
Ovenschotel met een bodem van polenta
Als de herfst echt begint, het weer wat kouder en natter wordt, de treinen vierkante wielen krijgen en het kunstlicht weer de plek van zonlicht inneemt tijdens het avondeten, dan komen de maaltijden bij ons ook weer vaker uit de oven. Ouderwetse ovenschotels met een korst van lekker deeg en met een goede vulling, met vele variaties op dit thema. In een van de variaties vervangen we het deeg door polenta.
Krokant gebakken polenta van ongeveer 1 à 2 centimeter dik is erg lekker. Maar een dergelijke dikke laag polenta als quiche bodem in een ovenschotel is dat veel minder. De smaak en textuur zijn dan niet echt aangenaam. Die polenta moet op smaak gebracht worden. En de polenta laag moet dun zijn, veel dunner dan 1 centimeter, voor een meer knapperige textuur.
Ovenschotel met gehakt, paprika, mais, bonen en polenta. En uiteraard kaas.
Nog niet opeten
Voor de polenta bodem
- 175 gram maisgries voor polenta
- water
- olijfolie
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel chilivlokken
- snufje zout
Voor de vulling
- 300 gram rundergehakt
- 1 rode paprika
- 100 gram maïskorrels uit blik
- 2 blikken kidneybonen (800 gram)
- 150 gram geraspte Gruyère kaas
- 1 à 2 teentjes knoflook (afhankelijk van de grootte)
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 theelepel Worcestersaus
Voor in een ovenschaal van 18 x 27 centimeter.
Aan het werk (60 minuten)
Verwarm de elektrische oven voor op 180°C.
Volg de aanwijzingen op de verpakking voor de hoeveelheid water die nodig is voor stevige polenta en kook de polenta volgens voorschrift. De polenta is klaar als het een dichte massa is geworden die los laat van de randen van de pan. Net voor de polenta klaar is een scheutje olijfolie en naar smaak zout, paprikapoeder en chilivlokken toevoegen. Daarna alles goed mengen.
Beolie de ovenschaal heel licht. Er is een moment dat de polenta kouder en stijver wordt. Dat is het moment dat de bodem en randen van polenta het makkelijkst zijn te maken. Verspreid de polenta in een dunne laag over de ovenschaal. Dat gaat het beste met je handen. Nog 15 minuten laten opstijven.
Zet de ovenschaal met polenta in het midden van de oven en bak deze voor 20 minuten of tot de bovenkant goudbruin is en de polenta krokanter begint te worden. Even opletten dat het niet te donker wordt.
Laat de maïs en de kidneybonen uitlekken. Rasp de Gruyère kaas. Snij de paprika in stukjes.
Rul het gehakt gaar in een ruime koekenpan zonder toevoeging van olie of boter. Voeg de met een knoflookpers uitgeknepen knoflook toe en laat het even mee bakken. Worcestersaus er door roeren en dan de chilipoeder er bij mengen.
Voeg de paprika toe. Als de paprika zacht is geworden de mais en kidneybonen toevoegen en het geheel op een zacht vuur warm laten worden. Voorzichtig roeren om de bonen heel te houden.
Als de polenta een mooi kleurtje heeft gekregen de ovenschaal uit de oven halen.
Roer 100 gram van de kaas door de vulling en stort de vulling in de ovenschaal. Verdeel de resterende 50 gram kaas over de vulling.
De ovenschaal in het midden van de oven nog 15 minuten afbakken.
Resultaat
Een typisch thuisgerecht waar de smaak belangrijker is dan de presentatie op het bord.
Met veel van de ingrediënten van een rustieke galette een heel andere taart gemaakt.
Vegetarische variatie
Laat het gehakt weg en neem daarvoor in de plaats 300 gram tofu en 4 tot 6 eetlepels ketjap manis. Snij de tofu in stukjes en leg ze een paar uur (of een nacht) in de ketjap. Sporadisch omroeren. Bak de stukjes tofu krokant en verwerk ze in de quiche.
3 gedachten over “Ovenschotel met een bodem van polenta”
Hoi, het is niet vaak dat ik me niet zo veel kan voorstellen bij een recept, meestal heb ik wel een idee wat er op mijn bord komt, ook al ben ik niet bekend met het gerecht. Dit gerecht, echter, vind ik lastig. Het lijkt me niet zo lekker, maar daar kan ik me natuurlijk schromelijk in vergissen! Het klinkt in ieder geval apart en wellicht dat ik het ooit eens ga proberen. Trouwens wél erg leuk om eens iets nieuws te zien! Groet Nicolet PS: ik was van plan om binnenkort een plaattaart of quiche oid te maken met een bodem van geraspte (zoete)aardappel.
We stimuleren in onze keuken nogal het experimenteren met ingrediënten. En dan weet je pas hoe het smaakt als je het proeft. Soms komt het resultaat van zo’n experiment op Reutel. Soms als afrader (surimi), soms als resultaat van een smaakvol experiment (de polentabodem), en soms ook niet. Zo is pizza maar dan met een dunne polenta bodem ook een smaakvol experiment gebleken, maar die heeft het (nog) niet gered tot dit blog. Pizza met een gebakken aardappelbodem dan weer wel.
Plaattaart of quiche met een bodem van geraspte (zoete)aardappel klinkt ook als een leuk experiment, ben benieuwd naar de rest van de ingrediënten.
Overige ingrediënten zoals bij een gewone quiche. Ik las het recept een hele tijd geleden op ‘Koks in Frankrijk’ en het leek mij een lekkere variant op een bodem van korst- of bladerdeeg. Maar dus nog niet gemaakt. Ik heb jullie pizzarecept met gebakken aardappelbodem meteen bekeken. Die lijkt me dan weer wél lekker! (Dat komt misschien ook door mijn passie voor alles uit het Verenigd Koninkrijk ;-). Wederom weer leuk om je stukje te lezen! Groet Nicolet