mensen vlees eten in het land, is rundvlees niet overal verkrijgbaar en vaak een luxeproduct. Hoewel het woord burger vooral voor hamburgers (van rundvlees) wordt gebruikt, kennen ze in India wel burgers, alleen heten ze niet zo. Burgers worden ook in Nederland vooral geassocieerd met rundvlees, maar we kennen natuurlijk intussen ook visburgers, vegaburgers, kipburgers en ook burgers van alleen varkensvlees. Die van het Ibericovarken is overigens echt een aanrader. Die heeft verder niks nodig dan een lekker wit bolletje van de bakker. In India kennen ze ook platgeslagen ronde vleesburgers en ze noemen die patties. Alleen hoeft een patty dan weer niet van vlees te zijn gemaakt. Een patty zegt voornamelijk iets over de vorm en de bereiding, namelijk rond en gebakken. Een patty kan echter ook op een gevuld deeghapje slaan. Je moet het maar weten. De ene patty is de andere niet. En terwijl wij zo gewoon zijn om vlees te bakken, is het in India en andere Aziatische landen niet bijzonder om vlees te stomen en vervolgens even op te bakken. Kip is een vleessoort die makkelijk en snel te bereiden is en dus perfect voor streetfood als een patty.

  • 250 gr kipgehakt
  • 1 ui, grof gehakt
  • 2 groene chili’s, van zaadlijsten ontdaan en in stukken
  • 1 rode paprika, in vierkante stukjes
  • 1 tn knoflook, zeer fijn gesneden of geperst
  • 2 cm gember, geraspt
  • 1 tl Garam Masala
  • 3 takjes koriander, grof gehakt
  • 1 tl arachideolie

Doe alle ingredienten in een kom en maal het fijn met een staafmixer. Voeg eventueel iets zout toe. Laat het mengsel minimaal een uur afkoelen in de koelkast.

Verdeel het vlees in vier porties en maak er platte, ronde patties van. Verwarm het water in een stoompan (ik gebruik een bapoastomer met twee etages) en leg de patties  op een stukje bakpapier. Stoom ze gaar in een minuut of 10. Leg ze daarna even op keukenpapier, zodat overtollig vocht geabsorbeerd wordt.

Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak de patties aan beide kanten even bruin.

Lekker op een wit bolletje met wat sriracha, kewpie en gefrituurde uitjes.

Broodje gestoomde kipburger
Broodje gestoomde kipburger

Makkelijk en superlekker!

Eén gedachte over “ Murg Manpasand (gestoomde kipburger)

  1. Ik ken de patty uit mijn tijd in Engeland en dan met name de Jamaican patty. De eerste at ik bij mijn buurvrouw, zalig! Maar ook bij toko’s en kraampjes vers te krijgen, vooral in wijken waar veel mensen uit het Caraïbisch gebied wonen. Hier in Nederlands ben ik ze nog nooit tegengekomen helaas. Gelukkig is het internet goed voorzien van recepten en terwijl ik dit typ bedenk ik dat ik nu genoeg tijd heb om wat meer in de keuken te staan: school dicht, sportschool dicht, bibliotheek dicht, musea dicht…….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *