Overvolle scones met
Cheddar, ham en olijven

Overvolle scones met
Cheddar, ham en olijven

Het leuke van Engels bezoek is ook, dat als ze weer weg zijn, de gedachte aan Engelse (en Britse) gerechten nog lang blijft hangen.

Voor de lunch kwam de gedachte aan eiland scones op. Vaak maken we de originele, van meel en boter, en eten we ze op met lemon curd of met roomboter en jam. Regelmatig maken we ook variaties op dit thema.

Dit keer moest het een vullende lunchmaaltijd worden, hartig vooral. Het is tenslotte winter en kouder buiten.

Hartige scones voor in de winter, goed gevuld met smaak. En ze zijn ondanks de kaas en ham toch luchtig geworden.

Onderstaand recept levert 8 scones in driehoek vorm.

Nog niet opeten

  • 255 gram zelfrijzend bakmeel
  • 80 gram aan dunne plakken Parmaham of Serranoham
  • 100 gram gerijpte farmhouse Cheddar (voor de smaak)
  • 55 gram ongezouten roomboter
  • 120 milliliter melk
  • 8 zwarte olijven

Aan het werk (15 + 22 minuten)

Verwarm de heteluchtoven voor op 190°C.

Leg bakpapier op een bakplaat. Besprenkel het werkblad met wat bakmeel.

Verwijder het witte vet van de ham en scheur het vlees in kleine stukjes.

Rasp de Cheddar met een grove rasp.

Verwijder de pitten van de olijven en snij de olijven in plakjes.

Zeef het bakmeel in een kom. Voeg de boter toe en snij dit met 2 messen tot blokjes door het bakmeel. Kneed vervolgens de boter met je vingertoppen door het bakmeel tot het geheel kruimelig is; kneden tot het lijkt op broodkruimels.

Giet de melk langzaam bij het mengsel, onder continu roeren met een mes. Het deeg moet zacht en plakkerig zijn, maar niet te vochtig. Meng het deeg met je handen tot uniforme massa.

Kneed dan voorzichtig de kaas, ham en olijven erdoorheen tot het goed gemengd is.

Plaats het deeg op het werkblad en druk het rustig in een 2 centimeter hoge ronde vorm.

Snij het deeg met een scherp mes in 8 driehoeken. Leg ze los van elkaar op de bakplaat.

Bak de scones in 20 minuten gaar.

Resultaat

Gek genoeg smelt de kaas er niet uit.

De scones zijn niet zo droog als echte eiland scones, maar door de rijpe kaas, en de ham en olijven zeker zo lekker.

Volgende keer eens op de Griekse tour: scones met kalamata-olijven en feta.

 

Eén gedachte over “ Overvolle scones met
Cheddar, ham en olijven

  1. Alhoewel het Verenigd Koninkrijk toch nog steeds een slechte culinaire reputatie heeft weten wij gelukkig beter en maken ze al heel lang erg lekkere dingen! Scones…. mmmmm!! Bij het lezen van deze hartige maken mijn smaakpapillen een klein dansje! Maar… clotted cream en een lekkere jam blijven favoriet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *