
Nasi goreng als traktatie, vroeger en nu nog steeds
Het is al eens eerder hier opgeschreven. Gebakken rijst werd 1 keer per week gegeten in ons ouderlijk huis, vaak met gegrilde kippenpoten. Een traktatie.
De rijst werd gekocht bij een slagerij, die het onder de noemer nasi verkocht, gekookte rijst. Het was ook niets anders dan gekookte rijst met wat Oosterse kruiden. Dat we rijst kochten bij een slagerij vond ik toen raar. Slagerij is vlees, rijst is geen vlees. Pas later begreep ik dat het een gouden ei was voor de slager. Pure winst, want wij bleven het kopen, zo lekker was de nasi. Nog weer later kwam ik het begrip slagersmaaltijden tegen. Heel veel slagers verkochten niet alleen vlees, maar ook 1-pans gerechten.
Dat we de nasi bij die specifieke slagerij kochten was ook apart. Een andere slagerij was namelijk veel dichter bij. Wij leerden al vroeg dat er wel degelijk kwaliteitsverschillen zijn als je eten koopt. En dat we daar zelf kritisch op moesten zijn. Weer thuis hadden we dus al gekookte rijst met een kruidensmaak klaar liggen. Daar had de slager voor de show een klein beetje stukjes vlees in gedaan. Zo weinig, dat ons moeder er zelf kippenpoten bij te eten gaf. Kippenpoten uit de oven, al draaiend aan een spit. Dat kon je op je bord herkennen aan de gaten in de kippenpoot.
De gekookte rijst werd gebakken tot het weer warm was, en zie daar, nasi goreng. Oftewel, gekookte rijst gebakken, tegenwoordig afgekort tot gebakken rijst. Opgediend met stukjes zoetzure augurk, uit een potje, en soms een gebakken ei als de kippenpoot achterwege bleef. Toen we uit het ouderlijk huis vlogen, een tijdlang niet zelf gemaakt, die nasi goreng. Pas later weer helemaal terug op het menu.
Een volstrekt overbodig recept voor een modernere nasi goreng variant, omdat er al miljoenen van zijn. En dan ook nog een beetje vernederlandst.
Nog niet opeten (voor 4 personen)
- 4 kippenbouten
- korianderpoeder
- paprikapoeder
- kardemompoeder
- peper
- olijfolie
- 300 gram koude reeds gekookte rijst
- 4 augurken (uit glas)
- arachideolie
- 1 knoflookteentje
- 1 stukje verse gember
- 2 eetlepels zoete sojasaus
- sesamolie
- 1 theelepel gemalen kurkuma
- 4 eieren
- klontje boter
- vers gemalen peper
- kroepoek
Aan het werk
Meng de korianderpoeder, paprikapoeder, kardemompoeder, peper en olijfolie en wrijf er de kippenbouten mee in. Bereid de kippenbouten volgens voorschrift, in een braadpan of in de oven, beiden zo’n 50 tot 60 minuten. Voordat ze de oven in gaan (op 180°C) kan je ze even aanbakken in een pan. Onze grootvader deed een zelf uitgezochte kip of haan altijd in een braadpan en dan veel langer dan een uur, zodat het vlees van de botjes viel bij aanraken. Hier heb ik alle kookpitten al nodig, het wordt de oven. En omdat ik de kippenbout als kippenbout en niet als kippenvlees wil presenteren, ze veel eerder geserveerd dan onze grootvader deed.
Schil de gember en rasp dit dan fijn. Pers het knoflookteentje uit.
Verhit een wok(-achtige pan) en giet er een goede scheut arachideolie in. Fruit de knoflook en de gember kort, zonder dat ze aanbakken. Voeg de rijst toe en bak deze door en door warm. Meng de sojasaus door de rijst als deze warm is.
Breng de nasi goreng verder op smaak met kurkuma en peper. Haal de pan van het vuur en roer er een paar druppels sesamolie doorheen.
Meestal worden de eieren als gebakken (spiegel)ei bij nasi goreng gegeten. Wij vinden geroerbakte eieren on-the-side een lekkere variant.
Verhit een koekenpan pan op halfhoog vuur. Zet het vuur lager en laat vervolgens de boter smelten zonder dat de boter bruin wordt. Giet de eieren in de pan onmiddellijk nadat alle boter is gesmolten. Zodra de eerste gestolde delen verschijnen met een houten lepel de eieren rustig en zachtjes in beweging houden over de bodem van de pan. Roer steeds de gestolde delen los. Meteen als alle vloeibare delen verdwenen zijn, maar het roerei nog wel glinstert, de pan van het vuur halen en de roereieren over de borden verdelen.
Snij de augurken in stukjes en leg deze op de nasi. Leg stukken kroepoek naast de kippenpoot.
Serveer er bijvoorbeeld seroendeng en gebakken uitjes (uit plastic) bij, in aparte schaaltjes. En voor de liefhebber, satésaus en gebakken bananen.
De minimalistische versie
Snel te maken ook.
Gewoon speklap uitbakken, in stukken snijden en serveren bij nasi goreng met stukjes augurk.
Met meer groenten
In dunne reepjes gesneden spitskool door de nasi doen en in een paar minuten roerbakken. Of 1 gegrilde rode paprika (uit glas) in stukjes gesneden mee verwarmen. Prei, wortels en ui toevoegen in plaats van paprika. Wordt ook veel gedaan.
Freestyle nasi goreng met kiprollade
Miljoenen mensen maken nasi goreng, zo ook de medeblogger. Die pakt zo te zien wat hij in voorraad heeft, om naar zijn zeggen, een freestyle variant te maken.
En daarvoor gebruikt hij de volgende ingrediënten. De basis is gebakken rijst en kiprollade. De groenten worden verzorgt door wat prei, witte kool, ui en knoflook. Als kruiderij gaat er koriander, komijn, kurkuma en soja saus light in. Als extraatjes gebakken uitjes, augurk en seroendeng.
Hetzelfde, maar dan anders.