Onweerstaanbare pistachenoten cake met citroen

Onweerstaanbare pistachenoten cake met citroen

Pistachenoten zijn simpelweg heel erg lekker. En we zijn in bekend gezelschap. Koning Nebukadnezar van de hangende tuinen van Babylon, de keizer van het Mogolrijk Akbar de Grote en de Romeinse keizer Vitellius. Ze waren dol op de smaak van pistachenoten. De koningin van Sheba deed er nog een schepje bovenop. Volgens de overlevering verbood ze de consumptie van pistachenoten door haar onderdanen, en hield alle pistachenoten voor zichzelf en de koninklijke familie. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg Pistacea vera bomen zodat we er allemaal van kunnen genieten.

Hieronder een cake recept met zowel gemalen als hele rauwe verse pistachenoten. Niet de gebrande of de (on)gezouten noten uit de supermarkt. Die zijn voor de lekkere trek ‘s avonds. In deze cake gaan rauwe noten die je vers bij een goede notenwinkel kunt kopen.

Nog niet opeten

Voor de notencake

  • 150 gram rauwe gepelde pistachenoten
  • 150 gram ongezouten roomboter
  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • 50 gram bloem
  • 2 eieren
  • rasp van een halve citroen
  • bakpoeder (optioneel)

Voor de topping

  • 50 gram rauwe gepelde pistachenoten
  • 40 gram bruine basterdsuiker
  • sap van 1 citroen

Aan het werk (20 minuten + 40 minuten)

Eerst maak je de noten cake. De topping maak ik als de cake staat af te koelen.

Laat de roomboter op kamertemperatuur komen. Dit kan zomaar een half uur tot een uur duren. De boter moet zacht zijn, maar niet te zacht, en zeker niet gesmolten.

Verwarm de oven voor 160 °C (hete lucht oven 150 °C). Beboter een cakeblik van ongeveer 10 x 24 centimeter en druk bakpapier op de bodem en tegen de wanden.

Rasp de schil van citroen (ongeveer de helft) en vermaal 150 gram rauwe gepelde pistachenoten fijn met bijvoorbeeld een staafmixer.

Belangrijk is vooral tijd besteden aan het mengen van de boter en de suiker, het ‘creaming of the butter’. Dit kan zomaar zes minuten duren.

Doe de zachte boter in een kom en gebruik een elektrische mixer op een lage snelheid voor 1 minuut om de boter zacht en romig te maken. Af en toe de wanden van de kom met een spatel schoonmaken.

Voeg vervolgens langzaam en beetje bij beetje de suiker erbij met de mixer op de medium stand.

Zodra alle suiker is toegevoegd op de hoogste stand verder mixen. Af en toe de wanden van de kom schoon maken zodat alles goed mengt. Het boter/suiker mengsel is klaar en zit dan vol met luchtbubbels als de kleur heel licht is geworden en het volume 2 keer zo groot is als het oorspronkelijke volume.

Voeg vervolgens één voor één de eieren toe. Meng na elk ei met een spatel net zolang dat er een egaal mengsel is ontstaat en voeg dan pas het volgende ei toe. De bedoeling is om de luchtbubbels te behouden.

Voeg via een zeef de bloem toe en spatel de bloem rustig door het mengsel. Als je bakpoeder gebruikt dan kan het nu worden toegevoegd.

Als laatste stap: meng de fijn vermalen noten door het mengsel en giet het geheel in het bakblik.

Bak de cake voor ongeveer 40 minuten in de oven. Met een satéprikker even testen of de cake droog is van binnen.

Laat de cake wat afkoelen voordat je deze verwijderd uit het bakblik.

De topping

Pers de (geraspte) citroen uit. Doe het citroensap en de suiker in een pannetje en breng aan de kook. Zodra het kookt op een zacht vuur iets laten indikken tot een siroop. Voeg de 50 gram rauwe gepelde pistachenoten (heel of grof gehakt) toe en meng goed.

Verdeel het pistache/siroop mengsel direct over de bovenkant van de cake.

Resultaat

Onweerstaanbare cake met een gecombineerde noten en citroen smaak. Razendsnel op bij ons thuis.

Variaties

Als je de citroensmaak in de cake te overheersend vindt, dan simpelweg de hoeveelheid citroenrasp minderen of zelfs geheel weglaten, naar smaak.

De siroop is bedoeld om de noten op de bovenkant te ‘plakken’. Dat kan natuurlijk ook anders, met bijvoorbeeld pistachenoten in honing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *