Over de schande van nep-krieltjes in supers

Over de schande van nep-krieltjes in supers

Supers hebben tegenwoordig een ruime sortering van aardappelsoorten. Zelfs de Opperdoezer Ronde is er in het seizoen te koop.

Maar op 1 gebied gaan ze schandalig de mist in, en nog wel opzettelijk ook. Krieltjes! Laat 1 ding duidelijk zijn. Wat de supers als krieltjes met schil verkopen zijn gewoon ietwat kleinere aardappelen, regelmatig met een lengte van 4 centimeter. Als je bent opgegroeid met familieleden die zelf aardappels verbouwden, dan weet je wat echte krieltjes zijn.

Echte krieltjes zijn hele hele kleine aardappeltjes. Maximaal 2,5 centimeter in diameter, liefst kleiner nog. Je kunt niet eens meerdere zakjes nep-krieltjes kopen en alleen de kleinste aardappels nemen; de kleinste nep-krieltjes zijn nog steeds groter dan echte krieltjes. Vergeleken met een grote aardappel is bij een kleinere aardappel de verhouding van de hoeveelheid binnenkant en de schil anders. De binnenkant is een volume en de buitenkant een oppervlakte. Fundamenteel: kleinere volumes hebben in verhouding een groter buitenoppervlak, naar verhouding komt er steeds meer schil, hoe kleiner de aardappels. En dat zorgt voor aan andere textuur en smaak. Hele generaties weten nu niet hoe echte krieltjes kunnen smaken, o.a. door die nep-krieltjes van de supers.

Wat de supers als krieltjes zonder schil verkopen zijn gewoon ronder gemaakte stukken van grote aardappelen. Schande, schande, schande. Volksverlakkerij. Als verdediging wordt o.a. gemeld dat krieltjes slechts(!) een volksnaam is en niet in de wet is vastgelegd. Helemaal bont maken ze het tegenwoordig door mini-krieltjes te verkopen; schilloze nep-krieltjes nog een keer doormidden gesneden. Dieper zinken op reclame gebied is nauwelijks mogelijk. Het werkt wel blijkbaar, want in de supers waar wij komen liggen schappen vol nep-krieltjes. En dat doen ze alleen als het verkoopt.

Echte krieltjes schoonmaken, inkerven en dan met schil en al in hete olie bakken. Zodat ze krokant worden. Super. Maar ja, in de loop der tijden zijn de familieleden die zelf aardappelen verbouwden daar 1 voor 1 mee opgehouden. Te arbeidsintensief of gewoon kleiner gaan wonen. Echte krieltjes zijn nu voornamelijk herinnering. Misschien kan je ze nog rapen bij een vriendelijke boer, na de oogst. Eens per jaar. Helaas worden aardappels steeds vaker op richels geplant, omdat die richels zorgen voor sneller opwarmende grond en goede afwatering. In combinatie met machinaal oogsten blijven er dan wel heel weinig aardappels achter. Echte krieltjes: verleden tijd.

Met nep-krieltjes uit de oven een maaltijd uit de oude doos gemaakt. We eten niet vaak een ooit standaard groente-vlees-aardappel maaltijd, voor deze keer een uitzondering gemaakt. Vroeger met bloemkool, een kaassaus en verse worst. Nu met broccoli en slavinken.

Nog niet opeten (voor 4 personen)

  • 400 – 450 gram broccoli
  • 4 slavinken
  • 600 gram nep-krieltjes
  • olijf- of arachideolie

Aan het werk

Verwarm de elektrische oven voor op 200°C.

Was de aardappelen schoon en verwijder lelijke plekjes. Snij de aardappelen doormidden. Grote aardappelen nog een keer extra doormidden snijden zodat alle stukken ongeveer even groot zijn. De schillen blijven eraan zitten.

Je kunt de aardappels eerst 5 minuten koken, maar dat hoeft niet.

De stukjes aardappel in een kom leggen. Olie erover druppelen en de aardappels omroeren tot ze met olie zijn bedekt.

De stukjes aardappel dan in de ovenschaal leggen, zodanig dat ze los van elkaar liggen.

Bakken in de oven voor 45 tot 55 minuten, in de tussentijd 1 keer voorzichtig omroeren.

Smelt boter in een koekenpan. Bak de slavinken in een paar minuten rondom lichtbruin. Op laag vuur daarna de slavinken in 15 minuten gaar bakken, onder regelmatig keren.

Intussen de broccoli roosjes en in stukjes gesneden stam in 5 minuten beetgaar koken.

Direct serveren.

Resultaat

Maaltijd met nep-krieltjes. Lekker, zeker, maar echte krieltjes zijn niet te vervangen door nep-krieltjes.

 

Eén gedachte over “ Over de schande van nep-krieltjes in supers

  1. Ik ben het helemaal met jullie eens. Helaas is het aan de orde van de dag en zal het wel te maken hebben met mijn leeftijd dat alle flauwekul en nep me steeds meer opvalt. Programma’s als de Keuringsdienst van Waarde zijn er natuurlijk ook niet voor niets… er wordt ons allerlei flauwekul op de mouw gespeld!
    In mijn herinnering waren de gebakken krieltjes die wij aten als kind in de jaren 70 inderdaad kleiner en heel anders van smaak en véééél lekkerder ;-)! We aten er botersla bij met een eitje, tomaatje en komkommer. Slasaus uit een fles (brrrr gruwel gruwel). Maar wat was dat smullen! Groet Nicolet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *